A venit timpul pentru un nou articol legat de taxe și vreau să vă arăt cum completez eu declarația unică de la A la Z.

Am avut o grămadă de modificări în 2023, dar ele nu se aplică pentru ce s-a întâmplat în 2022 (decât într-o relativă mică măsură, o să vedeți în continuare despre ce e vorba)

Dacă vreți să vedeți ce se schimbă mai exact din 2023 în ceea ce privește taxele, vă recomand să urmăriți mai degrabă acest live unde abordez pe larg acest subiect.

 

Ca de obicei, înainte de a începe, vreau să menționez ceva foarte important:

NU SUNT CONSULTANT FISCAL/CONTABIL. DEȘI ÎNCERC SĂ VĂ PREZINT INFORMAȚII CÂT MAI CORECTE, VĂ RECOMAND CU TĂRIE SĂ CONSULTAȚI UN EXPERT/ORGAN ABILITAT, DACĂ CONSIDERAȚI CĂ AVEȚI NEVOIE DE AJUTOR!

 

Totodată, v-aș recomanda să urmăriți varianta video a acestui articol, unde îmi va fi puțin mai ușor să explic/exemplific anumite lucruri.

 

Bun, acestea fiind zise, înainte de a începe să completăm declarația, vreau să precizez câteva lucruri, mai ales pentru cei noi, lucruri pe care le-am mai precizat și în articolul legat de ghidul complet de investit la bursă:

    -  în momentul în care am apăsat butonul de SELL la broker, acela este un eveniment taxabil și se declară, indiferent dacă am scos banii de la broker sau nu, indiferent dacă i-am reinvestit sau nu. Brokerii trimit rapoartele anuale pe CNP la ANAF, așa că nu vă gândiți să fentați taxele, nu fiți fraieri.

    -  dividendele din RO nu se declară, fiind oprite la sursă, dar dacă dividendele primite sunt mai mari decât 12 salarii minime brute, trebuie să plătim CASS*

              *din 2023 se vor modifica pragurile pentru CASS și vom avea 3 praguri: 6, 12, respectiv 24 de salarii minime brute

    -  dividendele din afară se declară, indiferent de sumă și indiferent dacă au fost oprite taxe la sursă sau nu, cu amendamentul că:

        -  dacă brokerul aplică un tratat de evitare a dublei impuneri, atunci declarați dividendele și nu mai plătiți nimic extra, dacă vi s-a reținut mai mult de 5%. În caz contrar, plătiți diferența până la 5% în RO*

              *din 2023 impozitul pe dividende va fi mărit de la 5% la 8%

        -  dacă brokerul nu aplică tratatul, atunci plătiți și 5% în RO*

              *din 2023 impozitul pe dividende va fi mărit de la 5% la 8%

Un exemplu: am primit dividende de la companii din US la IBKR, ele au fost taxate cu 10%, doar le declar pe declarația unică, dar nu mai plătesc nimic (datorită tratatului dintre RO și US); dar dacă primesc dividende din US la alt broker ce nu aplică tratatul, ele au fost taxate cu 30% și trebuie să mai plătesc și 5% în RO pe suma rămasă, fiind taxat în total cu ~33%!!

    -  declarați pierderile, ele pot fi folosite pentru următorii 7 ani pentru a compensa eventuale profituri și a minimiza taxele*

              *din 2023 nu se mai pot compensa pierderile, dacă avem cont la un broker cu sediul în România (XTB, Tradeville, Goldring etc.). Pentru ceilalți brokeri ce nu au un sediu în România (IBKR) sau fintech-uri (Trading212, Revolut, eToro), lucrurile rămân la fel și pierderile se pot compensa.

