Iată că a sosit timpul pentru runda de achiziții din aprilie.
Trump a anunțat taxe vamale pentru toată lumea ca "să fie bine să nu fie rău", iar piețele au luat-o la vale serios la auzul acestui anunț.
Apoi Trump a anunțat o pauză de 90 de zile și piețele au urcat precum o rachetă.
Tactici de negociere de geniu, ce mai...
S&P500 a pierdut aproximativ 7%, de la începutul anului.
Plănuiam să scot articolul ăsta acum câteva zile, dar cu toată nebunia de la sfârșitul săpt trecute și de săpt asta, l-am scos acum.
Iată și achizițiile din aprilie:
1) Am achiziționat 22 de unitați VWRA. Pentru cei care mă urmăresc de puțin timp, investesc în acest ETF deoarece angajatorul îmi virează în fiecare an un match pentru pensie pe sistemul 401K din US. Nu pot achiziționa acțiuni individuale de acești bani, așa că trebuie să iau ETF-uri și cum investesc deja în companii individuale din US, m-am orientat spre VWRA (echivalentul VWCE, dar denominat în dolari)
Luna trecută am achiziționat din banii mei, iar tranșa de acum a fost match-ul angajatorului.
2) Prima companie pe care am cumpărat-o este și o poziție nouă în portofoliu: Equity LifeStyle Properties (ELS), un REIT ce și-a mărit dividendul pentru 21 de ani consecutivi, are un randament de 3.2% și un DGR3 de 9.6%.
Cifrele istorice arată în felul următor:
AFFO/Share evoluează impecabil (nu uitați că la REIT-uri ne interesează AFFO/Share, nu EPS), iar dividendele urmează linia albastră în oglindă.
Dividend Yield Channels arată în felul următor (el este alcătuit pe baza metodologiei descrisă în cartea Dividends Don't Lie a lui Geraldine Weiss):
Observăm că strict conform DYC, ELS este subevaluată, ieșind de curând din zona verde. Totuși, nu este foarte ieftină, așa că sper să o prind la un preț o idee mai mic.
3) Cea de-a doua companie achiziționată este Nike, Inc. (NKE). Și-a mărit dividendul pentru 23 de ani consecutivi, are un randament de 3% și un DGR3 de 10.7%.
Cifrele istorice arată în felul următor:
Nu avem neapărat un grafic curat, dar există o diferență considerabilă între FCF/Share și Dividends/Share, așa că eu consider că sunt șanse mari ca dividendul să fie mărit în continuare.
Dividend Yield Channels arată în felul următor:
NKE a ieșit bine de tot din zona verde de subevaluare și este lovită din plin de anunțul lui Trump privind taxele vamale aplicate țărilor din Asia. Rămâne de văzut dacă ele vor rămâne la acest nivel sau nu, dar piața, ca de obicei, a reacționat exagerat, așa că am decis să profit puțin de situație.
4) Următoarea companie pe care am cumpărat-o este PepsiCo, Inc. (PEP). Ei și-au mărit dividendul pentru 53 de ani consecutivi, au un randament de 3.9% și un DGR3 de 7.9%.
Cifrele istorice arată în felul următor:
FCF/share nu este la un nivel grozav și avem ani în care abia susține dividendul (2019) sau nu îl susține complet (2022).
Graficul DYC:
PEP scade lent în preț de mai bine de un an, iar momentan iese ușor de tot din zona verde de subevaluare.
Nu sunt foarte ieftini, dar mi-am mărit puțin poziția în PEP cu ocazia asta.
5) Am mai cumpărat și Prologis, Inc. (PLD), un REIT din zona industrială ce și-a mărit dividendul pentru ultimii 12 ani, are un randament de 4.5% și un DGR3 de 15.1%.
Cifrele istorice sunt următoarele:
Observăm că diferența între AFFO/Share și Dividends/Share se mărește din 2014, dar în ultimii 2 ani AFFO/Share a scăzut puțin (și pe cale de consecință nici dividendul nu a mai fost mărit la fel de agresiv). Totuși, nu îmi fac probleme în legătură cu sustenabilitatea acestuia.
Graficul DYC:
PLD atinge rar zona verde și abia dacă intră ușor în ea.
Totuși, am decis să îmi mai măresc puțin poziția și dacă rămâne în zona asta de preț de ~95-105$, foarte probabil îmi voi mai mări poziția pe viitor.
6) Am inițiat o altă poziție nouă în portofoliu: Terreno Realty Corporation (TRNO), o companie ce și-a crescut dividendul pentru 14 ani consecutivi, are un randament de 3.5% și un DGR3 de 14.3%.
Cifrele istorice:
AFFO/Share este foarte apropiat de Dividends/Share și AFFO Payout Ratio este, de obicei, mare.
Totodată, TRNO s-a aflat în ultimul deceniu la un P/AFFO foarte mare (de obicei peste 30), deci din acest punct de vedere nu vorbim de o companie ieftină.
Graficul DYC:
Strict conform DYC, TRNO a ieșit din zona verde de subevaluare de vreo 2 ani de zile, dar la un P/AFFO curent de 27, aș vrea să îmi măresc poziția la prețuri ceva mai mici.
7) Ultima companie achiziționată este T. Rowe Price Group Inc. (TROW), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 39 de ani consecutivi, are un randament de 6.3% și un DGR3 de 4.7%.
Cifrele istorice:
Observăm că avem ani în care FCF/share nu poate susține dividendul, dar vorbim de o companie fără datorii, practic. Da, nu este ideal să își folosească rezervele de cash (sau să se îndatoreze) ca să plătească dividendul, dar mai sunt și ani mai puțini buni.
Graficul DYC:
De pe la jumătatea lui 2022, TROW stă tot în afara zonei verzi de subevaluare.
Aici am făcut una din cele mai mari greșeli ale mele de evaluare, din păcate și am o poziție construită în jurul unui preț mediu mult prea mare. Nu am avut experiența necesară acum 3-4 ani să estimez corect direcția în care o vor lua lucrurile.
Nu mai achiziționasem TROW de vreo doi ani de zile, dar am decis să iau o acțiune, mai mult simbolică, pentru că nu îmi plăcea să văd că am "doar" 34 în portofoliu și am vrut să am o cifră rotundă.
Dacă nu aș fi avut o poziție așa mare în ei, mi-ar fi plăcut să acumulez la un preț mult mai jos, dar asta este, învăț din greșeli de genul acesta.
Iată și confirmarea tuturor acestor tranzacții:
Aproape 4.400$ investiți, iar toate aceste achiziții mi-au mărit dividendele anuale, nete cu aproximativ 44$.
Cum vă spun mereu: habar nu am ce va urma.
Tot ce știu este că voi continua să investesc cu disciplină, constanță și răbdare.
Mă găsiți pe YOUTUBE și pe Discord
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!