UPDATE 25.03.2020: NU MAI FOLOSESC ACEST BROKER DIN MOTIVELE ENUMERATE AICI. ACESTA NU MAI ACCEPTĂ, MOMENTAN, CLIENȚI.

 

A venit momentul să vă vorbesc despre broker-ul pe care îl folosesc: DriveWealth.

Acesta este un broker înregistrat în Statele Unite care acceptă și cetățeni români.

Este membru FINRA, SIPC și NFA, iar fondurile/deținerile sunt asigurate până la 500.000$ (dintre care maxim 250.000$ cash) în caz de faliment/intrare în incapacitate de plată a brokerului.

 

Principalul motiv pentru care l-am ales este că îmi permite să investesc pe piața din State și are comisioane destul de mici: abonament lunar de 4.99$, iar apoi 0.01$/tranzacție sau 2.99$/tranzacție (recomandat dacă veți achiziționa mai rar).

Totodată, atunci când ne deschidem contul, o taxă de 5$ va fi oprită pentru procesarea formularului W-8BEN (formularul completat de străinii ce nu au domiciliul în SUA).

Nu există sumă minimă de depunere pentru deschiderea de cont și putem deschide conturi demo pentru a ne familiariza cu platforma.

 

Un alt avantaj al acestui broker este că permite tranzacționarea unei fracții de acțiune. Asta înseamnă că putem cumpăra doar o parte dintr-o acțiune dacă nu avem suficienți bani să o achiziționăm pe toată. Dividendul se împarte și el corespunzător (dacă deținem jumătate de acțiune, vom primi jumătate de dividend).

Mărturisesc că nu am folosit încă această opțiune, dar pare interesantă.

 

Sunt bineînțeles și dezavantaje, iar eu am identificat două până acum: site-ul este destul de simplu, iar procesul de înregistrare oarecum greoi (spre exemplu, odată ce am deschis contul, a trebuit să instalez aplicația lor de mobil pentru a putea alege acel abonament de 4.99$/lună - nu am găsit pe site această opțiune), iar al doilea dezavantaj este taxa aplicată retragerilor de numerar din cont: 35$, taxă fixă.

Această taxă nu mi se pare o problemă momentan, ținând cont că nu plănuiesc să retrag nimic pentru cel puțin 10 ani de acum încolo, dar ea există.

 

La momentul scrierii articolului, nu oferă suport sau versiune a site-ului în limba română.

Găsiți mai multe informații aici. Au tot felul de întrebări frecvente la care au răspuns.

 

Așadar, cum ne deschidem un cont (cu bani reali) la DriveWealth?

 

Pasul 1

Accesăm acest link: https://apps.drivewealth.com/live-signup și apoi click pe „Open an Account”. Vom ajunge la o pagină unde trebuie să introducem câteva date personale, user, email, parolă.

 

Pasul 2

Odată ajunși în cont, avem în partea stângă „Open a Live Account”. Aveți mai multe detalii și o poză aici: http://help.drivewealth.com/customer/en/portal/articles/1553435-what-do-i-need-to-do-in-order-to-open-a-live-investing-account-

 

Pasul 3

Veți primi un mail unde vi se cere să încărcați două documente pentru dovada identității și a adresei. Eu am încărcat o poză cu buletinul (pentru identitate) și un extras de cont de la bancă (pentru adresă).

Dacă nu primiți acel mail de la ei, puteți să intrați pe o pagină dedicată pentru documente. Găsiți aici mai multe detalii și o listă completă cu documente: http://help.drivewealth.com/customer/en/portal/articles/1589055-how-do-i-upload-my-documents-

 

Pasul 4

Odată ce totul este verificat și primiți undă verde, trebuie să ne alimentăm contul cu bani.

Prima oară, eu am folosit cardul ING și am plătit o taxă de aproximativ 2%, iar ulterior am început să îmi alimentez contul prin intermediul cardului Revolut (transfer bancar direct în contul DriveWealth - wire transfer. Atenție să specificați numele și adresa de mail folosite la deschiderea contului la referința/detalii de plată) și nu mi-au oprit comision.

Mare atenție dacă alimentați cu Revolut! Dacă nu folosiți cardul în mod normal (adică nu prea aveți deloc tranzacții) și doar îl alimentați cu sume mari, iar apoi le transferați imediat în contul DriveWealth, cei de la Revolut s-ar putea să vă blocheze contul pentru verificări (să se asigure că nu spălați bani).

Am prieteni cărora li s-a blocat cardul Revolut deoarece nu îl foloseau mai deloc, iar apoi deodată aveau în cont 1000-2000 EUR (pariuri sportive, tranzactii cryptomonede șamd) așa că au stat cu cardul blocat câteva săptămâni bune până au dovedit sursa fondurilor.

Totodată, la prima depunere vi se va opri 5$ pentru procesarea formularului W-8BEN!

 

Pasul 5

Probabil cel mai enervant pas (și ultimul) este reprezentat de alegerea comisioanelor.

Dacă știți că veți tranzacționa rar, probabil are sens să plătiți 2.99$/tranzacție și nu mai aveți nimic de făcut în continuare.

Dar dacă știți că veți efectua cel puțin două tranzacții pe lună, atunci are mai mult sens să optați pentru abonamentul de 4.99$/lună și 0.01$/tranzacție.

Ei bine, eu nu am găsit pe site această opțiune și am fost nevoit să îmi instalez aplicația lor care se numește Beanstox: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.drivewealth.beanstox&hl=en

Odată instalată, logați-vă în cont, iar in partea din dreapta sus aveți o iconiță cu un omuleț.

Click pe ea și ajungeți la setări, iar acolo aveți „Manage Membership” unde puteți alege abonamentul (lunar sau la 3 luni - nu este nici o diferență între ele) și cardul cu care se va efectua plata (vă ia banii automat la începutul lunii).

Un alt lucru care mie mi se pare enervant (nu știu dacă este rezolvat între timp) este că dacă vă logați în aplicația de pe telefon, vă deloghează de pe PC și invers (măsuri de securitate intenționate sau design prost?).

 

Felicitări! Aveți un cont deschis, aveți bani depuși, totul este pregătit pentru a începe să investiți.

 

 

Mă găsiți si pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt afiliat sau în parteneriat cu acest broker. Toate linkurile sunt disponibil în mod public, iar toate informațiile din acest articol sunt prezentate în scop educațional. Vă deschideți cont pe riscul dumneavoastră. Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!