Vreau să pornesc o serie nouă de articole legată de analiza și evaluarea companiilor.
Iar prima companie cu care voi începe această serie este Broadcom Inc. (AVGO).
Înainte de a începe, nu uitați că această analiză nu reprezintă o recomandare de achiziție. Încercați să vă faceți temele înainte de a investi în ceva!
Am detaliat întreg procesul meu investițional și pașii pe care îi urmez în acest articol, așa că vă invit să îl parcurgeți dacă doriți să aflați mai multe.
1) Povestea companiei
Așadar, cine este Broadcom și cu ce se ocupă?
Broadcom este o companie americană ce dezvoltă, produce și furnizează o gamă de semiconductoare (folosiți la diverse produse precum smartphone, laptop-uri, stocare, modemuri etc.) și soluții software (networking, securitate etc.)
Compania a fost înființată drept o divizie a celor de la Hewlett-Packard în anul 1961. S-a separat de aceștia în 1999, iar în 2005 a luat ființă Avago Technologies (de unde și tickerul AVGO).
S-a listat la bursă în 2009, iar în 2016 a achiziționat compania Broadcom Corporation (ticker BRCM) și practic de aici își ia numele în ziua de astăzi.
În ultimii ani, compania a fost într-un proces agresiv de achiziționare a mai multor companii importante printre care Brocade, CA Technologies, Symantec:
Sursă: Q3 2020 Report
Puncte forte:
- Peste 23.000 patente înregistrate sau pe cale de înregistrare (în domeniul tech, proprietatea intelectuală este extrem de importantă)
- Veniturile au crescut de aproape 4 ori din 2015 (de la 6.8 mld. la 23.8 mld.)
- Peste 20% din venit se duce în cercetare și dezvoltare (~5 mld. în 2020)
- Este prezentă în mai multe domenii: broadband, networking, securitate, stocare, industrial etc.
Puncte slabe:
- Top 5 clienți reprezintă aproximativ 30% din venituri, iar compania se așteaptă ca această concentrare să continue pe viitor -> nu e un semn neapărat bun să depinzi de puțini clienți, orice contract reziliat având un impact major
- Apple este unul din acei clienți, iar veniturile de la ei au reprezentat 15% din veniturile Broadcom în 2020 (în scădere de la 20% în 2019)
- Compania se află într-o etapă agresivă de dezvoltare și a strâns multe datorii (41 mld. în 2020 și au anunțat recent că se vor mai îndatora cu 11 mld.) -> partea bună este că multe din acestea trebuiesc plătite după 2024, iar dobânzile sunt minime în zilele noastre așa că pot refinanța datorii mai vechi într-un mod avantajos.
2) Situația financiară și indicatorii companiei
Voi încerca să mă uit peste situația financiară și indicatorii companiei din ultimii 11 ani (din 2010 până în prezent că tocmai ce au scos raportul anual pentru 2020).
Începem cu veniturile și costurile de producție și vedem faptul că veniturile au crescut mult mai mult decât costurile, ceea ce înseamnă un profit brut din ce în ce mai mare și este îmbucurător:
Haideți să ne aruncăm un ochi și asupra profiturilor:
Profiturile operaționale și nete au fluctuații deoarece în 2016 a avut loc achiziția Broadcom contra sumei de 35.7 mld. $, iar în 2018 au avut loc niște schimbări legislative legate de taxe și AVGO a avut anumite beneficii fiscale.
Ratele de profitabilitate arată în felul următor:
Observați fluctuații strict în anii când au avut loc achiziții sau evenimente importante. Este îmbucurător faptul că rata pentru profitul brut este în creștere susținută.
Trecem la cash flows unde avem fluctuațiile din pricina datoriilor pe care le fac pentru achiziții, dar Operating Cash Flow este pe un trend ascendent:
Cu toate aceste achiziții, e oarecum normal ca numărul acțiunilor să arate în felul următor, deși nu îmi place deloc atunci când acesta crește:
Ne uităm acum la Earnings per Share (EPS) și Free Cash Flow per Share pentru a vedea cât de bine poate fi susținut dividendul:
Se poate observa din acest grafic de ce să mă uit la EPS pentru judeca sustenabilitatea dividendului nu este printre lucrurile mele preferate. Poate părea că această companie are reale probleme în a-și susține dividendul, iar Payout Ratio este probabil uriaș, dar trebuie să privim mai departe de EPS, iar indicatorul care îmi place cel mai mult este FCF/Share și se poate observa că AVGO are suficient cash disponibil pentru a plăti dividendul, fără a fi nevoită să apeleze la rezerve sau împrumuturi.
Același lucru se poate observa și în următorul grafic, unde FCF Payout Ratio este la un nivel foarte bun, sub 50%, lasând un spațiu de manevră foarte mare pentru viitoare creșteri de dividend:
Rentabilitatea capitalurilor proprii (Return on Equity) este și ea la niveluri decente, dar nu extraordinare, în timp ce nivelul datoriei tot urcă de prin 2016:
Media acestui indicator pentru S&P500 este undeva la 12%, dar observăm că în trecut AVGO avea un ROE ceva mai ridicat. Totuși, mă aștept să crească odată cu noile achiziții.
Bun, așadar haideți să vedem ce punctaj reușește să strângă AVGO dintr-un maxim de 30:
1. Ani de creștere a dividendului - 11 (2010 a fost primul an în care au acordat dividende, 2011 a fost anul 1 de creștere, iar 2021 reprezintă anul 11 de creștere, ei anunțând deja că dividendul crește de la 3.25 la 3.6) -> 2 puncte
2. Randamentul dividendului - 3.2% (S&P500 este la 1.55% pt Dec 2020), așadar un randament de 2 ori și puțin mai mare decât S&P500 -> 2 puncte
3. Rata de creștere a dividendului (DGR) - ultima creștere a fost de 10.76%, iar DGR în ultimii 5 ani a fost de 52%, o rată incredibilă -> 3 puncte
4. EPS & EPS Payout Ratio - aici lucrurile sunt complet haotice din pricină achizițiilor și a veniturilor oarecum ciclice -> 1 punct
5. FCF & FCF Payout Ratio - nivelul este foarte bun și este într-o creștere lentă, fiind similar cu anul 2013 -> 3 puncte
6. Debt/Capital - multe datorii în ultima vreme pentru achiziții (la începutul deceniului aveau 0 datorii pe termen lung). Totuși, nu e o perioadă rea să te îndatorezi, banii fiind ieftini. Aș vrea însă să nu întreacă măsura -> 1 punct
7. Return on Equity (ROE) - rentabilitate decentă, dar nu grozavă, se poate mai bine -> 2 puncte
8. Marja profitului operațional (Operating Income Margin) - Pare să se stabilizeze undeva peste 10% și este pe un trend ascendent -> 2 puncte
9. Număr acțiuni - numărul a tot crescut în ultimii ani, nu vreau să văd așa ceva deși contextul achizițiilor numeroase își spune cuvântul -> 1 punct
10. Credit Rating - AVGO are un credit rating de BBB- dat de Fitch, ultimul rating recomandat investițiilor. Procentul de faliment în următorii 30 de ani este undeva la 15%, not great, not terrible -> 1 punct
În total, AVGO reușește să strângă 18 puncte, fiind foarte aproape de nivelul optim de peste 20 de puncte și peste nivelul de 10 puncte sub care foarte rar investesc. Datoriile mari contractate în ultima vreme și achizițiile numeroase ridică niște semne de întrebare, dar managementul companiei pare că știe ce face, cel puțin până în acest moment.
3) Evaluarea companiei
Acesta este probabil cel mai greu pas, iar acest subiect este cel mai greu din investiții. Voi folosi mai multe metode și voi vedea ce rezultate obțin.
Principalii indicatori calculați în funcție de prețul acțiunii arată așa:
P/E Ratio și P/EBIT Ratio sunt la un nivel destul de mare, dar asta pentru că veniturile companiei sunt oarecum ciclice și mai avem și toate acele achiziții care trebuiesc înglobate în compania mama, eficientizate șamd.
Dacă ne uităm însă la venitul operațional, pare că AVGO este la un nivel puțin subevaluat.
Haideți să calculăm prețul acțiunii:
1. Folosind Average Dividend Yield avem următoarele date: randament istoric al dividendului în ultimii 11 ani = 2.10%, randament actual al dividendului = 3.23%, preț actual = 445.64$. Prețul estimat este de 557.05$, iar acțiunea pare subevaluată
2. Folosind Average P/E Ratio avem: P/E Ratio istoric în ultimii 11 ani = 27.53, P/E Ratio actual = 67.31, preț actual = 445.64$. Prețul estimat este de 182.24$, indicând că acțiunea este mult supraevaluată.
3. Folosind Average P/EBIT Ratio avem: P/EBIT Ratio istoric în ultimii 11 ani = 10.87, P/EBIT actual = 44.63, preț actual = 445.64$. Prețul estimat este de 108.51$, indicând că acțiunea este mult supraevaluată.
4. Folosind Average P/OpCF Ratio avem: P/OpCF Ratio istoric în ultimii 11 ani = 13.42, P/OpCF actual = 14.85, preț actual = 445.64$. Prețul estimat este de 402.53$, indicând că acțiunea este puțin supraevaluată.
5. Folosind Average P/FCF Ratio avem: P/FCF Ratio istoric în ultimii 11 ani = 17.28, P/FCF actual = 15.44, preț actual = 445.64$. Prețul estimat este de 498.46$, indicând că acțiunea este puțin subevaluată.
6. Folosind Gordon Growth Model avem: Dividende anul viitor = 14.4$, Discount Rate = 11% (atât vreau pe termen lung din AVGO), DGR pe termen lung = 8%. Prețul estimat este de 480$, indicând că acțiunea este puțin subevaluată.
7. Folosind DCF Model avem: Rată creștere venituri în următorii 5 ani = 15%, Rată creștere după cei 5 ani = 8%, EPS actual = 6.62$. Prețul estimat este 484.35$, indicând că acțiunea este puțin subevaluată.
Dacă facem media tuturor acestor metode, obținem un preț mediu de 387.59$, indicând faptul că prețul actual este cu 15% mai mare și ar trebui să așteptăm o corecție.
Totuși, cred că direcția companiei din ultimii ani și achizițiile numeroase afectează P/E Ratio și P/EBIT Ratio, așa că vreau să calculez un preț fără acestea două, iar acesta ar fi 484.48$, cu aproape 10% subevaluată.
Dau o tură și pe la analiști, deși nu pun preț pe ei că sunt aproape toți praf și pulbere, dar nu strică să vezi ce scormonesc mințile lor luminate:
Sursă: Bar Chart
Sursă: TipRanks
Sursă: Stock Analysis
Dacă sumarizăm totul:
Investițiile nu sunt, din păcate sau din fericire, o știință exactă, ci sunt mai degrabă o parte știință și o parte artă.
Cred că AVGO va fi într-o poziție mult mai bună decât cea în care este astăzi peste 5 ani? O șansă foarte mare că da.
Astfel, cu un scor de 18/30, o rată incredibilă de creștere a dividendului și un randament generos de 3.2%, dar cu un nivel al datoriei ceva mai ridicat, consider că AVGO este o investiție bună și posibil 8-10% subevaluată și voi achiziționa o acțiune săptămâna viitoare.
Vă repet, aceasta nu este o recomandare de achiziție, încercați să vă faceți singuri temele și să vedeți dacă are sens sau nu să investiți în AVGO.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!