(articol actualizat pe 20.06.2022)

 

Ce broker folosești?

Am început cu XTB (dar am aflat rapid că dividendele din SUA sunt taxate cu 30% - între timp au scăzut la 10%), am trecut rapid la DriveWealth, iar apoi mi-am făcut cont și la Interactive Brokers. Motivele le-am detaliat într-un articol mai vechi aici. La sfârșitul lunii martie 2021, mi-am mutat tot portofoliul de la DriveWealth la Interactive Brokers (în urma unui anunț din partea celor de la DriveWealth că nu vor mai oferi serviciile lor oamenilor din jurisdicția mea), așadar am un singur broker în momentul de față.

 

Pot avea acces la template-ul tău pentru portofoliu?

Sigur, ai aici link, copiază-l și fă-ți de cap laughing

 

Cum alimentezi contul/depui bani?

Folosesc o metodă oarecum gri: alimentez contul brokerului prin Revolut.

Aceasta este cea mai ieftină metodă momentan. Băncile au comisioane nesimțite la transferurile în USD așa că sunt complet neatractive în acest moment.

 

Ce părere ai de Trading212, eToro, XTB, TradeVille, orice alt broker etc.?

Nu am absolut nicio părere, îmi pare rău, nu cunosc toate detaliile/particularitățile fiecărui broker.

Eu investesc banii de independență financiară, pensie și pentru generațiile următoare, așadar am nevoie ca brokerul meu să se ridice la cele mai înalte standarde și să am încredere maximă în el.

Astfel, îmi prezintă fix zero încredere brokerii înregistrați/autorizați în țări bananiere precum România, Polonia, Cipru, Malta, Bulgaria șamd. sau fintech-urile.

Caut doar brokeri înregistrați în țări cu puternic istoric capitalist: Statele Unite, Canada, Germania, Japonia, Marea Britanie etc.

Înainte de a alege un broker, trebuie să înțelegi faptul că nu există "free lunch". Comisioanele alea 0 au sigur în spate ceva, o taxă pe dividende mai mare, o asigurare mai proastă, un spread mai mare, nu îți poți muta portofoliul etc.

Așadar, fă-ți temele bine și nu te bucura la comisioane 0, caută părerile altora despre brokerul în cauza (reddit e un loc grozav pentru asta -> încercați pe google Broker X review reddit sau ceva de genul), recenzii pozitive/negative și așa mai departe.

Puteți să utilizați acest site ca punct de pornire în alegerea unui broker.

 

Cum încep?

Am scris un ghid detaliat despre asta aici.

 

De ce sumă de bani am nevoie pentru a începe?

Suma de bani nu este importantă, ci să începi să investești. Astfel, îți dezvolți cel puțin două obiceiuri importante: cel de a economisi lunar o sumă de bani și cel de a investi disciplinat.

Este evident că o sumă mai mare de bani va produce rezultate mai palpabile (unii se pot descuraja când văd dividende de 30 de cenți la început), dar puteți să începeți cu orice sumă.

 

În ce monedă să investesc?

După părerea mea, cel mai indicat este să folosești o monedă stabilă pe termen lung precum EUR sau USD.

 

Ce părere ai de acțiunea/compania Z?

Absolut niciuna, nu fac recomandări de achiziție.

Dacă ai pus întrebarea asta, înseamnă că nu ai o strategie conturată că altfel nu ai fi întrebat și investești haotic/după ureche.

Sau că nu ți-ai făcut temele și aștepți să le facă altul pentru tine, ceea ce e mult mai rău.

Ia rapoartele anuale la puricat, vezi ce și cum, pune osul la treabă.

Nu are nicio relevanță ce părere am eu, nimeni de pe internet, despre o companie. Dacă ție ți se pare atractivă/cu perspective (și nu o iei doar pentru că "speri că e de viitor") și ți-ai făcut temele ca lumea, cumpăr-o.

 

Nu am bani să iau o acțiune întreagă. Care sunt dezavantajele acțiunilor fracționare?

Evit să cumpăr părți dintr-o acțiune deoarece:

    - conceptul este relativ nou și poate fi dificil să muți portofoliul de la un broker la altul (de ex. am avut 1.01 acțiuni la BBDC la DriveWealth și DW nu mi-a permis să le mut la InteractiveBrokers din cauza acelei părți de .01) pentru că nu toți brokerii au implementat fractional shares momentan sau nu toți permit mutări de astfel de dețineri

    - este posibil să nu ai drept de vot pentru acele fracțiuni de acțiune (depinde de companie mai mult, uneori și de broker) - poate pentru mulți nu este important aspectul ăsta, pentru mine este

    - s-ar putea ca la unii brokeri să nu primești același spread pentru fracțiuni cum primești pentru părți întregi pentru că, din nou, fiind un concept relativ nou, e cam o bătaie de cap în plus pentru brokeri, iar costurile suplimentare nu vor fi suportate de ei, evident, ci vor fi pasate clienților.

    - alți brokeri s-ar putea să nici nu treacă aceste părți de acțiune pe numele tău, fiind necesar să ai o acțiune întreagă pentru a fi cu adevărat deținător. Dacă deții părți și brokerul dă faliment, va fi mai greu de demonstrat că îți aparțineau ție.

Asta nu înseamnă că nu sunt o idee bună, dar eu unul le evit pentru moment, fiind cam într-o zonă gri până devine conceptul mai popular și depind de la broker la broker și de la companie la companie, fiecare având interpretarea lui.

 

Ce părere ai de Forex/crypto/P2P/aur/mărfuri/Unit-Linked etc?

Mizerii absolut toate, de la A la Z, stai departe de așa ceva sau investește doar o mică parte din portofoliu (maxim 5%).

 

De ce nu investești pe BVB? Companiile de acolo oferă dividende foarte generoase, cele mai mari din lume.

Nu investesc pe BVB pentru că:

    - Eu caut companii solide cu un istoric de creștere a dividendului. Nu există așa ceva pe BVB. Dividendele pe BVB sunt haotice (anul ăsta primești X, la anul 2X, apoi X/2, iar apoi poate deloc), la noi nu există cultura asta, nu există respect pentru acționari. La noi e cu dat tunuri, vândut afacerea altor fraieri, afaceri dubioase cu statul etc. Puține companii prezintă seriozitate ridicată. De ce mi-aș plasa banii în mizerii?

    - Nu investesc în RON, una dintre cele mai slabe monede la nivel european, dacă nu cea mai slabă. Totodată, nu investesc pe piețe/burse junk. BVB asta este, reflecția economiei românești, oricât ne place să ne mințim că nu e. Stabilitate 0, predictibilitate 0, seriozitate 0. Hățiș birocratic cu schimbări fiscale mai multe decât zilele dintr-un an. Poate BVB să aducă rezultate ok? Poate, dar are riscuri mult, mult mai mari decât piețele dezvoltate, riscuri care nu sunt contrabalansate suficient de recompensă. Degeaba îmi aduci 8-10-12-14%/an în RON când pot să obțin 8-10%/an în USD.

 

Dividendele contează?

Da, al naibii de mult.

https://www.thebalance.com/the-importance-of-dividends-416840

https://www.hartfordfunds.com/insights/market-perspectives/equity/the-power-of-dividends.html

https://www.hartfordfunds.com/dam/en/docs/pub/whitepapers/WP106.pdf

Veniturile pot fi cosmetizate foarte ușor de un contabil priceput, dar dividendele, nu. Fie ai cash să le plătești, fie nu. Iar o firmă care nu numai că oferă dividende, dar le și crește, arată că are o stabilitate/încredere în viitorul ei și oferă probabil cel mai puternic semnal în acest sens.

"John Bogle, writing on the website IndexUniverse.com, writes the following: “An investment of $10,000 in the S&P 500 Index at its 1926 inception with all dividends reinvested would by the end of September 2007 have grown to approximately $33,100,000 (10.4% compounded). [Using the S&P 90 Stock Index before the 1957 debut of the S&P 500.] If dividends had not been reinvested, the value of that investment would have been just over $1,200,000 (6.1% compounded) – an amazing gap of $32 million. Over the past 81 years, then, reinvested dividend income accounted for approximately 95% of the compound long-term return earned by the companies in the S&P 500.” In other words, the reinvestment of dividends accounted for almost all of the stocks’ long-term total return."

 

Ben Felix spune că dividendele sunt irelevante.

Ben Felix este un om foarte inteligent, dar care uneori fie prezintă situația parțial, fie se concentrează foarte mult pe teorie (cum ar fi acea lucrare scrisă de Modigliani și Miller care face referire la o piață perfectă. spoiler alert: nu a existat și nu va exista niciodată o piață perfectă, așa că acea lucrare e mai mult beletristică).

Îți las mai jos mai multe surse pe care să le parcurgi și sper să îți formezi o părere proprie cu privire la dividende, în general și la companiile care le cresc de zeci de ani (și în care eu investesc), în particular:

1) https://www.youtube.com/watch?v=FpkAwHkKrd0

2) https://seekingalpha.com/article/4260791-should-i-go-dividend-growth-investing-etfs-answer-to-ben-felix

3) https://seekingalpha.com/article/1696752-dividend-growth-investing-a-prospective-study

4) https://dailytradealert.com/dave-van-knapps-dividend-growth-portfolio/

 

Tot nu sunt convins că dividendele contează. Am auzit eu că atunci când ești tânăr, este mai bine să investești în Growth și apoi să treci pe dividende.

Dacă obiectivul tău este să ajungi cât mai repede la o anumită sumă de bani, atunci probabil că Dividend Growth Investing nu este soluția cea mai rapidă (te va duce acolo, dar o idee mai lent).

Însă dacă obiectivul tău este să creezi un cashflow lunar, mai bine investești la început în Dividend Growth companies, ieși mai bine pe termen lung decât dacă ai investi în Growth, iar apoi schimbi.

Ai mai multe detalii în acest articol.

 

Nu crezi că ai cam multe companii în portofoliu?

Sunt așa multe pentru că nu știu de acum care va fi compania minune (bine, nu că aș căuta-o într-un mod specific).

Dacă te duci la începutul anilor 2000, Apple și Amazon erau niște companii complet ignorate, dar dacă aveai 1-2% alocare în ele, acum erai foarte, foarte fericit.

Nu zic că încerc să fac asta, că nu caut să dau lovitura, dar nici nu mă limitez la 20-30 de companii că s-ar putea ca tocmai compania 35 și 48 să fie ideile cele mai bune care vor trage după ele portofoliul în următorii 30 de ani. Nu pot să știu de acum care vor fi "top 10 idei bune".

 

Totuși cum le monitorizezi și ții pasul cu toate știrile, veștile, anunțurile despre toate companiile din portofoliul tău?

Foarte simplu, urmăresc doar rapoartele anuale, orice altceva este doar zgomot inutil și știri alarmiste pe care nu dau doi bani. N-ar putea să îmi pese mai puțin că pleacă nu știu ce CEO, nu știu cine a avut o amantă sau cineva a zis că adoră marijuana și face pipi stând jos pe WC.

Investesc în companii pe care și un idiot ar putea să le conducă pentru că într-o zi unul o va face (vezi Intel, AT&T etc.). Atâta timp cât compania nu își taie dividendul (sau teza investițională nu se schimbă radical/fundamental), nu vând.

Indicatorii financiari se duc în toate direcțiile, este imposibil ca o companie să aibă zeci de ani buni și 0 perioade grele, dar dacă dividendele sunt crescute, în cele mai multe cazuri, acela este un semnal că managementul are încredere în viitorul/perspectivele companiei.

 

Nu ești absolut deloc diversificat geografic! Nu crezi că este o problemă?

Cum ai ajuns la concluzia asta? Companiile din portofoliul meu au domiciliul fiscal în SUA, dar asta nu înseamnă că nu sunt diversificat geografic. Hai să ne uităm de unde vin veniturile acelor companii.

Deși nu am stat să calculez la virgulă, estimez că undeva la 50-60% din veniturile companiilor mele vin din SUA, iar restul din restul lumii, așadar stau foarte bine la acest capitol (de ex PM are 0 venituri din SUA, KO are venituri din toată lumea, 3M, JNJ, AFL la fel, lista este lungă).

 

Nu ești absolut deloc diversificat valutar! Nu crezi că este o problemă?

Diversificarea valutară, după părerea mea, este un non-subiect atâta timp cât sumele investite sunt derizorii. Când ajung la milioane de dolari investiți, are sens să mă diversific valutar, dar când investești 10-20-50-100k, chiar contează că sunt USD sau EUR atâta timp cât investești pe 20+ ani? Ambele-s monede solide și vor fi ok pe termen lung, nu diversific doar de dragul diversificării, diversific când chiar are sens să fac asta.

 

De ce nu investești și în companii din Europa?

Sunt mult mai puține companii în Europa care să aibă un istoric solid de creștere a dividendului. Există, dar sunt mai puține decât în State.

Totodată, taxele sunt mai mari (de obicei, pleacă de la 15%), iar declarația fiscală la final de an se complică.

Momentan, investesc doar în companii din US și câteva ADR-uri din UK. Nu se știe niciodată pe viitor.

 

Dividendele mi-au fost taxate cu 30%! De ce?

Pentru că investești printr-un broker de duzină (nu că ăia care nu taxează cu 30% sunt automat brokeri "buni").

Nu-i nimic, se întâmplă. Și eu am făcut greșeala asta la început.

Dacă ți s-a întâmplat asta la IBKR, cel mai probabil nu ai completat W-8BEN (sau nu ți-a fost procesat).

Verifici formularul ducându-te la Settings -> Account Settings -> click pe acel (i) albastru din dreptul numelui -> jos de tot ai Combined CRS/IRS Tax Form (la pct 7 să fie bifat Yes și Romania).

Dacă totul pare în regulă -> faci ticket de urgență la Customer Support și le explici situația.

Se va remedia și vei primi diferența înapoi, nu-ți face griji, mi s-a întâmplat și mie și altora.

Valabil și pentru alți brokeri precum XTB sau Tradeville, asigurați-vă că v-ați completat formularul W-8BEN!

 

De ce nu pot să investesc în ETF-uri precum VOO, VTI, SCHD etc.?

Pentru că europenii nu pot să investească în ETF-uri domiciliate în US, acestea nefiind UCITS. Există anumite artificii pe care le poți face (cumpărat prin options), dar sunt la limita legalității și îți recomand cu tărie să stai departe de așa ceva. Unii brokeri te pot lăsa să iei odată ce îndeplinești anumite criterii.

Totuși, există alternative europene la majoritatea ETF-urilor din US, Google este prietenul tău aici (XYZ ticker european equivalent)

 

Ce se întâmplă în cazul decesului cu instrumentele deținute?

Nu m-am informat prea mult asupra procedurii momentan, recomand să parcurgi asta, probabil va trebui să fie un avocat/testament la mijloc: https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=336078

Taxele sunt de până la 40% (US Estate Tax) pentru tot ce depășește 60k USD: https://farr.com/us-estate-taxes-non-us-citizens/ există tratate pentru a micșora acele taxe, dar RO nu face parte din acea listă de țări: https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/estate-gift-tax-treaties-international

Soluția unora pare să fie trecerea de la Single Account la Joint Account (valabil la IBKR), iar în caz că moare unul din soți, celălalt are control complet asupra întregului portofoliu și nu plătește nimic deoarece nu s-a "moștenit" nimic. Evident, probabil la acel pas, o lichidare și mutare a activelor către copii poate fi o soluție sau trecerea printr-o entitate/trust/holding dintr-un paradis fiscal (Malta/Cipru?) sau pur și simplu stabilirea în una din țările de mai sus, dar repet, nu m-am informat prea mult asupra procedurii în momentul de față, dar cel mai probabil există chichițe 100% legale de a micșora/evita acel 40% (dacă știi mai multe pe marginea subiectului, nu ezita să mă contactezi, mulțumesc anticipat)

 

De unde îți iei informațiile legate de creșterile dividendelor?

Le iau de pe seekingalpha.com (poți să faci un cont gratuit, adaugi companii în portofoliu și vei primi știri despre ele) + Twitter (@dividendhike și @dividendcut sau alții, odată ce dai follow la 2-3-4 conturi de DGI, chestiile astea circulă destul de repede). Poți să te abonezi și la secțiunea de Investor Relations a companiei pentru știrile importante.

 

De ce nu cumperi acțiunea X sau Y?

Eu lucrez, în momentul de față, pentru o companie ce oferă servicii de consultanță și analize de date pentru fonduri de investiții (hedge funds). Astfel, am acces direct și aproape nemijlocit la achizițiile/vânzările acestor fonduri de investiții, tezele lor investiționale și orice alte rapoarte primite de la terți (alți analiști de la bănci de renume etc.)

Regulile și interdicțiile din acest domeniu sunt draconice, așa că am interdicția de a cumpăra/vinde o companie pe care un fond de investiții ne roagă să o investigăm, pentru o anumită perioadă de timp (în general, 6 luni de la ultimul schimb de informații/ultima analiză legată de acea companie) SAU o companie pe care un fond de investiții o are în portofoliu pentru a nu fi considerat "insider trading".

Așadar, vor fi cazuri când nu pot achiziționa ceva sau, în cazul în care o dețin, să nu o pot vinde pentru o anumită perioadă de timp (de aceea vă și zic de fiecare dată să nu îmi imitați mișcările, aceste restricții nu vi se aplică). Nu voi risca nicio secundă jobul pe care îl am și voi respecta aceste criterii cu sfințenie pentru că nu vreau să fiu tras la răspundere în niciun fel.

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!