A sosit timpul pentru un alt articol din seria ce prezintă un top al companiilor subevaluate.

Universul la care mă voi raporta este, ca de obicei, reprezentat de companiile din baza de date.

 

Înainte de a începe, trebuie să fac câteva mențiuni:

    1)  Topul pe care vi-l voi prezenta conține acțiuni pe care eu le consider subevaluate în urma unei analize cantitative, în foarte mare măsură. Astfel, pentru acel interval de preț pe care vi-l voi prezenta, mă uit la mediile istorice ale anumitor indicatori și la valoarea lor prezentă și mă bazez pe "reversion to the mean", folosesc și un model DCF (discounted cash flow), dar și un model numit Gordon Growth Model (o variantă de Dividend Discount Model). Există o grămadă de alte metode de evaluare a prețului, dar eu momentan mă concentrez pe acestea (atenție să nu cădem în capcana folosirii a zeci de astfel de modele, mai multă informație nu înseamnă neapărat o acuratețe mai bună).

Mare, mare atenție însă: acest "reversion to the mean" poate să nu aibă loc sau presupunerile pe care le folosesc pot fi prea optimiste, iar aceste companii pot să nu fie, de fapt, subevaluate SAU pot exista motive temeinice pentru care sunt "ieftine". De aceea vă recomand cu tărie să dublați această analiză cantitativă și cu o analiză calitativă, o analiză în cadrul căreia evaluați și alte aspecte precum: management-ul firmei, contextul macroeconomic, condițiile de piață, avantajele competitive, trend-urile seculare și așa mai departe.

Pentru mai multe detalii despre cum analizez o companie, vă recomand articolul ăsta.

    2)  Vă voi menționa și o estimare de preț a celor de la Morningstar, raport pe care îl iau direct din IBKR. Fac acest lucru pentru a vă oferi multiple repere și pentru că "it's better to be vaguely right than exactly wrong", așa cum ar zice Keynes în urma citatului preluat de la Carveth Read. Nu uitați că e mult mai importantă direcția prețului decât acuratețea la ultima zecimală, eu preferând mereu simplitatea în detrimentul lucrurilor complicate și a modelelor cu zeci și sute de variabile care doar irosesc timp, în final.

    3)  Pentru graficele Dividend Yield Channels, folosesc metodologia descrisă în cartea "Dividends don't Lie" a lui Geraldine Weiss. Toate companiile din baza de date (peste 260 la număr) au graficul DYC, iar dacă vreți acces la ea și la toate aceste cifre/indicatori si grafice, aveți mai multe detalii aici.

    4)  Nu luați acțiunile de mai jos drept recomandare de achiziție. În cel mai bun caz, acest top și intervalele de preț menționate reprezintă strict un punct de plecare în evaluarea temeinică a companiilor. Faceți-vă temele/munca de cercetare ca lumea și nu vă bazați pe nimeni pentru că nimeni nu știe nimic în investiții!

 

 

Începem acest top în ordine inversă:

 

    10)  Pe locul 10 se situează Crown Castle Inc. (CCI), o companie ce și-a crescut dividendul în ultimii 9 ani, are un randament de 6.4% și un DGR3 de 8.3%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Dividend Yield Channels mai jos:

 

Se află într-o scădere continuă de mai bine de 2 ani de zile și au ieșit din zona verde de subevaluare.

Consider că un interval de preț bun este între 115 - 125$.

 

 

    9)  Pe locul 9 avem Globe Life Inc. (GL), o companie ce și-a crescut dividendul pentru 19 ani consecutivi, are un randament de 1.2% și un DGR3 de 6.3% (și tocmai au anunțat o creștere de 6.7% a dividendului).

A fost un mic "scandal" în jurul lor și există o teză investițională solidă împotriva modelului lor de business. Piața a reacționat în consecință și prețul a scăzut foarte mult. Analizați cu atenție lucrurile.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Dividend Yield Channels arată în felul următor:

Avem o companie ce ajunge rar în zona verde de subevaluare.

Consider că un interval de preț bun este între 95 - 105$.

 

 

    8)  Pe locul 8 se situează Polaris Industries (PII), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 29 de ani consecutivi, are un randament de 3.2% și un DGR3 de 1.6%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Graficul Dividend Yield Channels:

PII a fost destul de des prin zona verde de subevaluare în ultimii ani, dar a ieșit din ea destul de rar.

Consider că un interval de preț bun este între 95 - 105$.

 

 

    7)  Pe locul 7 este Comcast Corporation (CMCSA), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 16 ani consecutivi, are un randament de 3.2% și un DGR3 de 8%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Dividend Yield Channels arată în felul următor: