A mai trecut un an și a sosit timpul pentru unul din articolele mele preferate, dacă nu articolul preferat: trecerea în revistă a anului ce tocmai s-a încheiat și stabilirea obiectivelor pentru cel ce tocmai a început.
2022 mi s-a părut că a trecut foarte repede, dar pe de altă parte, mi s-a părut un an unde s-au întâmplat extrem de multe lucruri: de la războiul din Ucraina la început de an (cine credea că vom mai avea un război pe teritoriul Europei în timpul vieții noastre?) la creșterile foarte rapide ale ratelor de dobândă, scăderile de pe burse, țepele din lumea crypto, căderea SPAC-urilor (da, mai rețineți? erau la modă într-un timp care pare că a fost acum 10 ani...), a NFT-urilor, achiziția Twitter de către Musk, deciziile din US legate de dreptul la avort (parcă ne-am întors în Evul Mediu și pe partea asta...), jocurile olimpice din China (da, au fost anul ăsta), campionatul Mondial ce s-a ținut pentru prima oară iarna, deciziile Finlandei și Suediei de a cere aderarea la NATO (Suedia a avut o politică de neutralitate de aproape 200 de ani), decesul reginei Marii Britanii, protestele din Iran, lansarea celui mai performant telescop de până acum (James Webb) și lista poate continua.
Ceva ce cred că trece neobservat este legat de faptul că s-a reușit pentru prima oară obținerea de energie dintr-un proces de fuziune. Deși mai avem decenii până când așa ceva va deveni eficient și viabil dpdv economic, este o reușită incredibilă, probabil cea mai importantă, din punctul meu de vedere.
Din păcate, nici anul ăsta nu mi-au ieșit solzi de la vaccinul anti-Covid... poate la anul, țin pumnii strânși.
Lasând gluma și sterilitatea pe 3 generații la o parte, haideți să vedem cum a fost 2022 pentru mine.
Încep cu obiectivele setate la începutul anului:
1) Să fiu sănătos din toate punctele de vedere -> în afară de niște dureri de spate destul de rare, am fost relativ ok anul acesta. Faptul că am petrecut aproximativ 4 luni în US m-a ajutat destul de mult din punct de vedere al sănătății mintale, după mai bine de 2 ani petrecuți lucrând de acasă.
2) Să economisesc minim 50% din venit și să investesc minim 25.000 USD -> am reușit să economisesc 53% din venit (fix la fel ca în 2021). Nu pot să zic că sunt mulțumit de acest procent, deși mi-am îndeplinit obiectivul. Motivul este legat de faptul că acum câștig mai mult decât în 2021, dar am avut unele cheltuieli care puteau fi diminuate. Totuși, nu regret deloc că le-am făcut, privind în urmă, până la urmă nu totul se rezumă la bani.
Totodată, am reușit să investesc 35.000 USD (e drept că vreo 2.200 USD sunt "bonus" de pensie de la angajator), spulberând suma pe care mi-o setasem.
3) Să îmi cresc venitul activ cu minim 20% -> Aici am reușit să îmi cresc venitul cu 30% (iau în calcul toate veniturile: salariu, bonusuri și veniturile din YouTube/Patreon). Un obiectiv de care sunt foarte mulțumit, per ansamblu.
4) Să ajung la 10.000 de vizitatori unici/lună și 10.000 de abonați pe YouTube -> Din păcate, aici nu mi-am atins niciuna din cele două borne setate.
În ceea ce privește numărul de cititori, lucrurile stau în felul următor (din păcate, statisticile din tool-ul intern furnizat de providerul unde am hosting-ul se opresc undeva spre sfârșitul anului, iar acesta pare că nu mai înregistrează nimic până la Crăciun, când pare că și-a revenit):
Oi fi trecut de 10.000 de vizitatori unici pe lună? Posibil, dar nu știu cu certitudine. Sper să își revină AWStats anul viitor.
Iată cum arată lucrurile pentru canalul de YouTube:
N-am reușit să ating 10.000 abonați și am fost "pedepsit" de algoritmul YouTube pentru cele aproximativ 4 luni în care nu am fost în țară. Cred că dacă aveam câteva clipuri în lunile acelea, aș fi trecut de acest prag, dar sper să fac o treabă mai bună în 2023, nu e ca și cum mă grăbesc undeva.
Cifrele arată excelent în comparație cu 2021: 15% mai multe Views, 16% mai multe ore petrecute pe canal, un număr similar de abonați (din nou, ținând cont de faptul că 4 luni nu am postat nimic).
Canalul de YT a generat 2.545 de EUR, iar mare parte din acesta sumă vine din abonarea la canal:
Iată cum arată și veniturile din Patreon în 2022 (ignorați Ianuarie 2023, n-am putut să o elimin din grafic) - am generat 1135.11$ (aprox. 1.077 EUR la un curs mediu în 2022 de 1 EUR = 1.0538 USD):
Așa cum scriam și anul trecut, mi se pare crucial să fiu transparent cu voi în privința acestor venituri și vă mulțumesc foarte mult pentru susținere.
