Astăzi vreau să vorbim despre dividende și despre cât trebuie să investim pentru a genera o anumită sumă din dividende.

Din păcate, extrem de mulți oameni fie nu înțeleg, fie fac confuzii mari în ceea ce privește puterea dobânzii compuse și subestimează foarte tare dividendele, considerând că acestea sunt pentru oameni pensionați și ar trebui să investești în "growth", cât ești tânăr (concept pe care l-am demontat în acest articol) sau consideră că o strategie bazată pe dividende este doar pentru oamenii bogați și ai nevoie de foarte mulți bani pentru a genera dividende însemnate.

Voi încerca să demonstrez în articolul de astăzi că acești oameni se înșeală teribil și vă voi arăta că sumele pe care trebuie să le investim nu sunt atât de ieșite din comun.

 

Înainte să începem, vreau să clarific un lucru: nu există strategii de investiții cu riscuri acceptabile unde investești 5 lei și scoți milionul. Acestea sunt doar povești de îmbogățire rapidă și sper din suflet să nu vă lăsați păcăliți de ele (și nu, cryptomonedele nu sunt investiții, sunt speculă; nu este nimic în neregulă cu asta, dar fiți conștienți de ce faceți și la ce riscuri vă supuneți).

Avem nevoie de bani și dacă urmăm Dividend Growth Investing și dacă investim în ETF-uri sau în cam orice altă strategie decentă, doar că sumele s-ar putea să fie mult mai mici decât credeți, așa cum voi arăta în continuare.

 

Vreau să împart articolul în două părți: una în care ilustrez puterea dobânzii compuse și una în care explic de cât anume avem nevoie să investim ca să trăim din dividende.

 

1. Dobânda compusă

Habar n-am dacă Einstein chiar a afirmat că "dobânda compusă este a 8-a minune a lumii, cine o înțelege, o primește, cine nu, o plătește", dar această zicală este genială.

 

Haideți să luăm un exemplu simplu: o singură investiție de 10.000 EUR într-o companie ce oferă un dividend cu un randament de 5% (pentru simplificarea calculelor, nu iau în calcul taxele pe dividende).

 

a) în primul caz, nu reinvestim nimic și cheltuim mereu dividendul primit, iar lucrurile vor arăta așa:

Destul de simplu de înțeles, nu? Primim 500 EUR în fiecare an și facem ce vrem cu ei. Nimic complicat până acum.

 

b) haideți să vedem cum arată lucrurile dacă reinvestim dividendele primite înapoi în compania care le-a oferit:

Oho, stăm mult mai bine, generăm peste 2000 EUR în anul 30. Practic, primim dividend la dividend și vedem cum arată dobânda compusă.

Nu arată rău deloc.

Dar haideți să ducem lucrurile o idee mai departe.

 

c) haideți să vedem ce s-ar întâmpla dacă am investi în aceeași companie cu același randament, însă compania își crește dividendul în fiecare an cu 5% (un procent perfect normal pentru o grămadă de companii de acest gen):

Wow, stai ce? Probabil am greșit calculele, scuză-mă puțin până le verific iar.

...

...

...

Nu, nu pare să fie nicio greșeală.

Asta este dobânda compusă în modul Turbo. Generăm aproape 40.000 EUR dividende în anul 30 dintr-o investiție de doar 10.000 EUR. Și nu a fost nevoie să vindem nimic, portofoliul este intact (să nu mai aducem în discuție aprecierea de capital și așa mai departe).

 

De aceea iubesc atât de tare companiile care oferă dividende, dar nu orice dividende, ci acele companii care sunt capabile să își crească dividendele de zeci de ani.

 

 

2. Cât investim ca să trăim din dividende?

 

Ok, haideți să trecem la un exemplu concret și să vedem cât trebuie să investim ca să generăm 2000 USD pe lună.

Toate calculele mele se bazează pe tabelul de aici. Puteți să îl luați la voi și să vă jucați cu el.

 

Toată lumea se uită în portofoliul meu public și vede acea sumă înspăimântătoare de la obiective: 665.600 USD (la momentul scrierii acestui articol) și se gândește că ei nu vor strânge niciodată banii ăștia și se descurajează și cred că strategia asta este pentru oameni bogați și dividendele sunt o prostie și așa mai departe.

 

Doar că ei nu înțeleg un lucru simplu: este adevărat, eu am nevoie de aproape 666.000 USD, dar asta doar dacă vreau 2000 USD/lună mâine.

Doar că eu nu îi vreau mâine, îi vreau în timp, peste minim 10-15 ani. Iar în acest caz, suma scade dramatic așa cum vom vedea mai jos.

 

Iată de cât timp am nevoie să generez 2000 USD/lună:

 

- dacă investesc 2000 USD/lună:

Am nevoie de 14 ani de investit 2000 USD/lună și reinvestit toate dividendele. Asta înseamnă că suma investită este de 14 * 24000 = 336.000 USD, iar portofoliul valorează 563.766 USD.

 

- dacă investesc 1500 USD/lună:

Am nevoie de 16 ani de investit 1500 USD/lună și reinvestit toate dividendele. Asta înseamnă că suma investită este de 16 * 18000 = 288.000 USD, iar portofoliul valorează 530.381 USD.

 

- dacă investesc 1000 USD/lună:

Am nevoie de 19 ani de investit 1000 USD/lună și reinvestit toate dividendele. Asta înseamnă că suma investită este de 19 * 12000 = 228.000 USD, iar portofoliul valorează 488.168 USD.

 

După cum vedeți, cu cât dăm mai mult timp portofoliului, cu atât sumele investite scad.

 

Sunt sigur că sunt câțiva printre voi care se vor gândi: dar nu vorbește deloc de inflație!!

Și așa este, 2000$ peste 14-16-19 ani nu vor avea aceeași putere de cumpărare ca 2000$ din prezent, perfect adevărat.

Dar vreți să vă spun un pont?

 

Acțiunile au fost și rămân cel mai bun hedge împotriva inflației, iar companiile care oferă dividende și le și cresc de zeci de ani sunt și mai bune pentru a ne proteja împotriva inflației.

Creșterile anuale de dividend vor ajuta portofoliul să genereze dividende care își vor păstra puterea de cumpărare sau chiar și-o vor crește (în funcție de condițiile economice).

 

Sper ca articolul acesta să mai elucideze din "misterele" dividendelor.

Nu uitați să investiți indiferent dacă vine apocalipsa sau nu pentru că asta este singura cale prin care ne putem crește bunăstarea: prin investiții constante, disciplinate și făcute cu răbdare.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!