Continuăm seria începută de curând în care analizăm companii și le întoarcem pe toate părțile, iar astăzi ne oprim asupra celor de la Apple Inc. (AAPL).
Am făcut un mic sondaj pe canalul de YouTube, iar Apple a fost compania pe care voi ați ales-o, la o distanță mai mică decât mă așteptam de Visa.
Așadar astăzi analizăm Apple și vedem dacă merită sau nu să investim în ea.
Am detaliat întreg procesul meu investițional și pașii pe care îi urmez în acest articol, așa că vă invit să îl parcurgeți dacă doriți să aflați mai multe.
1) Povestea companiei
Începem cu povestea companiei, ca de obicei.
Apple a fost înființată în 1976 de către Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne și încorporată sub numele de Apple Computer, Inc. în 1977, iar numele din prezent i-a fost atribuit în 2007.
În momentul de față, Apple este cea mai mare companie din domeniul tehnologiei, după veniturile obținute și este evaluată la peste 2.140 de miliarde de dolari, ocupând primul loc în lume la acest capitol.
Încă de la înființare, Apple a mers întotdeauna pe vânzarea dispozitivelor premium, de o calitate superioară, având un preț pe măsură. Totuși, această calitate incontestabilă le-a permis să își creeze o bază înfocată de susținători și fani.
Deși pentru mulți Apple înseamnă iPhone sau iPod/iMac, compania începe să aibă un procent din ce în ce mai mare din venituri pe partea de servicii/software.
Puncte forte:
-> sursele de venituri sunt diversificate: segmentul produselor hardware (iPhone/iPad/iMac etc.) și segmentul serviciilor (cloud, servicii digitale, soluții de plată, advertising)
-> aproximativ 200 de miliarde $ cash sau în instrumente ce pot fi ușor convertite în cash în fiecare din ultimii 6 ani (PIB-ul României se situa în 2020 la aproximativ 240 de miliarde $ ca să vă faceți o idee)
-> credit rating aproape maxim (AA+), la același nivel cu guvernul SUA și inferior doar celor de la JNJ și MSFT
-> niciun client nu reprezenta mai mult de 10% din veniturile obținute => o veste excelentă deoarece ne arată faptul că Apple nu depinde de nimeni în mod specific
Puncte slabe:
-> aproximativ 200 de miliarde $ cash => da, îl consider și un dezavantaj. Să stai atâta timp cu atât de mult cash/instrumente echivalente în visterie arată că poate cam ești în pană de idei?
-> companie cam neprietenoasă cu acționarii => a cheltuit aproximativ 210 mld. $ pe share buybacks în ultimii 3 ani și doar 42 mld. $ pe dividende. Nu este cel mai rău lucru din lume să răscumperi acțiunile, dar un echilibru ar fi de dorit.
-> având mult cash la dispoziție, asistăm oare la un "diworsification" în sectorul mașinilor electrice? va fi oare aceasta o gaură neagră, un proiect urmărit în lipsă de alte idei?
2) Situația financiară și indicatorii companiei
Voi încerca să mă uit peste situația financiară și indicatorii companiei din ultimii 11 ani (din 2010 până în prezent, raportul anual pentru 2020 ieșind în octombrie).
Începem cu Revenue și Cost of Goods Sold și vedem faptul că diferența dintre cele două este din ce în ce mai mare, ceea ce este excelent:
Haideți să vedem și cum arată profiturile:
Lucrurile arată excelent, profiturile brute și nete au crescut de vreo 4 ori în ultimii 11 ani, iar cel operațional de aproximativ 3 ori.
Ratele de profitabilitate arată în felul următor:
Sunt cam la același nivel ca acum 11 ani, ceea ce este oarecum de lăudat dacă ținem cont de nivelul la care a ajuns Apple și cât de greu este să menții marjele de profit.
Trecem la cash flows:
Iarăși discutăm la superlativ: Operating Cash Flow a crescut de aproximativ 4 ori în ultimii 11 ani.
Graficul pentru numărul acțiunilor arată superb, exact ce vreau să văd:
De prin 2013, Apple a început să își răscumpere agresiv acțiunile, iar numărul acestora a scăzut cu aproximativ 30% din 2010 până în prezent.
Ne uităm acum la graficul meu preferat:
Au început să plătească dividende în 2012, iar dividendul este foarte bine acoperit de Free Cash Flow, însă aș vrea să văd ceva mai mulți bani redistribuiți înapoi acționarilor sub forma dividendelor pentru că au de unde, slavă Domnului.
De exemplu, Apple ar putea să își dubleze dividendul în momentul de față și abia s-ar simți în situația lor contabilă.
Iată cum arată și Payout Ratios:
Un nivel extrem de mic pentru ambele ceea ce înseamnă un spațiu de manevră foarte mare pentru viitor.
Apple afirmă în ultimul raport anual că ar dori să crească în continuare dividendul pe viitor.
Return on Equity e la un nivel incredibil de aproape 88%, să nu uităm că o companie din S&P are ROE, în medie, de 12-13%. Datoria tot crește, dar nu îmi fac absolut deloc griji: dacă se enervează, își pot plăti toate datoriile și tot le mai rămân vreo 100 mld $ cash.
Bun, așadar haideți să vedem ce punctaj reușește să strângă AAPL dintr-un maxim de 30:
1. Ani de creștere a dividendului - 9 (2013 a fost anul 1 de creștere, iar 2021 reprezintă anul 9 de creștere) -> 1 punct
2. Randamentul dividendului - 0.63% (S&P500 este la 1.57% pt Ian 2021), așadar un randament mai mic decât S&P -> 1 punct
3. Rata de creștere a dividendului (DGR) - ultima creștere a fost de 6.5%, iar DGR în ultimii 5 ani a fost de 9.7%, o rată decentă, dar mică raportat la capacitățile celor de la Apple -> 2 puncte
4. EPS & EPS Payout Ratio - ciclic/stabil/ușoară scădere pentru ambele -> 3 puncte
5. FCF & FCF Payout Ratio - ciclic/stabil/ușoară scădere pentru ambele -> 3 puncte
6. Debt/Capital - nivel decent de îndatorare, dar au atât de mult cash la dispoziție încât nu îmi fac probleme că nu și-ar putea acoperi datoriile -> 2 puncte
7. Return on Equity (ROE) - cu 88% ROE, nu pot acorda altceva decât 3 puncte aici -> 3 puncte
8. Operating Income Margin - nivel decent, aproape de 25% -> 2 puncte
9. Număr acțiuni - scădere constantă/susținută, exact ce trebuie -> 3 puncte
10. Credit Rating - AAPL are un credit rating de AA+, aproape cel mai ridicat -> 3 puncte
În total, AAPL reușește să strângă 23 puncte, fiind peste nivelul optim de 20 de puncte. O trage în jos istoricul scurt de creștere a dividendelor, dar și randamentul scăzut, însă are un nivel al datoriilor foarte bun, un ROE incredibil și Operating Income Margin bun, foarte mult loc de crescut dividendul și un credit rating excelent.
3) Evaluarea companiei
Așa cum am mai afirmat, evaluarea unei companii este probabil cel mai greu pas.
Principalii indicatori calculați în funcție de prețul acțiunii arată așa:
Cam toți indicatorii au explodat în 2020, iar Apple a fost "la modă" și a crescut în preț destul de mult.
Haideți să calculăm prețul acțiunii:
1. Folosind Average Dividend Yield avem următoarele date: randament istoric al dividendului în ultimii 9 ani = 1.26%, randament actual al dividendului = 0.63%, preț actual = 130.84$. Prețul estimat este de 64.85$, iar acțiunea pare supraevaluată.
2. Folosind Average P/E Ratio avem: P/E Ratio istoric în ultimii 11 ani = 15.67, P/E Ratio actual = 28.76, preț actual = 130.84$. Prețul estimat este de 51.87$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
3. Folosind Average P/EBIT Ratio avem: P/EBIT Ratio istoric în ultimii 11 ani = 12.49, P/EBIT actual = 24.92, preț actual = 130.84$. Prețul estimat este de 47.71$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
4. Folosind Average P/OpCF Ratio avem: P/OpCF Ratio istoric în ultimii 11 ani = 11.42, P/OpCF actual = 20.47, preț actual = 130.84$. Prețul estimat este de 53.09$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
5. Folosind Average P/FCF Ratio avem: P/FCF Ratio istoric în ultimii 11 ani = 13.36, P/FCF actual = 22.51, preț actual = 130.84$. Prețul estimat este de 56.50$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
6. Folosind Gordon Growth Model avem: Dividende anul viitor = 0.82$, Discount Rate = 10% (atât vreau pe termen lung din AAPL), DGR pe termen lung = 8%. Prețul estimat este de 41$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
7. Folosind DCF Model avem: Rată creștere venituri în următorii 5 ani = 10%, Rată creștere după cei 5 ani = 6%, EPS actual = 3.31$. Prețul estimat este 104.26$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
Dacă facem media tuturor acestor metode, obținem un preț mediu de 59.90$, indicând faptul că prețul actual este de vreo 2 ori mai mare, iar acțiunea este mult supraevaluată.
Totuși, dacă ținem cont de faptul că discutăm despre compania cu cea mai mare capitalizare în momentul de față, cu niște fani extrem de atașați și care generează atât de multe venituri, cred că putem plăti ceva în plus pentru această calitate, să zicem un 15-20-25% extra.
Nu uitați că este mult mai bine să achiziționăm o companie grozavă la un preț bun decât o companie bună la un preț grozav.
Aplicând acea marjă, aș estima un preț corect pentru Apple undeva între 70-80$ și o achiziție grozavă dacă o prindem în zona aceasta. Totodată, voi afirma ceva ce rar mă veți auzi spunând, dar cred că orice achiziție în jurul valorii de 100$ este bună spre foarte bună.
Dăm o tură și pe la analiștii minune:
Sursă: Bar Chart
Sursă: TipRanks
Sursă: Stock Analysis
Vedem cum arată și competiția:
Apple stă excelent față de restul industriei, din punct de vedere al profitabilității.
O altă chestie pe care vreau să v-o prezint este cum ar fi evoluat o investiție de 10.000$ în AAPL și S&P500 pe termen lung, cu dividendele reinvestite din 2000 până în prezent:
Dacă sumarizăm totul:
Așa cum afirm de fiecare dată: investițiile nu sunt o știință exactă, ci o parte artă, o parte știință.
Apple este o companie incredibilă, una dintre cele mai solide care există astăzi pe planetă. Au o grămadă de cash la dispoziție și o gramadă de fani înfocați și produse premium.
Totuși, sunt ceva mai rezervat cu privire la această tentativă de diversificare în sectorul mașinilor electrice (deși știu că se va realiza, cel mai probabil, printr-un parteneriat).
Dar sunt ferm convins că această companie va ajunge la 200$/acțiune și chiar 300$/acțiune. Problema este că nu știu când, se poate întâmpla peste un an, peste cinci sau peste 20.
Nu uitați că indiferent cât de grozavă este o companie și cât potențial are, nu trebuie să o achiziționăm orbește la orice preț, indiferent de ce strategie urmăm. Valuation matters!
Astfel, estimez un preț corect pentru Apple undeva între 70-80$, dar consider că orice achiziție sub 100$ este una bună (una din rarele ocazii când voi fi dispus să plătesc atât de mult față de estimări pentru o companie) pentru că vorbim de o companie cu o forță financiară incredibilă și un brand recunoscut aproape oriunde.
Prețul curent este mult prea mare pentru mine momentan, ținând cont de veniturile generate și rata lor de creștere, dar și de strategia pe care o urmez (randamentul dividendului fiind infim), dar o monitorizez cu atenție și voi acționa dacă are loc o corecție.
Nu uitați că aceasta nu este o recomandare de achiziție, încercați să vă faceți singuri temele și să vedeți dacă are sens sau nu să investiți în AAPL.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!