În acest articol vreau să vă împărtășesc "lista mea de cumpărături" pentru anul 2020.

Deși lista nu este definitivă și se poate modifica oricând, este destul de puțin probabil să se întâmple acest lucru.

Companiile de pe această listă sunt aproape toate la momentul ăsta supraevaluate și nu le pot achiziționa, dar dacă scade prețul, vreau să le adaug neapărat în portofoliu.

Nu este un top, iar ce vă prezint este în ordine complet aleatorie.

 

Iată ce vreau neapărat să cumpăr și sper să pot adăuga cât mai multe din ele în portofoliu:

 

    1)  Coca-Cola - KO - Nu cred că această companie mai are nevoie de nici o prezentare. Și-a crescut dividendul în ultimii 57 de ani și în momentul de față are un randament de 2.72%. Nu e o perioada extraordinară pentru KO, consumul de băuturi răcoritoare ce conțin zahar scăzând destul de mult în ultima perioadă. Rămâne totuși un brand cunoscut și are o gamă destul de diversificată de produse și un business solid. Din păcate este supraevaluată în perioada asta, având un P/E de ~27.

Dacă scade în jurul valorii de 45$, o voi achiziționa.

 

    2)  Johnson & Johnson - JNJ - Nici JNJ nu cred că are nevoie de vreo prezentare. O companie cu o istorie de 130 de ani și cu o capitalizare de 361 de miliarde de dolari. Și-a crescut dividendul în ultimii 57 de ani și în momentul de față are un randament de 2.53%. Principalul avantaj al companiei este cashflow-ul mare ce îi permite să investească foarte mult în cercetare și dezvoltare. Este la un preț decent în perioada asta și un P/E de ~17. Aș vrea să o cumpăr sub 140$, dar nu cred că va fi posibil prea curând, însă s-ar putea să o iau și în jurul valorii de 145$.

 

    3)  PepsiCo - PEP - O altă companie foarte cunoscută la nivel mondial este PepsiCo. Și-a crescut dividendul în ultimii 47 de ani și în momentul de față are un randament de 2.66%. Nu e o perioada extraordinară nici pentru PEP, consumul de băuturi răcoritoare ce conțin zahar scăzând destul de mult în ultima perioadă, însă ei au și divizia de chips-uri foarte puternică și un dividend stabil și solid. Din păcate este supraevaluată în perioada asta, având un P/E de ~26.

Dacă scade în jurul valorii de 110$, o voi achiziționa.

 

    4)  Clorox - CLX - O companie care poate este mai puțin cunoscută este CLX. Aceasta activează în domeniul consumabilelor, mai precis igiena casei, dar și a spațiilor de business. Și-a crescut dividendul în ultimii 42 de ani și în momentul de față are un randament de 2.72%. Compania are o abordare oarecum precaută și urmărește să efectueze câteva achiziții. Perspectivele de creștere pentru următorii ani sunt undeva între 3-5%. Din păcate este supraevaluată în perioada asta, având un P/E de ~24.

Dacă scade în jurul valorii de 120$, o voi achiziționa.

 

    5)  McDonald's - MCD - Cunoaștem cu toții compania asta, nu? Și-a crescut dividendul în ultimii 43 de ani și în momentul de față are un randament de 2.72%. Un lucru interesant despre MCD este faptul că în timpul crizei din 2007-2008 a fost printre puținele companii cărora le-au crescut veniturile pe acțiune (cumva e logic, nu? oamenii se orientează spre mâncare mai ieftină). Din păcate este supraevaluată în perioada asta, având un P/E de ~25.

Dacă scade în jurul valorii de 175$, o voi achiziționa.

 

    6)  Procter & Gamble - PG - O altă companie binecunoscută de pe listă este PG. Și-a crescut dividendul în ultimii 63 de ani și în momentul de față are un randament de 2.39%. Deși în ultima vreme au avut niște decizii ceva mai dubioase, cum ar fi celebra reclamă ce presupunea că toți bărbații albi agresează femeile în urma cărora au avut pierderi de vreo 8 miliarde de dolari, este o companie cu un portofoliu de produse foarte mare și diversificat. Din păcate este supraevaluată în perioada asta, având un P/E de ~25.

Dacă scade în jurul valorii de 110$, o voi achiziționa.

 

    7)  Lowe's Companies - LOW - O companie poate mai puțin cunoscută ce activează în domeniul imobiliar, mai precis în îmbunătățirea/renovarea/amenajarea locuințelor. Este, alături de Home Depot, unul din cei 2 mari jucători de pe piața americană. Și-a crescut dividendul în ultimii 56 de ani și în momentul de față are un randament de 1.89%. Perspectivele de creștere sunt bune, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost fabuloasă și a gravitat în jurul valorii de ~20%. Este puțin supraevaluată momentan, cu un P/E de ~21.

Dacă scade în jurul valorii de 110$, o voi achiziționa.

 

    8) Target - TGT - O companie ce activează în domeniul retail-ului ce are o capitalizare de 64 miliarde de dolari. Și-a crescut dividendul în ultimii 51 de ani și în momentul de față are un randament de 2.38%. A avut un an foarte bun în 2019, însă perspectivele companiilor din retail sunt amenințate de comerțul online. Compania a fost supraevaluată acum o lună de zile, însă a revenit la un preț mai accesibil în ultima perioadă. Are un P/E de ~18.

Dacă scade în jurul valorii de 100$, o voi achiziționa.

 

    9)  Sysco - SYY - Un gigant din industria alimentară (a nu se confunda cu Cisco), SYY este cel mai mare distribuitor de mâncare proaspătă și congelată din State. Și-a crescut dividendul în ultimii 49 de ani și în momentul de față are un randament de 2.19%. Competiția din domeniu este foarte acerbă, așa că SYY are viață grea. Totuși, reușește să facă față datorită mărimii sale operaționale, iar modelul său de business este rezistent pe timp de criză (lumea tot trebuie să mănânce, nu?). Din păcate este supraevaluată în perioada asta, având un P/E de ~22.

Dacă scade în jurul valorii de 75$, o voi achiziționa.

 

    10) Kimberly-Clark - KMB - O altă companie din domeniul consumabilelor, preponderent al produselor de igienă personală precum prosoape de hârtie, scutecelor și șervețelelor, este KMB. Și-a crescut dividendul în ultimii 47 de ani și în momentul de față are un randament de 2.99%. Perspectivele sunt bune pentru viitor, compania investind, de exemplu, 1 miliard de dolari numai în marketing. Este puțin supraevaluată momentan, având un P/E de ~20. Dacă scade în jurul valorii de 130$, o voi achiziționa.

 

    11) Realty Income - O - O companie pe care o urmăresc de mult timp din domeniul imobiliar este O. Și-a crescut dividendul în ultimii 26 de ani și în momentul de față are un randament de 3.56%. Este destul de rar ca o companie din acest domeniu, un trust imobiliar, să reușească o asemenea performanță în legătură cu dividendele. Un alt lucru special este că O oferă dividende lunar și nu trimestrial. Deține în jur de 5800 de proprietăți și are o capitalizare de ~21 miliarde de dolari.

Este puțin supraevaluată momentan, având un P/E de ~24. Dacă scade în jurul valorii de 68-70$, o voi achiziționa.

 

    12) Hormel - HRL - O altă companie pe care o urmăresc de ceva vreme este HRL. Ea activează în domeniul alimentar și și-a crescut dividendul în ultimii 53 de ani și în momentul de față are un randament de 1.97%. Cu un istoric aproape impecabil, reușind să crească veniturile în 28 din ultimii 33 de ani, HRL se află într-o poziție dominantă, prin prisma popularității produselor sale. Este foarte scumpă în momentul de față, având un P/E de ~27. Dacă scade în jurul valorii de 32-35$, o voi achiziționa.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!