Prima jumătate a lunii aprilie a fost una liniștită, iar S&P500 aproape că nu s-a mișcat deloc.

Au fost publicați și indicatorii din US, iar inflația pare că scade ușor în ultimele luni, astfel că este posibil ca la începutul lunii mai să avem una din ultimele măriri de dobândă, dacă nu ultima, din acest an. Dar rămâne de văzut ce se va întâmpla.

 

În schimb, luna aprilie a fost foarte interesantă pentru mine deoarece am avut o mică curățenie de primăvară în portofoliu.

Știți că nu prea îmi place să vând și o fac extrem de rar (cam o dată pe an), însă iată că a sosit timpul să vând anumite poziții și să realoc banii în alte oportunități.

Sunt mare fan "Buy & Hold", dar nu uitați că Buy & Hold nu înseamnă Buy & Forget!

Totodată, faptul că eu am vândut nu înseamnă că aceste companii nu pot/vor evolua bine sau nu reprezintă investiții bune. Nu dețin adevărul absolut, așa că nu vă luați după mine și faceți-vă propria muncă de cercetare și luați-vă propriile decizii, în concordanță cu strategia pe care o urmați și obiectivele voastre/apetitul la risc/orizontul de timp etc.

 

Acestea fiind zise, haideți să vedem ce acțiuni am vândut și o luăm, ca de obicei, în ordine alfabetică:

 

    1)  Prima acțiune vândută este JPMorgan Chase & Co. (JPM), cea mai mare bancă din US și a cincea din lume, după valoarea activelor. Vă povesteam într-un articol din toamna trecută că băncile sunt complet în afara "cercului meu de competență" și nu le înțeleg așa de bine precum aș vrea. Nu s-au schimbat prea multe de atunci, nu m-am pus la punct mai deloc pe partea asta și în continuare am lacune în ceea ce privește înțelegerea și evaluarea unei bănci.

Deși mi-am făcut temele mult mai bine în ceea ce îi privește pe JPM în comparație cu celelalte bănci pe care le dețineam la acel moment, în lumina evenimentelor recente legate de SVB, dar mai ales de ce s-a întâmplat cu Credit Suisse, am decis să ies complet din sectorul bancar (și foarte probabil nu voi mai intra niciodată pe viitor). Nu îmi place când regulile se schimbă în timpul jocului (cum s-a întâmplat în Elveția) și deși nu cred că în US se va întâmpla ceva similar, tot sunt dezamăgit de tot ce se întâmplă în acest sector și am realizat mai bine faptul că băncile se supun altor "reguli" și restricții și nu pot opera în totalitate libere.

Astfel, ele nu se pretează pe strategia mea și nu am nevoie de acest grad de incertitudine și risc și prefer să rămân la companii mai ușor de înțeles și care nu operează într-un domeniu atât de vast, complicat și dificil de înțeles pentru mine.

Mai mult, cei de la JPM văd că au început să aibă un obicei foarte prost în ultimii 4 ani: își măresc dividendul din 2 în 2 ani, ori eu nu vreau să dețin o companie de acest gen, așa că am luat decizia să vând toate cele 5 acțiuni deținute.

 

    2)  Cea de-a doua acțiune vândută este Lincoln National Corporation (LNC). Motivul este simplu: nu mai am încredere în managementul acestei companii. Ei au raportat niște pierderi contabile la sfârșitul anului trecut (pe care le-au tot rostogolit de 1-2 ani) și de atunci acțiunea a intrat pe un trend descendent. Sunt oameni pe Discord-ul meu ce au urmărit/analizat compania asta mult mai bine decât mine (merci Seny) și au în continuare încredere în ea, dar eu aleg să ies din această poziție.

Evident, nu pretind pentru o clipă că asta este mutarea corectă, însă dacă nu am avut încredere în teza mea investițională și nu am consolidat poziția în ultimele luni, atunci nu are rost să mai rămân în această poziție, mai ales că aveam o singură acțiune. Totodată, un alt semnal de alarmă este reprezentat de faptul că nu și-au mărit dividendul în anul curent și mai au două trimestre să o facă pentru a nu-și pierde recordul.

 

    3)  Următoarea "victimă" este MDU Resources Group, Inc. (MDU), o companie din domeniul utilităților pe care am achiziționat-o în iunie 2020, atunci când aveam un grad mare de incertitudine în piață. Am prins un randament de aproximativ 4%, dar creșterile de dividend din ultimii 3 ani au fost extrem de slabe: 2.4%, 2.4% și 2.3% și nu mă mulțumesc absolut deloc, așa că am decis să ies din această poziție.

Poate aș fi putut trece cu vederea acele creșteri anemice, dar la un randament de cel puțin 5-6% (precum am la VZ), dar la 4% nu pot să o fac și mi-am vândut astfel cele 2 acțiuni.

 

    4)  Am decis să vând și Omnicom Group Inc (OMC), o companie care mă frustrează deja de mai bine de un an. Achiziționată pentru prima oară în iunie 2019, OMC a început în ultimii 4 ani să facă ceva ce mie nu îmi convine absolut deloc: să își mărească dividendul din 2 în 2 ani (am avut în 2019 o creștere de la 0.60$/acțiune la 0.65$/acțiune și în 2021 de la 0.65$/acțiune la 0.70$/acțiune).

