Bine v-am regăsit!

Două companii, Pfizer și Moderna, au anunțat recent că au descoperit vaccinuri împotriva coronavirusului, iar acest lucru a oferit un impuls fantastic piețelor.

Iar în acest context, vreau să discutăm în acest articol despre cel mai greu lucru în investiții, un aspect la care dau greș foarte mulți investitori, indiferent dacă valoarea portofoliului lor este de 1.000$, 500.000$ sau chiar de milioane de dolari.

 

Poate vă gândiți că cel mai greu lucru atunci când investești este să găsești strategia minune care să transforme apa în vin și 1.000$ într-un milion.

Din păcate (sau fericire), nu acesta este cel mai greu lucru în investiții, ci ceva mult, mult mai puțin complicat.

Ceva ce oricine poate să facă, dar doar puțini reușesc.

 

Ei bine, cel mai greu lucru în învestiții este să nu faci nimic (varianta extinsă fiind să nu faci nimic stupid, lăsându-te pradă emoțiilor).

 

Poate vă întrebați: "Cum să fie greu să nu fac nimic? Adică doar să las portofoliul în pace? Oricine poate să facă asta, nu are cum să fie ăsta cel mai greu lucru de făcut"

Și totuși, să nu faci nimic este atât de simplu, dar atât de greu uneori, iar dacă mai mulți investitori ar urma acest sfat, portofoliile lor ar fi de cel puțin câteva ori mai mari.

Și este atât de greu pentru că trebuie să te lupți cu două emoții foarte puternice, emoții care vor avea un impact major asupra investițiilor: frica și lăcomia.

 

Am văzut/citit poate zeci și sute de povești și cazuri de oameni care au vândut în martie când piețele au picat, fie pentru că le-a fost frică să nu piardă și mai mulți bani, fie pentru că au fost lacomi și au vrut să vândă scump și să cumpere ieftin (cred că este inutil să zic cât de puțini au și reușit chestia asta, mai mult din noroc chior decât din "pricepere").

Oameni care nu înțeleg că bursa are un drum anevoios de foarte multe ori, cu suișuri și coborâșuri și care încearcă să practice un market timing ce în final le va pierde cu siguranță o grămadă de bani.

 

Știți că avem vorba aceea: "Nu sta și te uita, fă ceva!".

E greu să treci printr-un moment precum cel din primăvară și să vezi cum valoarea portofoliului tău se duce în jos din ce în ce mai mult.

Totodată, e la fel de greu să vezi cum portofoliul tău crește într-un interval scurt și totuși să nu faci nimic. Mulți ar fi tentați să vândă, să "marcheze profitul", în loc să își lase companiile bune în pace ("Let your winners run").

 

Totuși, când vine vorba de investiții, este indicat să faci fix invers: "Nu face nimic, doar stai și te uită!" (frază menționată de John Bogle (fondatorul Vanguard și al ETF-urilor) în cartea "The little book of common sense investing").

Crede-mă că vei ieși mult, mult mai câștigat dacă nu faci nimic și nu acționezi (sau cel puțin nu faci nimic hazardat, ci ceva atent calculat și fără să fii sub controlul vreunei emoții, repet).

 

Amintește-ți de ce anume investești și care este obiectivul tău (sper că ai unul și nu investești după ureche, da?).

Amintește-ți care este strategia ta și nu te panica.

 

Investițiile și tot acest proces investițional ar trebui să fie foarte plictisitor, dacă vrei să ai succes, așa cum am mai menționat.

Nu ai nevoie de adrenalină, stres, entuziasm sau alte lucruri de genul acesta când investești. Dacă le simți/trăiești, înseamnă că faci ceva complet greșit.

Bursa este locul unde se construiesc averile, dar doar dacă ai răbdare și nu o tratezi ca pe un aparat de păcănele (știu că repet lucrul ăsta de multe ori, dar o voi face până la adânci bătrâneți).

 

E incredibil de simplu să investești:

 

    1)  îți construiești un buget

    2)  economisești o sumă de bani în fiecare lună

    3)  deschizi un cont la un broker

    4)  cumperi 2-3-4 ETF-uri timp de minim 10-15-20 de ani (sau până atingi cifra/valoarea necesară ca să devii independent financiar)

    5)  retragi anual aproximativ 3-4%

 

Dacă ești pasionat de investiții și ai timp să te informezi, poți să aplici strategia pe care o urmăresc și eu.

Dacă nu, pașii de mai sus, odată aplicați, nu ar trebui să îți ia mai mult de 5-10 minute / lună.

 

Și cam asta e tot. Lasă dobânda compusă să lucreze pentru tine că nu degeaba a numit-o Einstein a opta minune a lumii.

 

Totuși, foarte puțini oameni reușesc să urmeze acești pași simpli și complică lucrurile inutil: fie vând de frică, fie sunt lacomi, fie nu au răbdare și așa mai departe.

Intrerup procesul și nu lasă dobânda compusă să își facă treaba.

Știu că începutul este greu, vor fi ani în care abia se vor vedea progresele, dar odată ce atingi punctul în care dobânda compusă începe să își facă treaba (în general, după 10-12 ani), portofoliul tău va cunoaște o creștere exponențială incredibilă.

 

Am mai folosit această poză într-un alt articol, dar parcă e mai adevărată ca niciodată, mai ales după cele întâmplate în ultimul an:

Nu ai cum să îți multiplici banii dacă tot vinzi și cumperi în fiecare an.

 

Așa că nu uita: nu face nimic (stupid) și amintește-ți de ce investești și ține-te de strategia aleasă.

 

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!