Bursa de Valori București este ridicată în slăvi destul de mult prin mediul de afaceri prin prisma randamentelor bune (în jur de 14% anualizat în perioada 1997 - 2018).

Dar trebuie să lăsăm deoparte sentimentele și să o analizăm obiectiv. Să nu uităm că, până de curând, România făcea parte din piețele de tip frontieră (adică de tip junk) și abia recent a fost promovată la statutul de piață emergentă.

Însă, așa cum povesteam în articolul trecut despre momentul când am fost la un pas să intru pe BVB, investiția în bursa mioritică este, în general, o soluție foarte neinspirată, dacă nu chiar proastă de-a dreptul.

Astăzi vreau să vorbim despre 3 motive să nu îți plasezi banii pe BVB.

 

1) Pentru primul punct vreau să vă pun câteva întrebări:

- În ce monedă se vând apartamentele în zilele noastre? EUR sau RON?

- În ce monedă se vând autoturismele în zilele noastre? EUR sau RON?

- În ce monedă se vând vacanțele în zilele noastre? În ce monedă vă rezervați vacanța pe booking.com sau biletele de avion? EUR sau RON?

- În ce monedă se achită facturile la telefon/internet șamd în zilele noastre? EUR sau RON?

Așadar, de ce ați vrea să investiți în una dintre cele mai slabe monede de la nivel european, dacă nu cea mai slabă? Ca să pierdeți 2%+ la diferența de curs valutar?

Vă las în compania a două articole pe care le-am mai menționat pe blog: articolul domnului Căruțăcubani și articolul lui Valentin Nedelcu.

Ei fac o analiză excelentă, cu cifrele pe masă. Blogurile lor sunt probabil cele mai bune din România, la momentul actual, pe partea de educație financiară.

 

2) Să spunem că argumentul de mai sus, care este cel mai puternic, în opinia mea, nu v-a convins. Atunci haideți să privim din alt unghi.

Indicele BET este compus, la momentul întocmirii articolului, din cele mai tranzacționate 16 companii. 60% din tranzacțiile de pe BVB sunt legate de doar 3 companii: Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) și OMV Petrom (SNP). 60%!!!

O mică tulburare va avea efecte majore. OUG 114 a lovit în profiturile Băncii Transilvania, iar aproape toți administratorii fondurilor de pensii private au avut probleme. Aceștia au plasamente importante pe BVB.

Din primele 10 cele mai tranzacționate companii, 5 sunt administrate de statul român (Romgaz - SNG / Transgaz - TGNElectrica - EL / Nuclearelectrica - SNN / Transelectrica - TEL). Sper că ne putem pune de acord asupra faptului că statul român este cel mai prost administrator, da? Mai ales prin prisma numirilor politice care se fac la nivelul Consiliilor de Administrație din aceste companii, numiri care nu au nici o treabă cu o minimă competență.

Chiar este înțelept să investim în asemenea companii?

 

3) Punctul 3 este strâns legat de punctul 2 și se referă la faptul că 50% din primele 10 companii tranzacționate pe BVB sunt conduse de statul român. Acestea se află practic la mână modificărilor fiscale și nu au mai deloc spațiu de manevră. Iar în 2019 am avut mai multe modificări fiscale decât zile calendaristice.

Ne amintim celebra OUG 114? Cea care a omorât mare parte din impulsul de a mai investi al acestor companii și care a dus la scăderea profitului pentru bănci, companii din domeniul telecomunicațiilor, administratorii fondurilor de pensii private șamd.

Dar ce ziceți de faptul că aceste companii, adevărați coloși, companii de o importanță națională incontestabilă, sunt obligate de ani de zile să distribuie 90% din profitul net (în creștere de la 50%) pentru că guvernul a dus o politică populistă de creșteri pe datorie și a rămas, practic, fără bani? În 2017, 2018, 2019, iar guvernul Orban, proaspăt instalat, va face, cel mai probabil, același lucru în 2020.

Cam ce investiții credeți voi că pot să facă aceste companii? Vi se pare că infrastructura lor era una modernă, ce nu avea nevoie de mentenanță și investiții constante?

În ritmul ăsta, viitorul este sumbru, iar ele vor merge mai mult din inerție până când ceva, undeva, va crăpa. Un reactor închis o săptămână azi, o rețea alimentată la jumătate mâine șamd.

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!