Mă așteptam să își mărească dividendul la începutul acestui an, dar iată că au ales să nu o facă. Mai au trei trimestre până își vor pierde recordul, dar eu sunt la capătul răbdării și aleg să ies complet din această poziție, mai ales că s-au apreciat considerabil în preț recent.

 

    5)  Am vândut și Polaris Industries Inc. (PII), o companie pe care o achiziționasem în februarie 2020. Motivul este simplu și aici: creșterile de dividend din ultimii 4 ani au fost de-a dreptul teribile: 1.5% - 1.6% de fiecare dată. Este absolut inacceptabil, așa că nu am mai stat pe gânduri și am ieșit complet din această poziție.

 

    6)  Următoarea companie vândută este Simon Property Group, Inc. (SPG). Am decis să o vând deoarece nu mai încredere nici în managementul acestei companii. Ei și-au tăiat dividendul atunci când a debutat pandemia de Covid, dar l-au mărit relativ rapid după și sunt foarte aproape să ajungă la valoarea de dinainte de tăiere.

Știu că este ușor să comentăm acum la rece, dar tot sunt de părere că s-au grăbit cu acea tăiere din vara lui 2020. E drept, mall-urile erau închise, dar era imposibil ca umanitatea să nu găsească o soluție sau un leac pentru Covid și aș fi preferat să nu se grăbească atât de tare cu acea tăiere de dividend, mai ales la ce situație financiară bună au. Cumva, au protejat "prea mult" interesele acționarilor și nu am încredere în ei că nu vor proceda la fel la următorul eveniment de acest gen.

SPG este o companie solidă, iar spațiile comerciale pe care le dețin sunt premium, nimic de obiectat acolo, dar nu mai am încredere în management și de aceea nici nu mi-am mai mărit poziția în acest REIT, deși am avut ocazii bune să o fac. Astfel, am ieșit complet și din această poziție și îmi vine greu să cred că o voi mai achiziționa vreodată.

 

    7)  Am vândut (în sfârșit) și AT&T (T) și spin-off-ul acestora Warner Bros. Discovery, Inc. (WBD). Așa cum vă povesteam acum aproximativ doi ani, după ce au anunțat că își vor tăia dividendul, eu am ales să aștept, la acel moment, și să văd cum vor evolua lucrurile.

Privind în spate, ar fi fost mai bine să vând imediat ce au anunțat acel spin-off. WBD nu au declarat (cel puțin nu până acum) vreun dividend, iar în total am ieșit pe pierdere cu aproximativ 75$ din această "lecție".

Nu mai am absolut deloc încredere în managementul celor de la T, un management complet incompetent ce a făcut niște achiziții stupide și au acționat în detrimentul acționarilor.

 

    8)  Am ales să ies și din W. P. Carey Inc. (WPC), un REIT care îmi plăcea, dar care are creșteri groaznice de dividend în ultimii 3-4 ani: 0.8%, 0.9% și 1%. Da, au un randament de aproximativ 5.6%, dar creșterile acelea nu vor putea ține pasul cu inflația istorică (de aproximativ 2.5% - 3%), iar puterea mea de cumpărare ar scădea pe viitor, lucru absolut inacceptabil.

Sunt conștient că am avut o perioadă delicată pentru REIT-uri, mai ales în contextul pandemiei de Covid și al creșterii agresive a ratelor de dobândă, dar nu mai am răbdare cu WPC și creșterile lor anemice și aleg să plasez acei bani în altceva, astfel că am ieșit complet din această poziție.

 

    9)  Ultima companie pe care am vândut-o este Exxon Mobil Corp (XOM), o companie ce credeam că își va tăia dividendul în primăvara/vara lui 2020 și o companie pe care am luat-o mai mult în contextul scăderilor provocate de toată incertitudinea din jurul pandemiei de Covid.

Sectorul energetic este extrem de neprietenos cu strategia pe care eu o urmez (DGI) și am văzut recent ce s-a întâmplat cu cei de la BP, ce și-au tăiat dividendul în 2020.

Exxon a trecut relativ ok peste pandemie, dar motivul principal pentru care am vândut-o este legat de creșterile mici de dividend: mi se pare inacceptabil ca într-un an 2022 cu profituri record și cifre incredibile, probabil cele mai bune din istoria companiei, tu să mărești dividendul cu un anemic 3%. Mai mult, nu îmi plac companiile ce depind de prețuri aflate complet în afara controlului lor (prețul barilului de petrol, în acest caz)

Companiile din acest sector vor fi, cel mai probabil, investiții bune pe viitor, dar repet: ele nu se pretează prea bine pe strategia DGI, așa că aleg să ies complet și din XOM și să marchez un profit destul de frumos de peste 100%.

 

Haideți să trecem și la achizițiile din această lună:

 

    1)  Prima companie achiziționată este British American Tobacco p.l.c. (BTI), o companie din domeniul tutunului ce și-a crescut dividendul pentru 24 de ani consecutivi, are un randament al dividendului de 7.5% și un DGR3 de 2.4% (nu e o rată wow, dar avem randamentul ridicat care să ne consoleze, iar BTI tocmai a anunțat o creștere de 6% a dividendului).

 

Iată cum arată ultimele rezultate raportate:

 

Sursă

 

Un 2022 decent, dar cu probleme în ceea ce privește asset-urile din Rusia/Belarus. Totuși, veniturile au crescut cu 7.7% YoY și profitul cu 2.8%, dar EPS a scăzut cu 1.3%.

 

 

Sursă

 

Îmbucurător de văzut că noile categorii vin tare din urmă: