Update 09.07.2021: IBKR a eliminat comisionul de administrare de 10$/lună, devenind astfel cea mai bună/serioasă variantă pentru un rezident român.

 

Salutare!

După cum povesteam într-un articol anterior, am fost nevoit să îmi schimb broker-ul și mi-am deschis cont la Interactive Brokers.

IB este unul din puținii brokeri unde îmi pot pune în practică strategia de investiții fără să îmi rețină 30% din dividende sau să aibă comisioane aberante de achiziție (se aude XTB?).

Folosesc de aproximativ două luni de zile IB și m-am gândit că ar fi util să vă povestesc impresiile și experiența mea cu ei.

 

În primul rând, haideți să vorbim despre deschiderea contului.

Procesul nu a fost nici simplu, dar nici complicat.

M-am asigurat că le semnalez faptul că sunt cetățean român și am completat formularul W8-BEN încă de la acest pas. Poți completa acest formular și ulterior din setările contului.

 

Unele întrebări au fost, după părerea mea, cel puțin ciudățele, dar trebuie să ținem cont de faptul că acest broker nu este neapărat un broker care să aibă în vedere investitorii mici.

Lucruri precum: "ce lichidități dețineți?" și "ce experiență de tranzacționare aveți?" sunt ușor de fentat, dar dacă declari sume prea mici, ți se pot limita anumite opțiuni.

Eu am ales să tranzacționez doar acțiuni și obligațiuni, dar aveam foarte multe opțiuni din care să aleg, dar cum vreau să fac bani și nu să joc la păcănele, nu m-au interesat.

 

Apoi a trebuit să trimit documentele justificative pentru identitate/adresă.

Am trimis, conform listei de documente acceptate, buletinul și un extras de cont de la bancă.

Buletinul nu a fost acceptat deoarece nu are semnatură pe el (dar nu se specifică nicăieri pe site acest lucru, din păcate, așa că procesul de aprobare a fost întârziat cu cel puțin câteva zile), dar am trimis apoi permisul de conducere și totul a fost ok.

 

De la deschiderea până la aprobarea contului cred că am așteptat cam 8-9 zile calendaristice.

Apoi mi-am alimentat contul cu 10$ prin Revolut și am retras suma într-un cont Raiffeisen, profitând de faptul că IB are o retragere gratuită pe lună. Totul a decurs ok.

Apoi am alimentat contul în mod normal. Durează ceva până banii ajung în cont, cam 7 zile calendaristice, dar aia e, nu vreau să plătesc și aici comisioane așa că folosesc Revolut, o metodă de alimentare care este gratuită, cel puțin deocamdată.

 

Structura comisioanelor poate părea neprietenoasă. Am ales contul Tiered, iar fiecare tranzacție îmi este taxată cu 0.35$.

La final de lună, IB va reține 10$ dacă nu s-a efectuat nici o tranzacție pe luna anterioară sau diferența până la 10$.

Dacă achiziționăm, de exemplu, 10 companii și efectuăm 10 tranzacții vom plăti 3.5$ comisioane. Diferența de 6.5$ va fi oprită de IB la final de lună.

Dacă achiziționăm mult mai mult de atât și depășim 10$, nu ni se mai oprește nimic în plus la final de lună.

Știu, sună puțin complicat, dar asta este structura lor de comisioane.

Totodată, trebuie să alimentați contul cu cel puțin 2000$ în primele 3 luni (perioadă când se percep doar comisioanele de tranzacție și nu se taxează acea diferență până la 10$). În caz contrar, comisioanele vor fi de 20$/lună.

Dacă depășiți 100.000$, nu veți mai avea acel comision de administrare de 10$/lună.

 

Site-ul este interesant, are o grămadă de știri și analize și o grămadă de opțiuni de achiziționare a acțiunilor plus multe alte lucruri pe care nu le-am descoperit/explorat încă. Putem plasă anumite limite între care să se efectueze automat tranzacția, ceea ce este un lucru bun. Putem tranzacționa și fracții de acțiuni din ce am văzut (nu am achiziționat prin această metodă).

Din păcate, experiența de utilizare a site-ului este cea mai proastă pe care am avut-o vreodată cu un site.

Nu puține au fost momentele când fie primesc o eroare când încerc să mă loghez în cont, fie nu se loghează și stă într-un proces continuu de încărcare, fie se loghează, dar se blochează pe o anumită pagină etc.

