Vreau să încep o nouă serie de clipuri legată de acțiuni subevaluate.

Mă atrag foarte tare articolele de acest gen și m-am gândit să vă împărtășesc și vouă, în fiecare lună, o serie de acțiuni subevaluate (evident, în opinia mea).

Universul la care mă voi raporta este, ca de obicei, reprezentat de companiile din baza de date.

 

Înainte de a începe, trebuie să fac câteva mențiuni:

    1)  Topul pe care vi-l voi prezenta conține acțiuni pe care eu le consider subevaluate în urma unei analize cantitative, în foarte mare măsură. Astfel, pentru acel interval de preț pe care vi-l voi prezenta, mă uit la mediile istorice ale anumitor indicatori și la valoarea lor prezentă și mă bazez pe "reversion to the mean", folosesc și un model DCF (discounted cash flow), dar și un model numit Gordon Growth Model (o variantă de Dividend Discount Model). Există o grămadă de alte metode de evaluare a prețului, dar eu momentan mă concentrez pe acestea (atenție să nu cădem în capcana folosirii a zeci de astfel de modele, mai multă informație nu înseamnă neapărat o acuratețe mai bună).

Mare, mare atenție însă: acest "reversion to the mean" poate să nu aibă loc sau presupunerile pe care le folosesc pot fi prea optimiste, iar aceste companii pot să nu fie, de fapt, subevaluate SAU pot exista motive temeinice pentru care sunt "ieftine". De aceea vă recomand cu tărie să dublați această analiză cantitativă și cu o analiză calitativă, o analiză în cadrul căreia evaluați și alte aspecte precum: management-ul firmei, contextul macroeconomic, condițiile de piață, avantajele competitive, trend-urile seculare și așa mai departe.

Pentru mai multe detalii despre cum analizez o companie, vă recomand articolul ăsta.

    2)  Vă voi menționa și o estimare de preț a celor de la Morningstar, raport pe care îl iau direct din IBKR. Fac acest lucru pentru a vă oferi multiple repere și pentru că "it's better to be vaguely right than exactly wrong", așa cum ar zice Keynes în urma citatului preluat de la Carveth Read. Nu uitați că e mult mai importantă direcția prețului decât acuratețea la ultima zecimală, eu preferând mereu simplitatea în detrimentul lucrurilor complicate și a modelelor cu zeci și sute de variabile care doar irosesc timp, în final.

    3)  Pentru graficele Dividend Yield Channels, folosesc metodologia descrisă în cartea "Dividends don't Lie" a lui Geraldine Weiss. Toate companiile din baza de date (255 la număr) au graficul DYC, iar dacă vreți acces la ea și la toate aceste cifre/indicatori si grafice, aveți mai multe detalii aici.

    4)  Nu luați acțiunile de mai jos drept recomandare de achiziție/vânzare. În cel mai bun caz, acest top și intervalele de preț menționate reprezintă strict un punct de plecare în evaluarea temeinică a companiilor. Faceți-vă temele/munca de cercetare ca lumea și nu vă bazați pe nimeni pentru că nimeni nu știe nimic în investiții!

 

 

Începem acest top în ordine inversă:

 

    10)  Pe locul 10 se situează Crown Castle Inc. (CCI), un REIT din domeniul telecomunicațiilor ce și-a mărit dividendul în ultimii 9 ani, are un randament de 5.8% și un DGR3 de 9.3%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor (nu uitați că la REIT-uri ne interesează FFO și AFFO și nu P/E):


 

Dividend Yield Channels arată în felul următor (căderea de la final se datorează faptului că CCI încă nu a anunțat dividendul pentru trimestrul în curs):

CCI a ieșit bine de tot din zona verde.

Consider că un interval de preț bun pentru CCI este între 125 - 140$.

 

 

    9)  Pe locul 9 se situează Archer-Daniels-Midland Co (ADM), o companie din domeniul agriculturii ce a scăzut vertiginos zilele acestea. Cauza principală pare să fie legată de cifrele contabile ale segmentului de nutriție (responsabil pt ~10-15% din venituri), s-ar părea că sunt unele probleme la raportare acolo și o investigație a fost declanșată.

Evident că nu este de dorit un asemenea lucru, frauda contabilă este un lucru incredibil de serios, dar piața a pedepsit drastic această companie la auzul știrii, iar prețul a scăzut cu peste 20% într-o zi (cea mai mare cădere de preț într-o zi din ultimii 50 de ani). ADM își crește dividendul de 50 de ani, are un randament de 3.5% și un DGR3 de 4.6% (și ar trebui să anunțe în curând mărirea de dividend pentru acest an).

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Dividend Yield Channels arată în felul următor:

Cu căderea de ieri, ADM este foarte aproape să iasă din zona verde de subevaluare (limita inferioară fiind pe la 48$)

Consider că un interval de preț bun pentru ADM este între 60 - 70$.

 

 

    8)  Pe locul 8 se situează UGI Corporation (UGI), o companie din domeniul utilităților ce și-a crescut dividendul în ultimii 36 de ani, are un randament de 6.6% și un DGR3 de 3.9%.

Situația de acolo este puțin delicată, ei fiind în plin proces de revizuire a business-ului și nu este exclus să vedem anumite divizii rupte/vândute (AmeriGas - responsabilă de aprox 30-40% din venituri) și dividendul micșorat (deși managementul a afirmat că nu a luat în calcul, momentan, această variantă și dividendul este în siguranță, dar Payout Ratio va crește destul de mult... am mai văzut povestea asta și pe la alte companii, așa că nu cred nimic până nu văd cu ochii mei ce se întâmplă pe viitor)

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Dividend Yield Channels arată în felul următor:

UGI a ieșit din zona verde de subevaluare bine de tot de aproximativ un an de zile.

Consider că un interval de preț bun este între 24 - 30$.

 

 

    7)  Pe locul 7 avem Bristol-Myers Squibb Company (BMY), o companie din sectorul healthcare ce și-a crescut dividendul pentru 15 ani consecutivi, are un randament de 4.8% și un DGR3 de 9.2%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Dividend Yield Channels arată în felul următor: