Continuăm seria în care analizăm companii, iar astăzi vorbim despre cei de la Coca-Cola Company (KO) și vedem dacă merită să achiziționăm această companie sau nu și la ce preț.
Coca-Cola este probabil cel mai celebru brand la nivel mondial.
Am detaliat întreg procesul meu investițional și pașii pe care îi urmez în acest articol, așa că vă invit să îl parcurgeți dacă doriți să aflați mai multe.
1) Povestea companiei
Începem cu povestea companiei, ca de obicei.
Aceasta a fost fondată în 1892, dar produsele sale au fost vândute încă din 1886. Ei dețin și comercializează (direct sau prin parteneri) băuturi non-alcoolice precum băuturi carbogazoase, apă, sucuri din fructe, cafea, ceaiuri, băuturi energizante etc.
A fost listată la bursă în 1919, iar în momentul de față, produsele Coca-Cola sunt vândute în peste 200 de țări și teritorii.
Din cele aproximativ 62 de miliarde de băuturi consumate zilnic la nivel mondial, aproape 2 miliarde sunt produse Coca-Cola, o cifră impresionantă (peste 3%).
Puncte forte:
-> generează venituri și cash flow stabil și relativ predictibil.
-> Coca-Cola este probabil cel mai faimos brand la nivel internațional, iar avantajul competitiv este indiscutabil.
-> au achiziționat Costa și au încheiat un parteneriat cu Monster Beverage și încearcă să se concentreze pe produsele esențiale, dar rămâne de văzut cum evoluează lucrurile.
Puncte slabe:
-> veniturile cam stagnează în ultimul deceniu (ceea ce poate duce și la un spațiu din ce în ce mai mic de manevră pentru creșterea dividendului)
-> nu sunt la fel de diversificați precum PepsiCo (aceștia din urmă având și divizia de snacks-uri, spre exemplu)
2) Situația financiară și indicatorii companiei
Ne uităm acum peste situația financiară și indicatorii companiei din ultimii 11 ani (din 2010 până în prezent, raportul anual pentru 2020 ieșind în februarie).
Începem cu Revenue și Cost of Goods Sold și deja încep problemele: veniturile sunt la același nivel din 2010, iar ăsta nu este deloc un semn bun.
Haideți să vedem și cum arată profiturile:
Lucrurile nu arată roz deloc și avem stagnare peste tot.
Marjele de profitabilitate arată în felul următor:
Sunt la un nivel foarte bun, dar profitul operațional crește destul de lent, în timp ce cel brut stagnează/scade ușor.
Trecem la cash flows:
Aceeași poveste și aici: operating cash flow stagnează și se află la nivelul de la începutul deceniului trecut.
Graficul pentru numărul acțiunilor nu arată rău:
Din 2010 și până în prezent, acțiunile au scăzut cu aproximativ 7,5%.
Ne uităm acum la graficul meu preferat:
Observăm că au avut ani în care FCF/Share a scăzut sub dividendul oferit, iar dacă nu își cresc veniturile în următorii ani, spațiul de manevră pentru mărirea dividendului va fi din ce în ce mai mic.
Iată cum arată și Payout Ratios:
Un nivel ridicat atât pentru EPS (peste 90%), cât și pentru FCF Payout Ratio (aproape 80%).
Return on Equity e la un nivel bun (aproximativ 36%), dar e cam la același nivel din 2010. Datoria a tot crescut, mai ales cu achiziția recentă a celor de la Costa și este la un nivel destul de ridicat (67% Debt to Capital).
Bun, așadar haideți să vedem ce punctaj reușește să strângă KO dintr-un maxim de 30:
1. Ani de creștere a dividendului - 59 -> 3 puncte
2. Randamentul dividendului - 3.08% (S&P500 este la 1.38% pt Apr 2021), așadar un randament de peste 2 ori mai mare ca S&P500 -> 2 puncte
3. Rata de creștere a dividendului (DGR) - ultima creștere a fost de 2.44%, iar DGR în ultimii 5 ani a fost de 4.4%, o rată decentă, dar nu grozavă -> 1 punct
4. EPS & EPS Payout Ratio - în scădere ușoară, dar EPS Payout Ratio pentru 2020 este de peste 90% -> 1 punct
5. FCF & FCF Payout Ratio - în creștere ușoară, dar FCF Payout Ratio pentru 2020 este aproape 80% -> 1 punct
6. Debt/Capital - nivelul datoriei tot crește în ultimii ani -> 1 punct
7. Return on Equity (ROE) - ROE bun, dar la nivel de 2010... -> 3 puncte
8. Operating Income Margin - nivel excelent de peste 27% -> 3 puncte
9. Număr acțiuni - scădere relativ constantă, dar lentă -> 2 puncte
10. Credit Rating - KO are un credit rating de A+ -> 2 puncte
În total, KO reușește să strângă doar 19 puncte, fiind sub nivelul optim de 20 de puncte. O trage în jos foarte mult rata extrem de mică cu care își crește dividendul în ultimii ani și faptul că nu și-au mai crescut veniturile în mod consistent, iar Payout Ratios au ajuns la niveluri destul de mari. Totuși, au un ROE și Operating Income Margin foarte bune.
3) Evaluarea companiei
Așa cum am mai afirmat, evaluarea unei companii este probabil cel mai greu pas.
Principalii indicatori calculați în funcție de prețul acțiunii arată așa:
Indicatorii din 2020 sunt puțin mai sus decât 2010, spre exemplu, dar cam la același nivel ca în anul 2014.
Haideți să calculăm prețul acțiunii pentru prețul actual de 54.51$:
1. Folosind Average Dividend Yield avem următoarele date: randament istoric al dividendului în ultimii 11 ani = 3.1%, randament actual al dividendului = 3.08%. Prețul estimat este de 54.16$, iar acțiunea pare că este la nivelul optim.
2. Folosind Average P/E Ratio avem un preț estimat de 62.39$, indicând că acțiunea este subevaluată (dar atenție că 2017 a fost un an ieșit din tipare).
3. Folosind Average P/EBIT Ratio avem un preț estimat de 40.91$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
4. Folosind Average P/OpCF Ratio avem un preț estimat de 44.22$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
5. Folosind Average P/FCF Ratio avem un preț estimat de 50.16$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
6. Folosind Gordon Growth Model avem: Dividende anul viitor = 1.68$, Discount Rate = 6% (atât vreau pe termen lung din KO), DGR pe termen lung = 3%. Prețul estimat este de 56$, indicând că acțiunea este subevaluată.
7. Folosind DCF Model avem: Rată creștere venituri în următorii 5 ani = 3%, Rată creștere după cei 5 ani = 2%, EPS actual = 1.80$. Prețul estimat este 23.94$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
Dacă facem media tuturor acestor metode, obținem un preț mediu de 47.40$.
Ținând cont de calitatea și brand-ul/reputația companiei, aplicăm o marjă de -5% - +15% și rezultă astfel faptul că KO este o achiziție bună între 45$ - 55$, cu aproximație.
Dăm o tură și pe la analiști:
Sursă: Bar Chart
Sursă: TipRanks
Sursă: Stock Analysis
Vedem cum arată și competiția:
Coca-Cola stă excelent față de restul industriei, din punct de vedere al profitabilității. Din punct de vedere financiar, lucrurile nu arată prea roz.
Iată și cum ar fi evoluat o investiție de 10.000$ în KO și S&P500 pe termen lung, cu dividendele reinvestite din 1995 până în prezent:
Dacă sumarizăm totul:
Așa cum afirm de fiecare dată: investițiile nu sunt o știință exactă, ci o parte artă, o parte știință.
Coca-Cola este probabil cel mai faimos/recunoscut brand la nivel internațional, dar acțiunile au fost în foarte multe momente foarte scumpe. Are un record incredibil de 59 de ani de creștere a dividendului, însă rata de creștere a acestuia a scăzut considerabil în ultimul timp, ei având venituri ce stagnează de aproximativ un deceniu.
Inițiativele din ultima vreme ar putea să schimbe situația (cumpărarea Costa, parteneriatul cu Monster), însă aleg să văd cum evoluează lucrurile înainte de a achiziționa mai consistent acțiuni KO.
Este adevărat că KO este o companie pe al cărei dividend ne putem baza, dar vreau să văd și o creștere mai susținută la acest capitol.
Nu uitați că aceasta nu este o recomandare de achiziție, încercați să vă faceți singuri temele și să vedeți dacă are sens sau nu să investiți în KO.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!