E timpul pentru un articol ceva mai melancolic.
M-am decis să recapitulez și să vă povestesc câte ceva despre cele mai mari 3 greșeli financiare pe care le-am făcut până la vârsta de 30 de ani.
Se spune că oamenii inteligenți învață din greșelile altora așa că vă invit să parcurgeți acest top și sper să vă fie de ajutor.
Am făcut destul de multe greșeli financiare până la 30 de ani, majoritatea din cauza educației financiare precare.
Școala/facultatea/persoanele din jur nu mi-au oferit repere suficient de bune în această privință și suntem lăsați să le descoperim pe cont propriu, ceea ce este extrem de trist.
Iată mai jos un top 3 al acestor greșeli:
3) Cumpăram bunuri (prea) scumpe
Când discut de bunuri scumpe mă refer la anumite bunuri ce au un echivalent mult mai ieftin care își îndeplinește cu brio misiunea, iar bunul mai scump este, în majoritatea cazurilor, absolut inutil.
Am crescut într-o familie obișnuită, cu posibilități materiale cumva sub medie. Asta a însemnat că am avut un calculator modest la 3-4-5 ani după aproape toți ceilalți prieteni/colegi (îmi aduc aminte și acum că din toată clasa de la începutul anilor 2000, eu și cu încă un coleg rămăsesem ultimii fără un calculator acasă). Asta a creat multe frustrări la acel moment (nu vreau să se înțeleagă că îmi învinovățesc părinții pentru asta, au făcut tot ce le-a stat în putință la acea vreme)... minte de copil, ce vreți. Totodată, am avut primul telefon în iarna lui 2004, un Nokia 3510, rețin și acum. Dar.... iarăși eram în urmă colegilor, toți aveau modele mult mai noi și asta a dat naștere, din nou, unor frustrări.
Le-am strâns în mine, dar nu prea aveam ce să fac la vârsta aceea. Asta erau posibilitățile și am înțeles acest lucru într-un fel.
Dar a venit anul de grație 2013, m-am angajat, primul salariu a fost de 1050 de RON și ce credeți că a făcut creierul meu de om frustrat?
Exact, a cumpărat un telefon ce abia apăruse, un HTC One, un telefon de aproximativ 3000 RON la acea vreme.
Evident că nu mi-l permiteam și l-am cumpărat cu un avans de vreo 7-800 RON și abonament de vreo 42 Euro / lună, timp de 2 ani de zile.
Credeam că am făcut o afacere bună. Evident, eram un idiot sinistru.
Acest lucru a continuat în anii următori: cam la un an și jumătate - doi îmi luam un model de telefon abia apărut, prelungind contractul cu încă 2 ani.
Credeți că aveam nevoie de acel telefon? Credeți că făcea ceva ce alte telefoane mai ieftine nu puteau face? Credeți că făceam altceva în afară de mesaje/facebook/youtube/muzică/apeluri ?
Evident că nu.
Acest abonament lunar care ajunsese în timp la aproximativ 200 RON era o povară. Mi-o permiteam, dar era o cheltuială absolut stupidă.
Dar nu la fel de stupidă ca cea pe care am făcut-o prin 2017 atunci când mi-am achiziționat, pentru prima oară în viață, un calculator pe gustul meu.
Costul? Un mizilic: aproximativ 10000 RON în condițiile în care salariul meu era de aproximativ 3000 RON.
Economisisem pentru el, dar tot a fost o prostie cruntă să dau atâția bani pe un calculator.
Credeți că făcea ceva ce un calculator de 2000-3000 de RON nu putea să facă? Credeți că îl foloseam pentru a produce bani? Sau că îl foloseam la chestii complexe?
Din nou, nu!
O grămadă de bani aruncați pe fereastră, dar mi-am învățat lecția: dacă ai nevoie de un bun de genul acesta, așteaptă câteva zile. Dacă încă ai nevoie de el, caută cea mai ieftină variantă care satisface nevoile tale, dar fără a face rabat de la calitate. Nu zic neapărat să cumpărați prostii, doar că analizați-vă foarte bine nevoile și nu cumpărați lucruri (telefoane, PC, mașină) doar pentru a epata aiurea.
După 2-3-4 săptămâni, trece această senzație și vă va părea rău.
2) Nu aveam un buget și nu economiseam
O altă greșeală pe care am făcut-o a fost să nu am niciodată un buget personal și să nu economisesc.
Deși aveam o vagă idee despre banii din cont în diferite momente ale lunii, niciodată nu mi-am pus problema să îmi întocmesc sau măcar să îmi conturez un buget și să știu câți bani cheltuiesc și să am un control mai bun asupra lor.
Totodată, foarte rar rămâneam cu ceva bani la sfârșit de lună pentru că mergeam pe mentalitatea: "oricum câștig puțin, ce rost are să pun deoparte 50-100 de lei?"
Nici nu se punea problema de fond de urgență/siguranță, acestea erau lucruri complet străine.
Doar că acesta este un mod complet greșit de a aborda lucrurile.
Este extraordinar de important să avem un control asupra finanțelor noastre, să avem un buget și un fond pentru situații de urgență și să economisim.
Dacă sunteți în aceeași situație, v-aș recomanda să începeți imediat să economisiți 10% din venit.
Credeți-mă că veți trăi la fel de bine cu restul de 90% și veți deprinde unul din cele mai bune obiceiuri pe care le veți avea vreodată.
Totodată, veți deveni mai chibzuiți, mai disciplinați și mult mai responsabili cu banii voștri.
1) Nu investeam
De departe cea mai mare greșeală financiară pe care am făcut-o până la 30 de ani a fost să nu investesc și să ignor complet tot ce ține de bursă.
O consideram un loc mistic unde doar cei foarte bogați sau foarte inteligenți au acces și doar ei pot să se îmbogățească. Deși aveam internetul la dispoziție, nu îl foloseam deloc pentru a mă educa în această privință.
Ceea ce este stupid, să fim serioși.
În zilele noastre, consider că toată lumea ar trebui să se informeze și să se educe. Nu avem efectiv nici o scuză să nu o facem, avem o grămadă de articole și resurse gratuite la dispoziție.
Iar decizia de a investi, pe care am luat-o destul de târziu (29 de ani), este și va fi una dintre cele mai bune decizii pe care o voi lua în viață.
Îmi vine să îmi trag 500 de palme când mă gândesc cât timp am pierdut și ce sumă de bani și experiență aș fi putut avea acum dacă începeam mai devreme.
Dar știți zicala: "Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum".
Indiferent de ce vârstă aveți, educați-vă și apucați-vă de investiții.
Nu contează dacă aveți 40-50 de ani, aveți cel puțin 20 de ani în fața voastră, nu e prea târziu să începeți.
Nu contează nici dacă aveți 18-20-22 de ani și nu prea aveți bani pentru că încă depindeți de părinți. Începeți cu o sumă mică, investiți 50 de lei.
Nu vă gândiți că aveți timp și e în regulă dacă mai trec câțiva ani și veți începe să investiți când câștigați bani mai serioși.
Nu, complet greșit. Începeți cât mai repede, suma este irelevantă. Important este să deprindeți obiceiul de a economisi/investi și de aici va avea loc un efect de domino: veți dori să investiți și mai mult, veți tinde spre o independență financiară, vă veți motiva să evoluați și să câștigați mai mult și așa mai departe.
E extraordinar de simplu să vă deschideți un cont la un broker, iar taxele și comisioanele sunt mult mai mici decât acum 10, 20 sau 30 de ani.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!