Nu am idee dacă site-ul este supraîncărcat cu toate acele știri/analize/grafice etc., dar experiența de utilizare este pur și simplu infectă, din păcate.

Îți faci treabă până la urmă, dar înarmați-vă cu răbdare.

 

Aplicația de telefon se mișcă mult mai bine și putem să descărcăm și o aplicație de desktop care se mișcă și ea bine (are un aspect mai antic, dar mie îmi place).

Un lucru este cert: nimeni nu vă va îndruma și veți fi aruncați în mijlocul multor opțiuni și pagini, dar le învățați până la urmă.

 

Multă lume este descurajată când vede acel comision lunar de administrare de 10$/lună și nu pot să îi condamn pentru că și eu m-am aflat printre ei.

Dar m-am gândit să compar cu DW și să văd dacă IB este chiar atât de dezavantajos.

Am luat în calcul investirea pentru o perioadă de 10 ani, iar apoi retragem dividendele și nu adăugăm alte sume. Totodată, atingem valoarea de 100.000$/cont.

 

Cifrele arată în felul următor:

    1)  DriveWealth

        - Comisioane plătite pentru 10 ani: 5$/lună abonament + 0.10$/lună tranzacții * 12 = 61$/an * 10 = 610$. Apoi nu mai tranzacționăm, deci anulăm abonamentul și nu mai avem alte costuri.

        - Nu retragem în fiecare lună că e criminal acel comision de 35$/transfer, dar retragem o dată la 2 luni. Asta înseamnă că plătim 35$ * 6 = 210$/an

    COST TOTAL = 610$ + 210$/an

 

    2)  Interactive Brokers

        - Comisioane plătite pentru 10 ani: 10$/lună (aici sunt incluse tranzacțiile și încercăm să cumpărăm de maxim 28 de ori pe lună pentru a rămâne sub 10$) * 12 * 10 = 1200$. Depășim 100.000$ și nu mai avem alte comisioane.

        - Ne încadrăm într-o retragere gratuită pe lună -> 0 costuri de retragere.

    COST TOTAL = 1200$ și apoi totul gratuit dacă retragem dividendele doar o dată pe lună

 

După 10 ani de investit, am plătit cu aproximativ 600$ mai mult la IB, dar se poate observa că această sumă se recuperează apoi foarte repede prin retragerile gratuite.

În 3 ani de zile de retrageri, avem același cost cu comisioanele, apoi devine mai avantajos IB față de DW.

 

E doar un exemplu, dar voiam doar să pun cifrele aici. IB recuperează repede prin retragerile gratuite.

Probabil dacă comparăm cu Trading212 sau Tradestation Global sau orice alt broker cu comisioane mai prietenoase, IB iese în dezavantaj, este adevărat.

Dar nu am încă încredere în Trading212 și nu mă simt deloc confortabil să rulez sume mari prin intermediul lor deocamdată. Vom vedea dacă situația se schimbă în următorii ani și dacă lumea are probleme cu ei sau nu.

 

Lucrul care m-a deranjat cel mai tare la Interactive Brokers (și care a provocat întârzierea acestui articol, el fiind scris de mai bine de o săptămână) este că în momentul de față au perceput un impozit pe dividende de 30%.

Am verificat de multe ori tot contul meu și totul părea în regulă așa că vă puteți închipui ce supărat am fost când mi-au intrat primele dividende.

Am deschis imediat un ticket și am fost informat că ar fi vina mea pentru că nu mi-am selectat țara în formularul W8-BEN... ceea ce este o prostie și o minciună.

 

Nu am nici o problemă să recunosc atunci când greșesc sau e vina mea, dar în cazul acesta nu este vina mea deoarece am verificat dacă România este selectată peste tot și era.

Aștept acum răspuns și confirmarea faptului că am țara selectată corect.

 

Partea bună este că îmi vor rambursa diferența, dar este neplăcut să stau eu de capul lor ca să fie totul în regulă. Mai ales când comisioanele sunt de 10$/lună, unele dintre cele mai mari de pe piață.

 

Cam atât despre IB momentan.

Este o platformă bună, greoaie uneori, dar cu o reputație solidă printre investitori.

Nu se adresează maselor, e clar acest lucru, iar ținta lor e reprezentată de investitorii care pot să depună sume consistente pe o perioadă lungă de timp și să atingă acel prag de 100.000$/cont.

Cumva, acest lucru mă motivează pentru viitor laughing

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!