(Actualizat pe 25.01.2024)

Pentru că sunt foarte mulți oameni noi în ultima vreme pe blog și pe canalul de YouTube, m-am gândit să vă fac un mic ghid cu cele mai importante articole și cele mai importante clipuri.

Motivul este că nu de puține ori am avut cititori/abonați care mi-au spus că mă urmăresc de câteva luni, dar nu știau de un clip de acum 1-2 ani în care abordam fix subiectul despre care mă întrebau.

Totodată, vreau să vă fac viața mai ușoară atât vouă, cât și celor care vor ajunge pe aici în viitor (evident, ideal ar fi să parcurgeți toate articolele și toate clipurile de pe canalul de YouTube laughing) și să am un loc unde să pot centraliza și actualiza cele mai importante informații pe care vi le ofer.

 

Înainte de a începe, vreau să vă zic că toate articolele importante de pe acest blog au un corespondent pe YouTube.

Deși sunt conștient că unii oameni preferă să citească, iar alții preferă să își ia informația în format audio/video, cea mai completă "metodă" este parcurgerea atât a articolului, cât și a clipului (dar mă străduiesc, pe cât posibil, să le fac cât mai similare posibil că poate nu toată lumea are timp să consume informația în ambele moduri).

În momentul în care scriu acest articol/filmez clipul (Ian 2024), am aproximativ 192 de articole publicate și 168 clipuri filmate (+4 live-uri pe YouTube). Nu sunt foarte multe, dar pe măsură ce numărul articolelor/clipurilor va crește, informația care se află la un click distanță va fi ceva mai greu de găsit.

Totodată, nu voi putea actualiza de fiecare dată clipul de pe YouTube pentru acest articol, dar voi actualiza periodic articolul de față pe care îl veți găsi în meniul de deasupra (Ghid site).

 

Bun, acestea fiind zise, iată articolele care consider că merită atenția voastră și o relativă ordine în care le-aș citi:

 

    1)  Încep cu cele două ghiduri de investiții: primul pentru începători, plin de lucruri pe care aș fi vrut să le știu atunci când m-am apucat de investit în primăvara lui 2019, iar cel de-al doilea dedicat strategiei pe care o urmez (Dividend Growth Investing), strategie care este atât de puțin înțeleasă, din păcate. Îmi sunt foarte dragi aceste articole și au probabil zeci de ore de muncă în spate (și sute de ore de documentare/experimente pe propria piele șamd.)

 

    2)  Dacă v-am trezit apetitul pentru cercetare/informare, atunci vă recomand cu căldură cele două articole legate de ce cărți și resurse de investiții recomand: prima parte și cea de-a doua parte.

 

    3)  Mergem și în zona de taxe și vă las alte două articole care sper să vă fie utile: cum declarăm dividendele în valută din străinătate, dar mai ales cum completez de la A la Z declarația unică, unde folosesc exemplul personal și vă trec prin toate etapele pe care le parcurg eu.

 

    4)  Continuăm cu câteva articole absolut cruciale: cel mai important lucru în investiții, cel mai greu lucru în investiții, de ce market timing-ul nu funcționează, de ce ai șanse mari să pierzi bani când investești și 7 lucruri pe care le-am învățat după 2 ani de investit la bursă. Nu vreau să mă dau rotund, dar nu te poți numi investitor, din punctul meu de vedere, până nu le parcurgi și înțelegi pe deplin.

 

    5)  Trecem în zona de imobiliare și explic, pe cifre, de ce rambursarea anticipată este o idee proastă în 99% din cazuri în comparație cu a investi acei bani, strict din punct de vedere matematic. Evident, lucrurile nu sunt albe sau negre, ci există multe nuanțe de gri, dar puneți cifrele pe hârtie și luați decizia potrivită situației voastre. Totodată, explic cu cifrele în față, de ce investim prost și foarte prost în imobiliare. Iar dacă vreți să vă refinanțați creditul ipotecar, vă povestesc experiența mea cu acest proces.

 

    6)  Schimbăm macazul și vorbim despre dividende acum. Aici vă explic de ce am ales strategia pe care o urmez (DGI), apoi vă explic de ce mie nu îmi plac ETF-urile (dar asta nu înseamnă că nu sunt o soluție excelentă pentru 99% din voi și vă recomand cu tărie ETF-urile). Dacă sunteți curioși să aflați cât trebuie să investiți ca să trăiți din dividende, să știți că sumele finale sunt probabil cu 30-50% mai mici decât ați crede. Iar dacă vă întrebați dacă dividendele sunt potrivite pentru voi sau sunt doar pentru cei bătrâni și dacă ar trebui să investiți în "growth", iar apoi treceți pe dividende, ei bine, nu ați putea să fiți mai mult în eroare, așa cum am explicat și demontat acel mit în acest articol: de ce cu cât ești mai tânăr, cu atât ar trebui să investești mai repede în dividende.

 

    7)  Avem apoi și câteva articole care nu sunt în nicio categorie din cele de mai sus, dar vă recomand să citiți cum vă puteți asigura copilul din punct de vedere financiar cu 0 efort, dar și de ce aurul și cryptomonedele sunt investiții proaste (articol care e la fel de adevărat astăzi ca în momentul când l-am scris - citiți comentariile de pe YT puțin și amuzați-vă)

 

    8)  Am scris și o serie de articole despre cum deschidem cont la IBKR, cum depunem bani prin Revolut (deși puteți folosi instrucțiunile și pentru transferuri normale din aplicația băncii voastre), dar și cum retragem banii de la IBKR. Aceste articole au fost destule de căutate la vremea lor, fiind printre puținii, dacă nu singurul YouTuber/blogger de investiții, care vorbea/promova/recomanda IBKR în spațiul public (că na, băieții de la IBKR nu sar cu banul ca fintech-urile ca să fie promovați zi-lumină peste tot wink).

 

    9)  Intrăm în zona de avansați și aveți aici un articol unde povestesc mai multe despre cum analizez eu o companie, cât și câteva analize pe care le-am făcut în trecut: AVGO, INTC, AAPL, LMT, KO, PEP. Momentan, nu mai public astfel de analize deoarece acele articole nu au trezit interesul pe care eu îl așteptam. Nu știu dacă voi relua analizele pe viitor, dar cu siguranță va trebui să schimb ceva: fie la format, fie la modul de prezentare, fie altceva pentru a le face mai atractive pentru voi.

 

    10)  Iar la final avem articolele legate de portofoliul meu, articole ce urmăresc toate peripețiile mele pe bursă și unde vă povestesc și arăt pas cu pas drumul pe care eu îl urmez pentru a atinge independența financiară. Acolo veți găsi toate achizițiile și actualizările lunare. Mai mult, am început o nouă serie unde trec în revistă diferite topuri de companii.

 

P.S. Nu uitați că am și o secțiune de Întrebări, unde am pus răspunsurile la cele mai frecvente întrebări pe care le primesc, dar și un link către un template pentru portofoliul meu.

 

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE și pe Discord

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!