Update 09.07.2021: IBKR a eliminat comisionul de administrare de 10$/lună, devenind astfel cea mai bună/serioasă variantă pentru un rezident român.

 

Nu aveam neapărat intenția să scriu acest articol, dar am primit destul de multe întrebări/cereri cu privire la procedura de deschidere a contului la Interactive Brokers, așa că m-am gândit să aștern pe hârtie toți pașii aferenți.

Broker-ul este un element foarte important atunci când investim și este necesar să alegem unul solid, serios și cu o reputație cât mai bună.

Interactive Brokers bifează cu brio aceste cerințe și este probabil cel mai serios broker disponibil românilor.

Puteți să găsiți impresiile mele într-un articol mai vechi.

 

Procesul de selecție al unui broker depinde de foarte multe aspecte: obiectivele pentru care investim (banii de independență financiară/pensie sau vrem altceva), strategia pe care o alegem (ETF-uri? Dividende SUA/alte țări? Altă strategie?), instrumentele căutate (acțiuni fracționare? ETF-uri exotice?) șamd.

Un aspect foarte important de care trebuie să ținem cont este că nu există brokerul perfect, dar nu ar trebui să ne bucurăm de comisioane 0 deoarece nu există "free lunch", iar acel broker va trebui să facă bani din ceva: asigurări mai slabe, impozite mai mari pe dividende, spread-uri mai mari, imposibilitatea de a muta portofoliul, suport aproape inexistent pentru întrebări/nelămuriri/probleme etc.

Comisioanele și taxele pe care le plătim sunt importante, dar nu ar trebui să fie primul criteriu de la care pornim în alegerea brokerului, ci unul din ultimele criterii după ce toate celelalte au fost bifate.

 

Acestea fiind zise, mare atenție la tot felul de fintech-uri și brokeri care apar ca ciupercile după ploaie. Nu uitați să vă uitați ce vechime pe piață are acel broker, ce probleme a avut în trecut, ce amenzi/procese a avut cu autoritățile de supraveghere, ce părere au alți oameni care l-au folosit (reddit și google sunt prietenii voștri aici) și tot așa.

 

Dacă te-ai decis că vrei să investești serios și IBKR este brokerul la care vrei să deschizi un cont, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

 

1. Mergem pe interactivebrokers.eu (link neafiliat, dați click cu încredere) și avem în colțul din dreapta sus OPEN ACCOUNT -> START APPLICATION

 

 

2. Ajungem la pagina unde trebuie să ne alegem un user (format din litere și cifre), introducem adresa de mail și parola și alegem țara (și dacă vreți să vă spameze sau nu):