Haideți să trecem și la investiții:
- dividendele încasate în 2022 au fost cu ~112% mai mari decât cele din 2021:
- la sfârșitul lui 2022, portofoliul conține 91 de companii și un ETF (față de 85 de companii la finalul lui 2021)
- am avut 95 de creșteri de dividend în acest an, similar cu anul trecut (și abia aștept următoarele 2 luni pentru că ele sunt o perioadă aglomerată din acest punct de vedere):
- companiile din portofoliul meu și-au crescut dividendele în 2022 cu 7.5% (medie aritmetică) și 5.75% (medie ponderată). În 2021, acest procente au fost de 8.5%, respectiv 7.1%, așadar avem un an mai slab din acest punct de vedere. Totuși, obiectivul meu pe termen lung este ca aceste entități să își crească dividendele cu 5-7%/an.
- și dacă tot vorbim de creșteri: am primit în 2022 din toate aceste creșteri o sumă de aproximativ 98.34$, iar dacă aș fi vrut să obțin această sumă, la un randament de 3%, ar fi trebuit să investesc peste 3.000$!
- 2022 a fost un an bun pentru USD, cursul crescând de la 4.3707 (31.12.2021) la 4.6346 (30.12.2022) RON (o creștere de 6%), dar creșterea a fost mai mică decât în 2021 când USD a crescut cu 10.4% față de RON
- în ceea ce privește obiectivele din portofoliu, am reușit să ating pragul de 125$/lună și voi atinge pragul de 200$/lună în curând:
- performanța portofoliului arată în felul următor (S&P500 Total Return pentru 2022 este de -18.11%):
- 1.63% TWR (Time Weighted Return - ce folosesc fondurile de investiții care nu au control asupra sumelor ce intră și ies din fond)
- 2.64% MWR (Money Weighted Return - o metodă ce ține cont de momentul când intră și ies banii din cont)
- 2.61% IRR (metoda care îmi place mie, Internal Rate of Return, calculată bătrânește cu excelul în față și folosind formula XIRR):
Diferența mică între 2.61% al meu și 2.64% MWR derivă din faptul că IBKR ține cont și de dividendele ce urmează a fi plătite, dar care nu au fost încă efectiv plătite, în timp ce eu nu țin cont de ele (deși poate ar trebui).
Observați mai sus care a fost performanța mea de când m-am apucat de investiții în mai 2019.
Repet: obiectivul meu nu este să bat S&P500, dar nici nu sunt ipocrit să nu recunosc că nu vreau să subperformez prea tare. Am avut 3 ani în care m-am ținut, cât de cât de S&P500 cu companiile mele "bătrânești" care dau dividende și nu "sunt bune de nimic", dar iată că în 2022 am bătut piața cu aproape 21%.
CAGR de când m-am apucat de investiții: 11.82% în USD față de 9.86% S&P500.
Evident, nu sunt eu investitorul lui pește prăjit sau vreun geniu, există și un gram de noroc și tot așa, nu am pus cifrele de mai sus pentru a mă lăuda, ci pentru a vă arăta că planurile se fac pe termen lung, nu pe termen scurt.
Habar n-am cum vor arăta următorii ani, poate voi fi iar sub S&P500, dar nu pe asta mă voi concentra.
Pentru 2023 am următoarele obiective:
- să economisesc minim 55% din venit și să investesc 3.000$/lună (deci peste 35.000$/an)
- să îmi cresc venitul activ cu 15%
- vreau să încerc să încarc minim 50 de clipuri și să scriu minim 50 de articole pe blog (asta înseamnă cam unul pe săptămână). De ce? Pentru că vreau să mă "împac" cu algoritmul YouTube și să trec de 10.000 de abonați și apoi să încep drumul spre 15.000 de abonați, iar apoi 20.000 (va fi din ce în ce mai greu deoarece puțini oameni sunt interesați de finanțe personale, din păcate).
M-am gândit mult timp cum să ajung la 50 de clipuri și cred că următoarea decizie este cea mai bună: voi încerca să sparg suma lunară de 3.000 USD în două tranșe și voi investi la început de lună și la jumătatea lunii.
De ce fac asta? Din 2 motive:
1) Îmi permite să îmi dublez nr de clipuri pe partea asta și îmi permite să intru în mai multe detalii (pentru că voi cumpăra 2-3 companii la fiecare rundă de achiziții), dar fără a lungi clipul prea mult (nu prea vreau să depășesc 20-25 de min pentru că nimeni nu are răbdare să se uite la ceva atât de lung)
2) Ia foarte multă presiune de pe umerii mei și îmi permite să fiu constant. Nu îmi place să ajung în situația în care trebuie să "screm" un subiect (pentru că mi-a ieșit prost în trecut) sau să vorbesc aiurea în tramvai doar pentru că trebuie să încarc clipuri. Iar când chiar am un subiect bun pe care vreau să îl împărtășesc cu voi, am libertatea să îl documentez și să lucrez la el ca lumea.
În fine, o să vedeți pe parcursul anului ce și cum și sper să fie o decizie inspirată.
Vă urez un 2023 cât mai bun, din toate punctele de vedere!
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!