A venit timpul să scriu și acest articol.
Sunt bucuros și entuziasmat să vă prezint cărțile pe care eu le-am parcurs până acum și pe care le-am considerat utile.
Totodată, vă aștept pe Youtube în comentarii cu recomandările voastre de cărți de investiții (și nu numai) pe care le-ați considerat interesante și utile (dar fără Kyosaki, vă rog, am alergie )
V-am mai povestit că sunt prezent pe Facebook pe mai multe grupuri de investiții de la noi și recomandările pe care le găsesc de multe ori acolo mă amuză.
Nu vreau să par arogant, unele cărți sunt utile, dar multă lume ori nu este conștientă, ori refuză să vadă adevărul și continuă să citească opere ale unor persoane care sunt niște speakeri motivaționali foarte buni, dar nu sunt investitori.
Și nu știu cum sunteți voi, dar pe mine mă întristează ideea că acești oameni fac mai mulți bani din discuțiile despre investiții decât din investițiile în sine (Kyosaki, Cardone etc.)
Mă simt ca în perioada aceea când America se afla în goana după aur și oamenii care făceau bani erau cei care vindeau uneltele și nu prospectorii în sine.
Asta nu înseamnă că nu găsim uneori și lucruri utile prin aceste cărți, dar focusul ar trebui să fie pe operele investitorilor de renume, după părerea mea.
Eu sunt de părere că dacă vrei să ai succes într-un domeniu sau activitate, cauți persoanele cele mai bune din acel domeniu.
Cum nu cred că un medic devine mai bun/informat citind cărți despre noua medicină germană, ci materiale scrise de somități în domeniu, nu?
Înainte să vă enumăr cărțile, trebuie să mai fac o precizare: dacă nu aveți nici un fel de cunoștințe economice, cărți precum "Tată bogat, tată sărac" de Kyosaki sau "Banii, stăpânește jocul" de Robbins sunt ok. Nu grozave, dar ok.
Luați-le, citiți-le, dar apoi nu vă lăudați cu ele.
Dacă știți ce înseamnă o acțiune, o obligațiune, un activ/pasiv, cum să vă faceți un buget, cum să economisiți etc., parcurgerea cărților de mai sus s-ar putea să nu vă aducă prea multă valoare.
Bun, haideți să vedem ce mi-a atras mie atenția și ce mi s-a părut interesant:
1) Prima carte recomandată este scrisă de mentorul lui Buffett: "The Intelligent Investor" de Benjamin Graham. Este greoaie pe alocuri, dar are mai multe ediții revizuite și aduse cât de cât la zi și v-o recomand din tot sufletul. Sunt extrem de multe noțiuni abordate, avem informații despre value investing, cum să tratăm bursa/investițiile (faptul că pe termen scurt este haotică, dar pe termen lung este stabilă/precisă și companiile bune vor fi valoroase), riscuri, lăcomie în investiții, să urmăm mereu un plan/strategie etc. Sunt efectiv atât de multe lucruri și noțiuni utile și nu le pot sintetiza și face cinste în câteva rânduri.
Dacă ar fi să citiți o singură carte despre investiții, aceasta ar fi. Dar repet, deși poate părea greoaie pe alocuri, aveți răbdare și nu o frunzăriți.
2) A doua carte recomandată este "The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life" de Alice Schroeder. Din ce știu eu, este singura biografie autorizată despre Warren Buffett. Este prezentată viața lui Buffett și cum și-a început cariera de investitor. Sunt multe sfaturi prin carte și deși nu este o carte pură de investiții, este o carte care vă prezintă cum gândește Warren Buffett și ce principii aplică. Mie mi-a plăcut la nebunie.
3) Cum sunt mare fan Warren Buffett, nu puteam să trec cu vederea și să nu recomand scrisorile lui anuale pe care le găsiți AICI. Iarăși, aveți răbdare și parcurgeți-le, sunt aur curat. Dar dacă nu aveți răbdare și vi se par prea multe, citiți-le măcar pe cele din ultimii ani.
4) Următoarea recomandare nu este o carte, ci un site: Howard Marks, unul dintre cei mai respectați investitori din lume, publică de câteva ori pe an niște memo-uri AICI. Le-am luat pe toate la rând și le-am citit, iar unele sunt pur și simplu fabuloase. Are un memo în care povestește de ce ridicarea gradului de taxare pentru bogați nu va funcționa și de la un punct încolo este chiar dăunător economiei. Warren Buffett îl admiră foarte mult și acesta a afirmat: "Când văd memo-urile lui Howard Marks pe mail, mă asigur că sunt primele lucruri pe care le deschid și pe care le citesc. Chiar și acum am ce învăța de la el". Howard Marks vorbește și despre ceva ce foarte, foarte mulți ignoră: riscul și managementul riscului în investiții.
5) Rămânem tot la Howard Marks, iar următoarea recomandare este "The most important thing: Uncommon sense for the thoughtful investor". Este o carte mai mult pentru începători și unele capitole pot fi frunzărite. Partea la care această carte excelează este cea legată de riscuri. Povestește și cum analiza tehnică nu mai este la modă și analiza fundamentală este, în foarte mare parte, cea care contează atunci când investești (m-a uns la suflet )
Dacă ați citit deja câteva cărți de investiții, această carte nu vă va spune multe lucruri noi, dar o recomand strict pentru acest unghi legat de riscuri.
6) Un alt investitor pe care îl admir este Peter Lynch, iar următoarea recomandare este: "One up on Wall Street". O carte solidă, o carte bună pentru începători, dar din care oricine are ce învăța. Povestește multe chestii despre cum să ignori ceea ce face toată lumea și să îți faci propriile investigații, cum să privești dincolo de cifre, să încerci să eviți chestiile "la modă" și să verifici dacă ele chiar merită investiția etc.
O altă carte care merită citită este "Beating the Street".
7) Ultimele recomandări sunt cărțile legate strict de dividende: "The Dividend Rich Investor" de Joseph Tigue și "The Ultimate Dividend Playbook" de Josh Peters.
N-o să vă recomand "Think and grow rich" a lui Napoleon Hill pentru că mi s-a părut cam prea plină de chestii de automotivare și banalități (plus o cantitate prea mare de CAPS LOCK PESTE TOT CEEA CE ÎMI LASĂ SENZAȚIA CĂ CINEVA URLĂ).
Am alergie la gargară stupidă despre cum să gândim pozitiv și să fim flower power, așa că vă recomand și vouă să lăsați deoparte cadranele și prostiile lui Kyosaki și chestiile de genul "să fie bine, să nu fie rău" care nu transmit nimic valoros.
Cam atât pentru moment. Mai am pe listă și două cărți scrise de Charlie Munger, mâna dreaptă a lui Warren Buffett: "Damn Right: Behind the Scenes with Berkshire Hathaway Billionaire Charlie Munger" și "Poor Charlie's Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T. Munger".
Când mai strâng o serie de cărți ce merită recomandate, vă voi anunța.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!