A venit timpul pentru partea a doua a acestei serii, la mai bine de un an de când am scris prima parte.

Pe lângă cărțile pe care vi le voi recomanda, am și câteva canale de YouTube de unde am învățat o grămadă de lucruri și care sper să vă fie de folos.

 

Haideți să începem că lista este lungă. Avem în ordinea numerelor de pe tricou (link-urile sunt de pe Amazon, puteți da click liniștiți că nu sunt afiliate):

 

    1)  Primele cărți recomandate îl au în prim-plan pe Charlie Munger, iar acestea sunt: Poor Charlie's Almanack și Damn Right.

Charlie Munger este o veritabilă "carte cu picioare", așa cum îl descriu copiii săi. Omul are o înțelepciune incredibilă și veți învăța o tonă de lucruri despre cum gândește, despre modelele mentale pe care le utilizează în viața de zi cu zi și atunci când analizează companiile șamd. Trebuie să recunosc că îl subestimam puțin, mai ales pentru că nu îi place să vorbească prea mult precum Buffett, dar omul este un geniu și un titan al investițiilor.

 

    2)  Următoarele două cărți sunt din seria Little Book și am uitat să le menționez în prima serie de recomandări. Prima este The little book of common sense investing, o carte scrisă de John Bogle, fondatorul Vanguard și al ETF-urilor.

Este o carte de interes mai ales pentru cei ce investesc în ETF-uri și nu aveți voie să o ratați. Există și celebrul forum Bogleheads pe care vi-l recomand. O grămadă de materiale/articole interesante și cam toate sunt gratuite.

 

    3)  Cealaltă carte din seria Little book este: The little book of valuation, scrisă de Aswath Damodaran.

O carte foarte utilă celor ce vor să ia calea investirii în acțiuni individuale. Omul explică în termeni foarte simpli o grămadă de concepte legate de cum evaluăm cât mai corect un business și o companie, în general.

 

    4)  Urmează cartea mea preferată din ultimul timp și anume: Fooled by Randomness de Nicholas Taleb.

O carte care mi-a plăcut la nebunie și utilă pentru a ne da seama cât de multe lucruri se întâmplă din... pură întâmplare și cât de multe chestii sunt în afara controlului nostru. Este incredibil de important să ne protejăm investițiile și banii cât mai bine, iar cartea asta este plină de exemple de oameni care s-au crezut mai competenți/inteligenți decât erau, dar realitatea i-a adus rapid cu picioarele pe pământ.

 

    5)  Vă recomand și două cărți legate de dividende, scrise de o persoană de care foarte probabil nu ați auzit: Geraldine Weiss. Acestea sunt: Dividends don't lie și Dividends still don't lie (continuarea scrisă la 20 de ani distanță de Kelley Wright).

Geraldine Weiss este unul din cei mai buni investitori de care nu ați auzit. Multă vreme a scris sub un pseudonim masculin deoarece era neobișnuit ca o femeie să scrie despre investiții și să fie luată în serios. Deși sunt cărți axate mai mult pe dividende, le recomand și celor care nu sunt neapărat concentrați/interesați de astfel de companii, strict pentru a înțelege cum analizăm o companie și cum ar trebui să plătim mereu un preț cât mai corect, indiferent de numele companiei.

 

    6)  Următoarea carte este We're talking millions de Paul Merriman, o carte pe care o puteți lua de pe site-ul autorului, în mod gratuit.

Se citește ușor și se adresează mai mult începătorilor, dar mai mult ca sigur că oricine va găsi ceva util în ea. Un mic indiciu: n-aveți idee câte sute de mii de lei pierdeți atunci când investiți până nu o citiți laughing

 

    7)  Ultima recomandare este Common Stocks & Uncommon Profits de Phil Fisher.

O carte care nu are voie să vă lipsească din portofoliu, mai ales daca investiți în acțiuni individuale. Warren Buffett a fost influențat (și) de Phil Fisher, iar asta ar trebui să fie o recomandare suficientă.

 

Pe lângă toate cărțile de mai sus, am și câteva canale de YouTube pentru voi:

- Incepem cu Fast Graphs, un canal criminal de subevaluat.

- Continuăm cu Plain Bagel pentru foarte multe explicații și noțiuni.

- Din același registru, avem Two Cents.

- Avem și canalul lui Ben Felix (da, știu, dividendele sunt irelevante).

- Un canal pe care l-am descoperit relativ recent și rezonez cu modul lor de gândire destul de mult este Everything Money.

- Iar cel mai important canal, mai ales pentru cineva care vrea să pornească în aventura investirii în acțiuni individuale, este cel al lui Aswath Damodaran (Mie mi-au fost foarte utile aceste două playlist-uri: 1 și 2)

 

Cam astea sunt recomandările mele, sper să vă fie de folos.

Revin cu partea următoare când mai strâng resurse care consider că vă pot fi utile.

 

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!