În primăvară, mai precis în mai 2019, după câteva luni de investit cu ajutorul hârtiei și alte câteva săptămâni pe un cont demo, m-am decis să investesc bani reali.

De ce luna mai 2019? Foarte simplu: compania la care eram angajat obișnuia să plătească bonusurile prin aprilie așa că am primit efectiv banii la începutul lui mai.

Citisem o tonă de articole, căutasem informații peste tot și eram destul de hotărât să încep să investesc pe BVB. Chiar intrasem în contact cu un broker pe care eu îl consideram cel mai avantajos pentru mine și acesta îmi trimisese maldărul de acte prin poștă (vreo 30 pagini) pentru semnat (exact, în anul de grație 2019, fie te prezentai la ei la sediu prin Băneasa, fie îți trimiteau actele prin curier).

În fine, citesc cu atenție, completez și bifez precum un roboțel ascultător și mă decid să le fac o vizită să depun actele (varianta era să aștept un curier și nu mai aveam răbdare...exact, nu puteai să depui online). Însă aveam un puternic sentiment că fac ceva greșit și nu ar trebui să investesc în BVB, dar mă gândeam că sunt atâția alții care fac asta și postează randamente astronomice... cine sunt eu să mă îndoiesc de ce zic? Ei au mai multă experiență, probabil știu ce fac.

Întotdeauna puneți la îndoială ce citiți, chiar și informațiile de pe acest blog. Treceți-le prin filtrul propriu și luați o decizie cu care să fiți 100% împăcați.

Norocul a făcut să dau peste un articol al Domnului Căruțăcubani (căruia vreau să îi mulțumesc pe această cale), articol care punea negru pe alb aproape toate temerile pe care le aveam despre BVB. Vi-l recomand cu mare căldură. Totodată, articolul acesta menționa, în mare, același lucru (aceste 2 articole, împreună cu părerile mele, au constituit sursa de inspirație pentru acest articol).

Am simțit cum o piatră mi-a fost luată de pe inimă, dar m-am simțit și descurajat pentru că părea că mi-am irosit timpul degeaba.

Dar am reînceput să mă documentez și am găsit strategia care făcea atât de mult sens, care mi-a plăcut și cu care eram 100% de acord. Aceasta este extrem de simplă: investirea în companii din State cu un business solid ce plătesc dividende în creștere de cel puțin 10 ani de zile. Se crează un cash flow care se reinvestește apoi în alte companii, se obțin dividende și mai mari, reinvestite iar șamd. Doar Einstein spunea că dobânda compusă este a 8-a minune a lumii, nu?

Am găsit și un broker cu o filială în România și am depus aproximativ 6000 RON (1400$) în contul lor, tot bonusul meu în urma unui an de muncă. Am achiziționat prima mea acțiune: MMM, iar la câteva zile distanță, am mai achiziționat și alte acțiuni.

Totul părea că merge bine, dar aveam să aflu în curând că făcusem 3 greșeli (pe care le-am detaliat între timp aici).

Am renunțat la acest broker și iarăși am reînceput căutările pentru un alt broker și a treia oară a fost cu noroc: am găsit brokerul potrivit și am continuat să investesc prin intermediul lui.

Cei 6000 de lei au rămas în contul brokerului anterior, dar am stopat alocările către el, iar momentan este destul de scump să transfer acțiunile/să retrag banii, așa că nu voi face nimic o perioadă.

Așadar, după cum puteți observa, indiferent cât consideri că te-ai informat, tot vei comite greșeli.

Important este că am învățat din ele și vi le voi povesti și vouă în scurt timp ca să nu le repetați.