Update 09.07.2021: IBKR a eliminat comisionul de administrare de 10$/lună, devenind astfel cea mai bună/serioasă variantă pentru un rezident român.
Nu aveam neapărat intenția să scriu acest articol, dar am primit destul de multe întrebări/cereri cu privire la procedura de deschidere a contului la Interactive Brokers, așa că m-am gândit să aștern pe hârtie toți pașii aferenți.
Broker-ul este un element foarte important atunci când investim și este necesar să alegem unul solid, serios și cu o reputație cât mai bună.
Interactive Brokers bifează cu brio aceste cerințe și este probabil cel mai serios broker disponibil românilor.
Puteți să găsiți impresiile mele într-un articol mai vechi.
Procesul de selecție al unui broker depinde de foarte multe aspecte: obiectivele pentru care investim (banii de independență financiară/pensie sau vrem altceva), strategia pe care o alegem (ETF-uri? Dividende SUA/alte țări? Altă strategie?), instrumentele căutate (acțiuni fracționare? ETF-uri exotice?) șamd.
Un aspect foarte important de care trebuie să ținem cont este că nu există brokerul perfect, dar nu ar trebui să ne bucurăm de comisioane 0 deoarece nu există "free lunch", iar acel broker va trebui să facă bani din ceva: asigurări mai slabe, impozite mai mari pe dividende, spread-uri mai mari, imposibilitatea de a muta portofoliul, suport aproape inexistent pentru întrebări/nelămuriri/probleme etc.
Comisioanele și taxele pe care le plătim sunt importante, dar nu ar trebui să fie primul criteriu de la care pornim în alegerea brokerului, ci unul din ultimele criterii după ce toate celelalte au fost bifate.
Acestea fiind zise, mare atenție la tot felul de fintech-uri și brokeri care apar ca ciupercile după ploaie. Nu uitați să vă uitați ce vechime pe piață are acel broker, ce probleme a avut în trecut, ce amenzi/procese a avut cu autoritățile de supraveghere, ce părere au alți oameni care l-au folosit (reddit și google sunt prietenii voștri aici) și tot așa.
Dacă te-ai decis că vrei să investești serios și IBKR este brokerul la care vrei să deschizi un cont, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:
1. Mergem pe interactivebrokers.eu (link neafiliat, dați click cu încredere) și avem în colțul din dreapta sus OPEN ACCOUNT -> START APPLICATION
2. Ajungem la pagina unde trebuie să ne alegem un user (format din litere și cifre), introducem adresa de mail și parola și alegem țara (și dacă vreți să vă spameze sau nu):
3. Alegem tipul contului (dacă citești acest ghid, foarte probabil va trebui să alegi INDIVIDUAL):
4. Alegem domiciliul și bifăm YES la întrebarea de mai jos pentru că noi suntem beneficiarii:
5. Completăm datele de contact (treceți adresa exact ca în buletin, în limba română, la fel și numele orașului):
6. Completăm data nașterii și starea civilă:
Tax Identification Number (TIN) este locul unde ne trecem CNP-ul. Astfel, cei de la IBKR vor trimite rapoartele voastre anuale la ANAF direct pe CNP (1042-S care iese în martie).
7. Completăm alte informații personale (nu uitați că First Name = Prenume și Last Name = Nume, iar Maiden este numele dinainte de căsătorie al mamei):
8. Documentele de identificare - avem de ales între buletin și pașaport. Vă recomand pașaport (dacă aveți) pentru că are semnătură pe el. E ok și buletinul dacă nu aveți.
9. La Employment este foarte important să bifăm NO la acea întrebare ca să certificăm că nu facem o "românească". Treceți numele angajatorului + adresa, dar stați liniștiți că nu îi pasă nimănui unde lucrați (sper că nu sunteți șomeri și vreți să investiți, nu?).
10. Sursa veniturilor - vă recomand să completați cât mai corect aici. Probabil că cei mai mulți dintre noi vom avea doar salariul:
11. Moneda contului - aici voi știți mai bine ce vreți, dar recomand EUR sau USD. Aveți posibilitatea să schimbați bani în contul IBKR la un curs destul de bun:
12. Alte informații despre voi și anume CNP în primul câmp și pașaportul în al doilea (dacă aveți):
13. Tipul contului - niciodată în viața asta să nu investiți cu bani împrumutați, indiferent că vorbim de acțiuni, imobiliare sau altele, așa că aici alegem Cash Account:
Încercați să completați cât mai corect cele 3 câmpuri legate de venit/net worth (aveți nevoie de minim 20k USD Liquid Net Worth ca să vă lase să tranzacționați acțiuni - puteți să mințiți, nu vă caută nimeni, dar o faceți pe riscul vostru).
