A venit momentul să scriu acest articol legat de declarația unică.

Știu că este un subiect pe care mulți dintre voi m-ați rugat să îl abordez.

Înainte să încep, aș vrea să îi mulțumesc foarte mult Luizei Daneliuc. Aveți aici LINK către canalul ei de YouTube, unde găsiți o grămadă de clipuri despre declarația unică, PFA-uri, întreprinderi șamd.

Luiza, nu știu dacă vei citi vreodată aceste rânduri, dar vreau să știi că mi-ai fost și îmi ești de mare ajutor prin intermediul canalului tău.

 

Haideți să vă povestesc cum mi-am completat eu declarația unică pentru veniturile din dividende obținute din străinătate.

Procesul nu este neapărat complicat, dar pare stufos și întortocheat.

Ca o mică paranteză: circulă un mit stupid legat de faptul că declarația unică nu trebuie completată dacă veniturile sunt mai mici de 12 salarii minime brute pentru că nu datorăm nimic statului, iar impozitul ne-a fost reținut la sursă (fie el în State sau în altă țară). Acest lucru este total fals. Chiar dacă nu datorăm nimic statului român și impozitul ne-a fost aplicat la sursă în străinătate, asta nu înseamnă că nu trebuie să declarăm aceste venituri.

 

Iată care sunt pașii pe care i-am urmat:

 

    1)  Descărcăm declarația unică de pe site-ul ANAF (puteți să căutați pe Google: ANAF declarație unică 2020):  https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html

Aveți grijă să descărcați declarația pentru 2020 în care declarăm veniturile din 2019.

 

 

Click pe Soft A.

Totodată, asigurați-vă că aveți Adobe Acrobat Reader instalat. Este (din ce știu) singurul program prin care puteți deschide/completa acest PDF "inteligent".

 

    2) Înainte să trecem la completarea declarației, avem nevoie de câteva lucruri: dividendele obținute în 2019, grupate pe țara de proveniență și cursul mediu de schimb din 2019 pentru valuta în care am obținut dividendele.

Astfel, devine irelevant dacă avem cont deschis la 3 brokeri, dar toate companiile noastre sunt din SUA, de exemplu.

Nu grupăm dividendele pe broker, ci pe țara de proveniență a acestora: SUA.

Totodată, moneda în care le-am primit a fost USD, iar cursul mediu de schimb pentru 2019 se găsește aici: https://www.bnr.ro/Cursul-de-schimb-3544.aspx

Se pare că pentru USD a fost 4,2379:

 

 

Iată și ce dividende am primit eu în 2019:

 

 

Suma totală brută este 26,2561 USD.

Dacă folosim cursul mediu de schimb pentru USD pentru anul 2019, suma este de 26,2561 * 4,2379 = 111,27 RON (aproximăm în adaos la 112 RON - e mai bine să procedăm astfel în relația cu ANAF-ul pentru a evită stupizenii și popriri pentru 1 RON)

 

    3)  Deci am primit dividendele din SUA, iar valoarea brută este de 112 RON. Următorul pas este completarea propriu-zisă a declarației. Partea de început conține datele de identificare, iar la Cod de identificare fiscală trecem CNP-ul:

 

Pentru persoane fizice/PFA-uri nu este nevoie de semnătură electronică (pentru restul, nu știu).

 

    4)  Urmează secțiunea despre taxe. Bifăm secțiunea I.2 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din străinătate și click pe Salt la secțiune:

 

 

Apoi vom alege din listă țara de proveniența a dividendelor (în cazul meu US) și bifăm căsuța cu numarul 13 - Venituri din dividende:

 

 

Apoi la Metoda de evitare a dublei impuneri bifăm întotdeauna Metoda creditului fiscal:

 

 

Iar acum urmează partea mai complicată puțin.

La Date privind impozitul anual datorat completăm în felul următor:

    1)  Venit brut - 112

    7)  Impozit pe venit datorat în România - 5% din suma declarată la punctul 1. Astfel, 5% din 112 = 5,6 RON. Declarăm în adaos - 6 RON (o să apară o căsuța enervantă, apăsați Ignorare)

    8)  Impozit pe venit plătit în străinătate - dacă știm că ni s-a reținut mai mult de 5% la sursă drept impozit (iar pentru SUA se reține 10%) - completăm fix suma de la punctul 7.

    9)  Credit fiscal - suma de la punctul 8

    10) Diferența de plată - ar trebui să fie 0

 

Dacă ați completat totul corect, lucrurile ar trebui să arate în felul următor:

 

 

Poate vă gândiți că la punctul 8 ar trebui să fie o sumă mai mare deoarece voi ați plătit 10% în străinătate, nu 5%.

Numai că nu îi pasă ANAF-ului de acest aspect deoarece dacă la punctul 8 treceți 12 RON, spre exemplu, ANAF ar trebui să vă dea înapoi 6 RON, ceea ce nu se va întâmpla niciodată. Regula este valabilă în mai multe țări europene, nu sunteți rambursați pentru că ați plătit mai mult impozit.

 

Dacă aveți o altă țară de adăugat (poate primiți dividende din USA și UK, iar impozitul este diferit), puteți da click pe adaugă venit și repetați pasul 4:

   

    5)  Verificăm și ultimele pagini pentru a fi siguri că totul este în regulă:

 

 

    6)  Apoi validăm formularul cu ajutorul butonului de pe prima pagină:

 

 

Ar trebui să vă apară chestia asta:

 

 

Dacă vreți să mai modificați ceva, puteți să deblocați formularul, corectați, apoi validați din nou:

 

 

    7)  Apoi ne îndreptăm spre site-ul ANAF-ului și dăm click pe depunere declarație unică: