A sosit timpul pentru un nou articol, iar de data aceasta abordăm subiectul taxelor.

2021 a adus un val nou de investitori pe bursă, însă mulți din ei au uitat (sau preferă să ignore) faptul că trebuie să își plătească taxele și curg întrebările și miturile în stânga și dreapta despre cum ne completăm declarațiile.

Haideți să ne luăm la trântă cu taxele și să vă arăt cum completez eu declarația unică de la A la Z.

 

Înainte de a începe, vreau să menționez ceva foarte important:

NU SUNT CONSULTANT FISCAL/CONTABIL. DEȘI ÎNCERC SĂ VĂ PREZINT INFORMAȚII CÂT MAI CORECTE, VĂ RECOMAND CU TĂRIE SĂ CONSULTAȚI UN EXPERT/ORGAN ABILITAT, DACĂ CONSIDERAȚI CĂ AVEȚI NEVOIE DE AJUTOR!

 

Totodată, v-aș recomanda să urmăriți varianta video a acestui articol, unde îmi va fi puțin mai ușor să explic/exemplific anumite lucruri.

 

Bun, acestea fiind zise, înainte de a începe să completăm declarația, vreau să precizez câteva lucruri, mai ales pentru cei noi, lucruri pe care le-am mai precizat și în articolul legat de ghidul complet de investit la bursă:

    •  în momentul în care am apăsat butonul de SELL la broker, acela este un eveniment taxabil și se declară, indiferent dacă am scos banii de la broker sau nu, indiferent dacă i-am reinvestit sau nu. Brokerii trimit rapoartele anuale pe CNP la ANAF, așa că nu vă gândiți să fentați taxele, nu fiți fraieri.

    •  dividendele din RO nu se declară, fiind oprite la sursă, dar dacă dividendele primite sunt mai mari decât 12 salarii minime brute, trebuie să plătim CASS

    •  dividendele din afară se declară, indiferent de sumă și indiferent dacă au fost oprite la sursă sau nu.

  • Dacă brokerul aplică un tratat de evitare a dublei impuneri, atunci declarați dividendele și nu mai plătiți nimic extra, dacă vi s-a reținut mai mult de 5%. În caz contrar, plătiți diferența până la 5% în RO.
  • Dacă brokerul nu aplică tratatul, atunci plătiți și 5% în RO.

Un exemplu: am primit dividende de la companii din US la IBKR, ele au fost taxate cu 10%, doar le declar pe declarația unică, dar nu mai plătesc nimic (datorită tratatului dintre RO și US); dar dacă primesc dividende din US la alt broker ce nu aplică tratatul, ele au fost taxate cu 30% și trebuie să mai plătesc și 5% în RO, fiind taxat în total cu 35%!!

    •  declarați pierderile, ele pot fi folosite pentru următorii 7 ani pentru a compensa eventuale profituri și a minimiza taxele

    •  pierderile și profiturile se compensează doar între aceeași categorie de instrumente și aceeași țară. De exemplu, o pierdere pe transferul titlurilor de valoare din US poate fi folosită anul următor pentru a compensa un profit pe transferul titlurilor de valoare din US. Însă o pierdere pe acțiuni din US nu poate compensa un câștig pe acțiuni din UK, fiind țări diferite, iar pentru ele va trebui să aveți două categorii de venit în declarație: una pentru US unde declarați pierderea și una pentru UK unde declarați câștigul și unde plătiți impozit 10% pe profit.

    •  atunci când declarăm ceva, contează țara/rezidența fiscală a instrumentului, nu are importanță de la ce broker am luat, nu are importanță de pe ce bursă am luat. Astfel, pentru ETF-uri trecem țara administratorului de fond (dacă sunt iShares, sunt din Irlanda, de exemplu), iar pentru companii individuale, trecem țara companiei.

 

 

Descărcăm declarația unică de pe site-ul ANAF (puteți să căutați pe Google: ANAF declarație unică 2022):  https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html

Aveți grijă să descărcați declarația pentru 2022 în care declarăm veniturile din 2021.

 

 

Click pe Soft A.

Totodată, asigurați-vă că aveți Adobe Acrobat Reader instalat. Este (din ce știu) singurul program prin care puteți deschide/completa acest PDF "inteligent".

 

 

Acum începe partea cea mai frumoasă: odată ce am descărcat declarația, trebuie să îmi organizez toate formularele/taxele de anul trecut.

În 2021 am avut cont la DriveWealth (cei cu care lucrează și Revolut) pentru câteva luni, până am transferat activele la IBKR. Totodată, IBKR s-a mutat din UK în HU, așa că am rapoarte din ambele părți.

În total, am 3 locuri de centralizat. Foarte probabil, nu sunteți în situația asta și aveți doar un raport de parcurs (norocoșilor...).

 

Așadar, am 5 rapoarte de parcurs:

  • DriveWealth - raport lunar pentru luna martie (atunci s-au întâmplat 2 lucruri: EV a fost preluat de MS și am primit 28.25$/acțiune și am vândut 0.1666 acțiuni MS)
  • DriveWealth - raportul 1042-S
  • IBKR vechi (UK) - raportul 1042-S
  • IBKR nou (HU) - raport anual 2021
  • IBKR nou (HU) - raportul 1042-S

 

Aveți aici mai mult detalii despre 1042-S, dar în principiu, este utilizat pentru a raporta categoriile de venituri de mai jos (cele mai importante pentru 99.9% din voi vor fi codurile 06, 36 și 37 - ultimele două sunt folosite la REIT-uri)

 

Sunt însă câteva lucruri pe care nu le vom găsi în 1042-S precum dividendele plătite de ADR-uri (în cazul meu BTI și urmează în 2022 UL).

Totodată, PM nu operează în SUA, iar veniturile lor sunt din restul lumii și nu sunt taxate cu procentul obișnuit de 10% (dacă dețineți, o să observați prin rapoarte ceva de genul acesta - Mixed Income în loc de Ordinary Dividend):

 

Bun, haideți să parcurgem un 1042-S (reiterez: vă recomand să urmăriți varianta video a acestui articol unde explic mai în detaliu anumite lucruri). O să vedeți că are mai multe pagini pentru că se trimit mai multe exemplare pentru a explica toate codurile și pentru a se obține niște bani înapoi la nivel federal sau statal (nu e cazul meu și a 99.99% din cei care citiți acest articol).

 

Formularul meu 1042-S arată așa (mi-am acoperit datele personale, nu vă speriați):

 

Avem datele personale, datele brokerului și zonele mai importante sunt cele marcate cu roșu:

  • Income Code - pentru a determina despre ce fel de venit vorbim
  • Gross Income - venitul brut realizat
  • Tax Rate - rata de taxare
  • Federal Tax Withheld / Tax withheld by other agents / Total withholding credit - taxele plătite efectiv

 

Pentru pagina de mai sus, avem codul 37 care reprezintă Return of Capital, venit care nu este taxat în SUA (următoarele 2 pagini sunt identice, diferă doar notele de subsol care ne ajută să explicăm acele coduri de mai sus)

 

Apoi avem pagina aceasta (pag nr. 4):