14. Obiectivele pe care le ai pentru acest cont de investiții (îți trag palme prin monitor dacă alegi speculă):
15. Permisiunile de tranzacționare ale contului:
După cum vedeți, aveți o gălăgie de opțiuni la dispoziție, dar vă recomand să rămâneți la Stocks și poate Bonds. Evitați derivatele/CFD și alte căcaturi din astea care vă duc în faliment în 99.9% din cazuri (stai liniștit că nu ești în ăia 0.1%, oricât te minți).
Alegeți ce țări doriți să tranzacționați și dacă doriți și opțiunea de "Trade in Fractions" pentru acțiuni fracționare. (aveți posibilitatea să schimbați opțiunile astea oricând din setările contului)
16. Întrebarea dacă deții mai mult de 10% dintr-o companie listată la bursă (probabil că nu că altfel nu erai aici) și sub ea ai întrebarea dacă ești complet dobitoc sau nu și vrei să împrumuți acțiunile tale altora:
17. Foarte important pasul ăsta, legat de declararea domiciliului fiscal, acel celebru W-8BEN (atenție după ce vă deschideți contul, verificați dividendele și vedeți dacă ați fost taxat cu cât trebuie - US are 10% taxă pe dividende => dacă nu, ticket urgent la support)
18. Apăsăm Continue și avem pagina cu toate detaliile pe care le-am completat, le mai verificăm iar (n-am poză aici).
Nu pot să trec mai departe fără să fac cont efectiv, dar sunt aproape sigur că ăsta este tot procesul, iar contul vostru va fi creat și apoi verificat.
Va trebui să încărcați o dovadă de adresă (o factură la utilități sau extras de cont din bancă unde să se vadă adresa) și una de identitate (recomand pașaport/permis de conducere că au semnătura pe ele, cineva îmi spunea că e ok și buletinul acum, când am făcut eu cont în 2020, nu a fost că nu avea semnătură pe el).
După ce vă este aprobat/verificat contul, ați intrat în lumea oamenilor mari, felicitări.
Cum depunem bani?
1) În setări, vom găsi acest Transfer Funds:
2) Make a deposit (evident):
3) În funcție de moneda aleasă, avem următoarele variante:
EUR va ajunge foarte repede (1-2 zile lucrătoare) și va avea comisioane mici cam prin orice transferați (bancă, Revolut, cămătari, porumbei călători).
USD va ajunge mai greu (1-2 zile lucrătoare până intră în cont + 4-5 zile lucrătoare până putem folosi banii din cont efectiv), iar băncile vor lua și pielea de pe voi (20-25$ comision/transfer).
Eu folosesc Revolut și transfer USD. Accept faptul că este o metodă gri de transfer, dar evit comisioanele, mare grijă câți bani plimbați prin ei.
4) Trebuie să întocmim o NOTIFICARE că vor intra niște bani în cont (practic îi atenționăm că urmează să intre niște bani în cont, dar nu suntem obligați să îi și transferăm, expiră după 60 de zile singure):
Sending Institution = Revolut sau numele băncii
Account number = IBAN-ul contului din care transferăm banii
Account nickname = un nume pe care îl dăm ca să avem această variantă salvată pe viitor (ex: alimentare_EUR)
5) Primim instrucțiunile pentru transfer:
Extrem de important să trecem la detalii de plată tot ce scrie la Payment Reference (va fi U urmat de 7 cifre și numele vostru: U1234567 / Floricel Popescu) pentru ca banii să fie alocați contului nostru.
Dacă faceți transferul din Revolut, aceștia sunt pașii:
Te duci în Revolut la contul USD -> Send Money -> Bank Accounts -> Add Beneficiary
Apare o fereastră cu Account details: Alegi Business
Country of recipient's bank -> US
Currency -> USD
Account number -> îl iei din notificarea pe care ai creat-o la IBKR
Routing number -> idem mai sus
Company Name -> Interactive Brokers Central Europe zrt etc. (ai detaliile astea în notificarea de la IBKR)
Și cam asta e tot. Nu e foarte complicat procesul, dar trebuie puțină atenție.
Ce comisioane există?
Aveți AICI structura comisioanelor.
Vă recomand Tiered în loc de Fixed, comisionul fiind de 0.35$/tranzacție.
Update 09.07.2021: IBKR a eliminat comisionul de administrare de 10$/lună, devenind astfel cea mai bună/serioasă variantă pentru un rezident român.
IBKR are o structură mai ciudată:
- dacă aveți sub 2.000$, veți avea de plată un comision de 20$/lună
- dacă aveți între 2.000$ - 100.000$, veți avea de plată un comision de 10$/lună
- dacă aveți peste 100.000$, nu mai aveți comision de administrare
Din acest comision de administrare se scad cele de tranzacție. Dacă ați cumpărat 10 acțiuni, ați plătit 3.5$ pe comisioane și vi se va lua încă 6.5$ (diferența până la 10$) pentru luna respectivă.
Totodată, primele 3 luni sunt gratuite și nu vi se aplică niciun comision de administrare, așa că ar fi bine să depuneți măcar 2.000$ în 3 luni de zile.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!