    -  pierderile și profiturile se compensează doar între aceeași categorie de instrumente și aceeași țară. De exemplu, o pierdere pe transferul titlurilor de valoare din US poate fi folosită anul următor pentru a compensa un profit pe transferul titlurilor de valoare din US. Însă o pierdere pe acțiuni din US nu poate compensa un câștig pe acțiuni din UK, fiind țări diferite, iar pentru ele va trebui să aveți două categorii de venit în declarație: una pentru US unde declarați pierderea și una pentru UK unde declarați câștigul și unde plătiți impozit 10% pe profit*

              *din 2023 afirmația de mai sus nu este valabilă, dacă aveți cont la un broker cu sediul în România (XTB, Tradeville, Goldring etc.) și pierderile nu se mai compensează, dar vom plăti 1% pe profit, dacă am deținut instrumentul mai mult de un an de zile sau 3%, dacă am deținut instrumentul mai puțin de un an de zile

    -  atunci când declarăm ceva, contează țara/rezidența fiscală a instrumentului, nu are importanță de la ce broker am luat, nu are importanță de pe ce bursă am luat. Astfel, pentru ETF-uri trecem țara administratorului de fond (dacă sunt iShares, sunt din Irlanda, de exemplu), iar pentru companii individuale, trecem țara companiei (puteți căuta pe google <ticker> ISIN, iar primele 2 litere ale ISIN-ului vă dau țara instrumentului)

 

Bun, acum că am lămurit aspectele acestea, haideți să trecem la treabă și să vă arăt cum completez declarația unică.

Descărcăm declarația unică de pe site-ul ANAF (puteți să căutați pe Google: ANAF declarație unică 2023):  https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html

Aveți grijă să descărcați declarația pentru 2023 în care declarăm veniturile din 2022:

 

Click pe Soft A.

Totodată, asigurați-vă că aveți Adobe Acrobat Reader instalat. Este (din ce știu) singurul program prin care puteți deschide/completa acest PDF "inteligent".

 

Odată ce am descărcat declarația, trebuie să îmi organizez toate formularele/taxele de anul trecut.

În 2022 am avut cont doar la IBKR, astfel că îmi este puțin mai simplu decât anul trecut. Dacă aveți conturi la mai mulți brokeri, puteți să vă uitați cum am procedat anul trecut.

 

Am 3 rapoarte de parcurs:

  • IBKR - raport anual 2022
  • IBKR - raportul 1042-S
  • IBKR - raportul dividendelor (nu ar trebui, în mod normal, să îl parcurgem, dar o să înțelegeți mai jos de ce o facem)

 

Aveți aici mai mult detalii despre 1042-S, dar în principiu, este utilizat pentru a raporta categoriile de venituri de mai jos (cele mai importante pentru 99.9% din voi vor fi codurile 06, 36 și 37 - ultimele două sunt folosite la REIT-uri).

 

Sunt însă câteva lucruri pe care nu le vom găsi în 1042-S precum dividendele plătite de ADR-uri (în cazul meu BTI și UL).

Totodată, PM nu operează în SUA, iar veniturile lor sunt din restul lumii și nu sunt taxate cu procentul obișnuit de 10% (dacă dețineți, o să observați prin rapoarte ceva de genul acesta - Mixed Income în loc de Ordinary Dividend):

 

Bun, haideți să parcurgem un 1042-S (reiterez: vă recomand să urmăriți varianta video a acestui articol unde explic mai în detaliu anumite lucruri). O să vedeți că are mai multe pagini pentru că se trimit mai multe exemplare pentru a explica toate codurile și pentru a se obține niște bani înapoi la nivel federal sau statal (nu e cazul meu și a 99.99% din cei care citiți acest articol).

 

Formularul meu 1042-S arată așa:

Reținerile pentru codul 37 (Return of Capital):

 

Avem:

1 -> codul venitului (cele mai frecvente coduri sunt 06 - Dividende, 36 - Return of Capital și 37 - Capital Gains; ultimele 2 apar mai ales la REIT-uri)

2 -> venitul brut

3 & 4 -> procentul de taxare

5 -> taxele reținute la nivel federal

6 -> taxele reținute de broker (IBKR în cazul meu)

Și reținerile pentru codul 06 (Dividende)