A început și 2024 și vreau să vă urez un an cât mai bun.

Totodată, vreau să vă mulțumesc tare mult că ați început să folosiți noua metodă de a vă abona la baza de date. Am rămas efectiv fără cuvinte în fața entuziasmului vostru și vă mulțumesc tare, tare mult că susțineți munca mea.

S&P500 a avut un start greu, dar și-a revenit apoi destul de repede, iar în primele zile ale anului avem o evoluție ușor pozitivă (aproximativ +0.3%).

 

Haideți să povestim puțin despre primele achiziții din acest an:

 

    1)  Prima companie achiziționată este Bristol-Myers Squibb Company (BMY), o companie din Health Care ce și-a mărit dividendul pentru 15 ani consecutivi, are un randament de 4.7% și un Dividend Growth Rate în ultimii 3 ani (DGR3) de 9.2%, o rată destul de bună, dar care nu mă aștept să fie menținută și în următorii ani, mai ales în lumina ultimelor achiziții și ale medicamentelor al căror patent de exclusivitate va expira. Ei tocmai ce au anunțat o creștere de dividend de 5.3% și și-au mărit programul de stock buyback cu 3 mld USD.

Graficul de preț nu arată extraordinar în ultimii 5 ani, aprecierea de preț fiind de doar +8.7%:

Au scăzut destul de mult în preț în ultimul an, iar printre posibilele motive ar putea fi mutarea capitalului din sectorul Health Care în Tech în prima jumătate a anului, plecarea fostului CEO în primăvară, după aproximativ 8 ani la cârma companiei, creșterea datoriilor, expirarea patentului pentru Revlimid (sau apropierea datei de expirare a patentelor pentru altele precum Opdivo și Eliquis) sau ultimele estimări oferite (care au fost ajustate în jos).

Cei de la BMY au un plan pe care încearcă să îl execute cât mai bine (câteva achiziții printre care și Celgene și cele mai recente precum Mirati pentru aprox 5 mld USD, Karuna pt aprox. 14 mld USD și RayzeBio pt aprox 4 mld USD sau un parteneriat de 8.4 mld USD cu SystImmune, dar cu plata în avans a doar 800 milioane USD și restul în funcție de succesul medicamentelor dezvoltate, dezvoltarea unor noi produse etc), dar rămâne de văzut în anii următori cât de bine o vor face.

 

Iată cum arată ultimele rezultate financiare raportate (Q3 2023):

Sursă

 

Avem vânzări cu 2% mai mici față de cel de-al treilea trimestru din 2022 (-3% la un curs de schimb constant) și un EPS cu 1% mai mare.

Achiziția celor de la Mirati se va finaliza undeva în prima jumătate a lui 2024.

Parteneriatul cu SystImmune le va permite celor de la BMY să ia un procent din vânzările din China, în cazul în care produsele dezvoltate vor avea succes și vor fi aprobate și să comercializeze produsele în restul lumii (cedând, evident, procent din vânzări celor de la SystImmune). Pare un win-win pentru ambele părți, cel puțin la prima vedere.

Din păcate, estimările inițiale erau de 10-13 mld USD venituri din noile produse până în 2025. Acum, estimările au fost modificate și se așteaptă "peste 10 mld USD" până în 2026, iar piața a pedepsit compania pentru aceste estimări (pe bună dreptate, până la urmă).

 

 

Îmbucurător de văzut că noile produse evoluează bine, dar nu evoluează suficient de rapid (sau cel puțin nu conform estimărilor inițiale)

Estimările pentru viitor rămân relativ anemice cu o creștere estimată a vânzărilor de low-mid single digit.

Sursă

 

Cum vă spuneam, rămâne de văzut în ce măsură își vor îndeplini ce și-au propus pentru 2030 pentru că lucrurile nu arată bine pentru medicamentele ce și-au pierdut exclusivitatea (scădere de 35% YoY):

Sursă

 

Haideți să vedem și cifrele istorice: