A sosit și luna iunie, iar criza datoriilor din US s-a rezolvat într-un final.
S-au scris multe baliverne în ultima vreme, dar era doar o chestiune de timp până lucrurile se rezolvau (sau rostogoleau mai departe). Limita de îndatorare a fost crescută din nou (n-a mai fost crescută decât de vreo 90 de ori până acum), iar prin martie 2024 reluăm iar prosteala asta.
Revenind la ale noastre, am achiziționat două companii în această primă rundă de achiziții din iunie:
1) Prima companie achiziționată este British American Tobacco p.l.c. (BTI), o companie din domeniul tutunului ce și-a crescut dividendul pentru 24 de ani consecutivi, are un randament al dividendului de 8.6% și un DGR3 de 3.1% (nu e o rată wow, dar avem randamentul ridicat care să ne consoleze, iar BTI tocmai a anunțat o creștere de 6% a dividendului).
Ei și-au schimbat recent CEO-ul, iar acesta a anunțat deja că nu își vor schimba strategia, ci vor continua ce au început:
BTI va raporta pe 26 iulie, dar până atunci, avem câteva mențiuni cu privire la prima jumătate a acestui an:
O primă jumătate de an ce se anunță oarecum interesantă.
În US nu avem performanțe notabile, dar în afara Statelor Unite se pare că BTI a performat mai bine. Vuse, glo și Velo pare că merg relativ bine, iar BTI își menține estimările pentru 2023:
Share buybacks au fost oprite momentan (deși poate prețul era bun) și cei de la BTI se vor concentra mai degrabă pe reducerea datoriilor, o decizie înțeleaptă, după părerea mea, mai ales că sectorul tutunului va rămâne mai degrabă în zona asta de preț pentru viitorul apropiat, cel puțin și vor mai fi ocazii bune pentru share buybacks.
Iată cum arată cifrele istorice:
Diferența între FCF/share și Dividends/share s-a mărit destul de mult după achiziția celor de la Reynolds American Inc. în 2017 și există spațiu de manevră pentru măririle de dividend pe viitor.
Din păcate, nu am graficul DYC pentru BTI deoarece ca să îl fac ca la carte, ar trebui să țin cont de cursul mediu pentru fiecare an și să fac cam multe transformări valutare pentru gustul meu.
Iată în cât timp mi-aș recupera banii din dividende:
Mi-aș recupera investiția undeva în anul 10, dacă dividendul este crescut cu doar 3%/an, ceea ce este ideal.
Am deja un procent destul de mare alocat sectorului tutunului (~6% din portofoliu), dar probabil voi mai achiziționa câteva acțiuni ici, colo, dacă prețurile rămân prin zonele astea sau piața îmi oferă ocazii de acest gen cu scăderi de 5-10%+ apărute din senin.
2) Cea de-a doua companie achiziționată este Verizon Communications Inc. (VZ), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 17 ani consecutivi, are un randament de 7.3% și un DGR3 de doar 2% (și mă aștept ca aceste creșteri anemice de dividend să continue pentru cel puțin 2-3 ani). Nu intenționam să iau VZ, dar o știre recentă conform căreia AMZN ar intenționa să ofere servicii de telefonie abonaților săi a bulversat lucrurile și cei trei giganți din domeniul telecomunicațiilor au scăzut subit.
Am mai văzut povestea asta în trecut (atunci când AMZN a cumpărat Whole Foods și companii precum KR au scăzut sau atunci când AMZN a anunțat că intenționează să vândă și medicamente, iar WBA și CVS au scăzut) și acest bau-bau numit Amazon nu e nici pe departe atât de înfricoșător cum se lamentează lumea și toți se sperie când aud că AMZN intră într-un anumit sector, ceea ce oferă ocazii bune, de obicei, de a achiziționa la prețuri mult mai mici.
Iată cum arată ultimele raportări (Q1 2023):
Nu am avut un trimestru prea bun pt VZ: veniturile au scăzut cu 2% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar Operating Cash Flow a crescut cu aproximativ 22%, în timp ce Capital Expenditures au crescut cu aproximativ 3%.
Puse cap la cap, înseamnă un FCF cu 130% mai mare față de primul trimestru al anului trecut.
Cum am menționat și data trecută, aș vrea să îi văd că își reduc datoriile într-un ritm ceva mai accelerat (au început deja):
Cifrele istorice: