Haideți să vorbim puțin despre baza de date (pe care am început să o construiesc acum aproximativ trei ani și jumătate), ce companii conține și criteriile de care am ținut cont atunci când am ales acele companii.
Găsiți meniul de abonare sus în dreapta (dacă sunteți pe PC) sau jos de tot (dacă sunteți pe versiunea mobilă).
Vă recomand să folosiți o adresă de gmail când vă abonați pentru a vă da mai ușor acces la baza de date.
De ce am decis acest lucru?
Motivele sunt simple.
Deși sunt conștient că există multe site-uri care extrag informații din rapoartele anuale ale companiilor (roic.ai, stockanalysis.com, gurufocus.com, stockrow.com etc.), nu am fost niciodată mulțumit pe deplin de calitatea lor.
A nu se înțelege că sunt eu cel mai bun analist din lume, că sunt departe de așa ceva, dar aceste site-uri preiau informațiile în mod automat și uneori apar erori, erori pe care vreau să le minimizez, pe cât posibil, chiar să le elimin.
Spre exemplu: dacă ne uităm pe roic.ai la ticker-ul WTRG, veți observa că la Cost of Goods Sold nu are date, deși compania raportează costuri în rapoarte:
Da, situațiile de acest gen nu sunt foarte dese, dar ele apar din când în când, așa că, în momentul de față, nu am încredere în niciun serviciu gratuit de acest gen (ca să nu mai vorbesc de faptul că dacă intrăm pe 4-5 asemenea surse și căutăm aceeași companie, pot apărea diferențe majore la unii indicatori, în funcție de logica din spatele colectării acelor cifre). Iar de plătit, nu vreau să plătesc sute sau mii de dolari pe lună pentru site-urile cu abonamente, mai ales că nu investesc milioane de dolari.
Totodată, mi se pare mult mai util procesul de colectare manuală a acestor date (deși consumă timp mai mult), deoarece îmi permite să mă familiarizez și să înțeleg puțin mai bine compania, înainte de a o investiga în detaliu.
Astfel, la fiecare companie din baza de date puteți fi siguri că s-au uitat măcar câteva persoane (cei din comunitatea de pe Discord îmi spuneau când găseau ceva ce trebuia verificat) și am încercat să extrag cifrele cât mai corect posibil.
Ce companii se regăsesc în baza de date?
Punctul de plecare, așa cum am menționat și în acest articol, este lista cu companii din US ce și-au mărit dividendele pentru ultimii cel puțin 5 ani consecutivi (CCC list - Challengers, Contenders, Champions).
La momentul scrierii acestui articol, baza de date conține 255 companii: toate companiile ce și-au mărit dividendele pentru cel puțin 25 și 50 de ani și o parte din companiile ce și l-au mărit pentru 10 ani consecutivi, respectiv 5 ani consecutivi.
Cumva, din acea listă ce conține peste 700 de companii, am încercat să le selectez pe cele care fie au un istoric solid în ceea ce privește dividendele, fie pe cele care mi s-au părut cele mai promițătoare (creștere mare de dividend în ultimii ani, spre exemplu). Doresc să măresc numărul de companii, ușor, ușor, înspre 300 (și poate chiar să depășesc acest număr, dacă găsesc companii suficient de promițătoare). Practic, selectez doar crema listei CCC, în accepțiunea mea.
Dintre companiile ce nu au încă un record de creștere de 25 de ani a dividendului, am încercat să le evit pe cele ce fie au un randament foarte mic (sub 1%) sau pe cele ce au o rată anemică de creștere a dividendului în ultimii 5-10 ani (sub 3-4%). Totodată, cam evit băncile mici/regionale, mortgage REITs, BDC-urile (Business Development Companies) și MLP-urile (Master Limited Partnerships).
Acum sper că aveți o imagine mai clară asupra universului la care mă voi raporta în articole și sper că vă răspunde la întrebarea "de ce ai selectat compania X și nu ai luat în calcul și compania Y?"
Cum arată efectiv baza de date?
Aveți aici o bază de date cu 10 companii pentru a vă face o idee despre cum arată lucrurile.
Și o poză cu câteva companii:
Totodată, am lansat de curând Biblioteca lui Dividende, un loc unde am strâns tot felul de resurse utile și indispensabile investitorilor.
Voi oferi acces gratuit, în anumite condiții, la această resursă unică în peisajul din România: permanent celor ce s-au abonat permanent la baza de date și timp de o lună la fiecare abonare anuală (practic, în fiecare an în care vă abonați anual, primiți acces timp de o lună și la bibliotecă).