A sosit timpul pentru un alt articol din seria ce prezintă un top al companiilor subevaluate.

Universul la care mă voi raporta este, ca de obicei, reprezentat de companiile din baza de date.

 

Înainte de a începe, trebuie să fac câteva mențiuni:

    1)  Topul pe care vi-l voi prezenta conține acțiuni pe care eu le consider subevaluate în urma unei analize cantitative, în foarte mare măsură. Astfel, pentru acel interval de preț pe care vi-l voi prezenta, mă uit la mediile istorice ale anumitor indicatori și la valoarea lor prezentă și mă bazez pe "reversion to the mean", folosesc și un model DCF (discounted cash flow), dar și un model numit Gordon Growth Model (o variantă de Dividend Discount Model). Există o grămadă de alte metode de evaluare a prețului, dar eu momentan mă concentrez pe acestea (atenție să nu cădem în capcana folosirii a zeci de astfel de modele, mai multă informație nu înseamnă neapărat o acuratețe mai bună).

Mare, mare atenție însă: acest "reversion to the mean" poate să nu aibă loc sau presupunerile pe care le folosesc pot fi prea optimiste, iar aceste companii pot să nu fie, de fapt, subevaluate SAU pot exista motive temeinice pentru care sunt "ieftine". De aceea vă recomand cu tărie să dublați această analiză cantitativă și cu o analiză calitativă, o analiză în cadrul căreia evaluați și alte aspecte precum: management-ul firmei, contextul macroeconomic, condițiile de piață, avantajele competitive, trend-urile seculare și așa mai departe.

Pentru mai multe detalii despre cum analizez o companie, vă recomand articolul ăsta.

    2)  Vă voi menționa și o estimare de preț a celor de la Morningstar, raport pe care îl iau direct din IBKR. Fac acest lucru pentru a vă oferi multiple repere și pentru că "it's better to be vaguely right than exactly wrong", așa cum ar zice Keynes în urma citatului preluat de la Carveth Read. Nu uitați că e mult mai importantă direcția prețului decât acuratețea la ultima zecimală, eu preferând mereu simplitatea în detrimentul lucrurilor complicate și a modelelor cu zeci și sute de variabile care doar irosesc timp, în final.

    3)  Pentru graficele Dividend Yield Channels, folosesc metodologia descrisă în cartea "Dividends don't Lie" a lui Geraldine Weiss. Toate companiile din baza de date (~265 la număr) au graficul DYC, iar dacă vreți acces la ea și la toate aceste cifre/indicatori si grafice, aveți mai multe detalii aici.

    4)  Nu luați acțiunile de mai jos drept recomandare de achiziție. În cel mai bun caz, acest top și intervalele de preț menționate reprezintă strict un punct de plecare în evaluarea temeinică a companiilor. Faceți-vă temele/munca de cercetare ca lumea și nu vă bazați pe nimeni pentru că nimeni nu știe nimic în investiții!

 

 

Începem acest top în ordine inversă:

 

    10)  Pe locul 10 se situează VICI Properties Inc. (VICI), un REIT ce și-a crescut dividendul în ultimii 7 ani, are un randament de 5.9% și un DGR3 de 8.7%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

 

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Nu avem graficul Dividend Yield Channels pentru că avem un istoric prea scurt la VICI.

Consider că un interval de preț bun este între 33 - 36$.

 

 

    9)  Pe locul 9 avem Realty Income Corp. (O), un REIT ce și-a crescut dividendul pentru 32 de ani consecutivi, are un randament de 5.9% și un DGR3 de 3%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Dividend Yield Channels arată în felul următor:

Avem o companie ce ajunge rar în zona verde de subevaluare, iar de câteva luni bune a și ieșit din ea.

Consider că un interval de preț bun este între 62 - 68$.

 

 

    8)  Pe locul 8 se situează Starbucks Corporation (SBUX), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 14 ani consecutivi, are un randament de 2.9% și un DGR3 de 8.7%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Graficul Dividend Yield Channels:

SBUX ajunge relativ rar în zona verde de subevaluare și iese extrem de rar din ea.

Consider că un interval de preț bun este între 90 - 105$.

 

 

    7)  Pe locul 7 este Comcast Corporation (CMCSA), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 16 ani consecutivi, are un randament de 3.2% și un DGR3 de 8%.

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor:


 

Dividend Yield Channels arată în felul următor:

CMCSA este pe o pantă descendentă de aproximativ 3 ani de zile și a ieșit (din nou) din zona verde de subevaluare.

Consider că un interval de preț bun este între 45 - 50$.

 

 

    6)  Pe locul 6 este Nexstar Media Group, Inc. (NXST), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 12 ani consecutivi, are un randament de 4.3% și un DGR3 de 34.1% (nu, nu am greșit cifrele).

Graficul de preț în ultimii 5 ani:

Sursă: seekingalpha.com

 

Cifrele istorice arată în felul următor: