De aproximativ un an vreau să fac mișcarea pe care urmează să v-o povestesc, dar mereu am zis să mai las timpul să treacă.

Însă în ultima perioadă am avut extrem de multă volatilitate și am avut o fereastră de care am decis să profit, așa că am vândut o companie și realocat banii în alte cinci despre care vă voi povesti imediat.

 

 

Am decis să vând Verizon Communications Inc (VZ).

Plănuiam să o vând încă de anul trecut, dar au fost alte companii care au "meritat" mai mult să fie vândute și am renunțat la idee.

Motivul principal de nemulțumire este legat de creșterile anemice de dividend din ultimii 5 ani.

Nu au rupt ei niciodată gura târgului, dar puteam să trăiesc cu creșteri de dividend de ~3%, cumva în linie cu inflația istorică la USD, mai ales că aveam un randament mare, de 6.5%.

 

Însă în ultimii ani creșterile lor au ajuns să fie de doar 2.2%, apoi 2.1%, apoi 2% și 1.9%.

Au avut investiții foarte mari legate de 5G și a ajuns să fie una din cele mai îndatorate companii din lume (am mai avut eu o experiență proastă cu AT&T, dar acolo managementul era ceva de speriat).

Managementul VZ nu e la fel de slab și nu a făcut achiziții la fel de stupide ca AT&T, însă sectorul este pur și simplu unul din care doresc să ies: e nevoie de investiții constante și mari și există un race to the bottom în ceea ce privește prețurile.

Dividendul nu este în vreun pericol și asta îi face extrem de atractivi pentru cei ce urmăresc un randament mare. Dar eu îmi doresc și creșteri de dividend mai consistente din partea lor.

 

 

Cu ce dividende mai aveam prin cont, am avut astfel la dispoziție aproximativ 2.500$, așa că iată în ce i-am realocat:

 

    1)  Prima companie pe care am cumpărat-o este Alexandria Real Estate Equities, Inc. (ARE), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 13 ani consecutivi, are un randament de 6.9% și un DGR3 de 5%.

Cifrele istorice arată în felul următor:

 



 

AFFO/Share evoluează aproape impecabil din 2015 încoace (nu uitați că la REIT-uri ne interesează AFFO/Share, nu EPS) și există o grămadă de spațiu de manevră pentru plătirea și creșterea dividendului pe viitor.

 

Dividend Yield Channels arată în felul următor (el este alcătuit pe baza metodologiei descrisă în cartea Dividends Don't Lie a lui Geraldine Weiss):

Observăm că strict conform DYC, ARE este criminal de subevaluată, ieșind din zona verde acum mai bine de 2 ani de zile.

Mi-am mărit considerabil poziția în ARE, profitând de scăderea în jurul valorii de 75$.

 

 

    2)  Cea de-a doua companie pe care am cumpărat-o este National Retail Properties (NNN), un REIT ce și-a crescut dividendul pentru 35 de ani consecutivi, are un randament de 5.8% și un DGR3 de 2.9%.

Cifrele istorice:

 

Cu excepția scăderii de la Covid, AFFO/share evoluează curat, iar diferența între linia albastră și cea galbenă se mărește ușor, dar sigur. Sper ca în viitorul nu prea îndepărtat, NNN să mărească dividendul cu mai mult de 2-3%/an (un 4-5% ar fi ideal).

 

Graficul DYC:

NNN cochetează cu zona verde de subevaluare de cam 5 ani de zile, ieșind uneori din ea pentru scurt timp.

Am deja o poziție destul de mare în NNN, dar nu am putut rata ocazia să cumpăr pe măsura ce randamentul dividendului se apropie de 6%.

 

 

 

    3)  Următoarea companie pe care am cumpărat-o este Realty Income Corp. (O), un REIT ce și-a mărit dividendul pentru 33 de ani consecutivi, are un randament de 5.8% și un DGR3 de 3.3%. Am și în ei o sumă destul de mare investită, dar pe măsură ce randamentul dividendului se apropie de 6%, mai adaug câte puțin.

Cifrele istorice:

 

Spre deosebire de NNN, la Realty Income AFFO/share evoluează impecabil și nu a scăzut în 2020.

Îmi place să văd că diferența între AFFO/share și Dividends/share se mărește ușor și sper să văd și de la O creșteri ceva mai consistente de dividend în câțiva ani.

 

Graficul DYC:

Realty Income ajunsese foarte scumpă prin 2021-2022, dar odată ce ratele de dobândă au fost crescute rapid, au scăzut în preț ca toate REIT-urile.

Sunt în zona verde de subevaluare de cam un an și jumătate.

 

 

    4)  Penultima companie pe care am cumpărat-o este United Parcel Service Inc. (UPS), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 16 ani consecutivi, are un randament de 6.8% și un DGR3 de 16.9%.

Cifrele istorice:

 

Nu avem evoluții curate în FCF/Share și EPS și avem ani în care FCF/Share nu poate susține dividendul.

Cei de la UPS au avut o perioadă senzațională în 2020/2021, dar reculul a venit imediat. Încearcă să revitalizeze business-ul în clipa de față: renunță la jumătate din veniturile realizate prin cei de la Amazon (e vorba, în mare parte, de livrări cu o marjă mică), achiziționează alte companii similare prin America de Sud (Estafeta) și intră puternic pe sectorul healthcare de livrare (unde ai nevoie de condiții speciale de transport și refrigerare.

 

Graficul DYC:

UPS a fost scumpă, dar apoi a ieșit bine de tot din zona verde de subevaluare.

Risc destul de mult prin mărirea acestei poziții, dar este un risc pe care mi-l asum. Sunt șanse și ca cei de la UPS să își taie dividendul în cadrul acestei repoziționări, însă aleg să merg pe mâna managementului și să investesc puțin în revenirea lor.

 

 

    5)  Ultima companie pe care am cumpărat-o este VICI Properties Inc. (VICI). Ei și-au mărit dividendul pentru 8 ani consecutivi, au un randament de 5.6% și un DGR3 de 8.7%.

Cifrele istorice arată în felul următor:

 



 

AFFO și Dividends/Share evoluează aproape în oglindă, așa că mă aștept la creșteri de dividend cam în linie cu creșterea AFFO (probabil undeva la 4-6%)

 

Nu am graficul DYC, deoarece au un istoric prea scurt de creștere a dividendului.

 

 

 

Iată și confirmarea tuturor acestor tranzacții:

Cei aproximativ 2.500$ realocați mi-au mărit dividendele anuale, nete cu aproximativ 12$.

 

 

Cum vă spun mereu: habar nu am ce va urma.

Tot ce știu este că voi continua să investesc cu disciplină, constanță și răbdare.

 

 

Mă găsiți pe YOUTUBE și pe Discord

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!