Da, ați citit bine, nu este nicio greșeală în titlu.

Deși sunt un fan înrăit al mentalității de Buy & Hold, probabil singura care funcționează cu adevărat pentru noi, investitorii obișnuiți, luna aceasta am vândut niște acțiuni.

Mare atenție să nu confundăm Buy & Hold cu Buy & Forget pentru că foarte multă lume asta face.

 

Despre strategia mea de investiții am povestit cu altă ocazie.

Monitorizez în permanență pozițiile din portofoliu, iar astăzi vreau să vă povestesc de ce am considerat că trebuie să vând unele din ele.

 

Unul din cele mai importante lucruri din portofoliul și strategia pe care o urmez este rata de creștere a dividendului. Cu cât mai mare, cu atât mai bine, evident. În medie, vreau să ating 5-7% creștere/an pentru dividendele din portofoliu.

În momentul de față, am niște poziții care nu îndeplinesc această condiție.

Am foarte multă răbdare și înțeleg faptul că entitățile pe care le dețin vor avea perioade mai bune și mai puțin bune, dar în momentul actual s-au strâns mai mulți factori care m-au făcut să iau decizia de a vinde niște acțiuni și să aloc banii în alte poziții.

 

Deși omul care m-a inspirat cel mai mult în alegerea strategiei de investiții a afirmat de mai multe ori faptul că a vinde compania X și a lua Y, doar pentru că ai impresia că Y are mai mult potențial/perspective mai bune, s-a dovedit de cele mai multe ori a fi o greșeală în cazul lui (și chiar și-a întrebat și alți prieteni investitori despre asta și ei au afirmat același lucru: de cele mai multe ori, a vinde X, care pare că stagnează, pentru a lua Y, care pare că are potențial mai bun, s-a dovedit a fi o greșeală), vreau să mă dau singur cu capul de "pragul de sus".

 

Așadar, voi enunța mai jos motivele pentru care am vândut următoarele poziții și lecțiile pe care eu vreau să le învăț din acest eveniment.

Știu sigur că indiferent de rezultat, chiar dacă lucrurile decurg așa cum am planificat sau decurg complet diferit, voi avea ce învăța și voi deveni un investitor mai bun. Voi revizita acest subiect în viitor și vă voi împărtăși concluziile mele de la acel moment și vom avea ocazia să învățăm împreună.

 

1) În primul rând, am vândut companiile de mai jos deoarece rata cu care și-au crescut dividendul a fost foarte mică în ultimii ani și am decis să aloc banii în alte poziții.

2) Există o companie unde teza investițională s-a schimbat foarte mult, iar dividendul pare în pericol destul de mare de a fi tăiat. Deși nu am vândut nimic până ce dividendul nu a fost tăiat efectiv (iar în cazul SPG/T nu am vândut nici după), în acest caz s-a schimbat foarte mult situația și aceste două lucruri puse cap la cap m-au făcut să vând.

3) Deși sunt mai multe companii pe care aș fi putut să aleg să le vând prin prisma perioadelor mai puțin bune din ultimii ani (MMM sau WPC, spre exemplu), am ales doar câteva pentru că acestea sunt poziții mici (deci pot învăța anumite lecții fără schimbări majore în portofoliu) și sunt poziții destul de supraevaluate în multe cazuri. Posibil să mă înșel complet, posibil să fi ales greșit, n-am nicio problemă cu acest lucru, voi avea ce învăța, iar dacă este cazul, voi cumpăra din nou aceste companii pe viitor.

 

Totodată, aceste decizii de a vinde anumite companii vor fi extrem de rare, dar vor exista uneori. Cum am menționat, sunt mare fan buy & hold, dar asta nu înseamnă buy & forget.

 

Acestea fiind zise, iată ce companii am vândut:

Ticker Acțiuni Preț achiziție Preț actual Randament Div/acțiune Venit/an Profit Profit Total
ALB 1 $59.83 $241.86 2.59% $0.39 $1.56 $182.03 $183.43
CAH 1 $48.14 $53.64 3.88% $0.49 $1.96 $5.50 $6.49
DOV 1 $84.24 $174.93 2.36% $0.50 $2.00 $90.69 $92.58
EMR 1 $50.90 $105.38 3.94% $0.51 $2.02 $54.48 $56.41
PPL 3 $25.71 $30.09 6.40% $0.42 $4.98 $13.14 $18.04

 

În ordinea numerelor de pe tricou:

 

1)  Albemarle Corporation (ALB) - o companie care a beneficiat foarte mult de pe urma "entuziasmului" legat de mașinile electrice. Din păcate, rezultatele companiei lasă de dorit, iar dividendul a fost crescut cu doar 1.3%. ALB era compania cea mai supraevaluată din portofoliul meu (este una din companiile achiziționate fix în căderea din primăvara lui 2020), dar nu asta m-a făcut neapărat să vând, deși a contat și acest lucru. Totuși, nu vreau să las impresia că voi vinde companii supraevaluate, am spus de nenumărate ori că nu voi face asta, nu vreau să ajung să țopăi din companie în companie.

Vânzarea ALB este cumva o mișcare din care încerc să învăț și deși merg împotriva a ce spune Peter Lynch: "Selling your winners and holding your losers is like cutting the flowers and watering the weeds.", nu consider că ALB ar fi un mare învingător în portofoliul meu, nu și-au crescut subit veniturile cu 15-20-50%/an sau ceva de genul, ci au fost prinși în această nebunie cu EV și supralicitați. Posibil să fac o greșeală vânzând ALB, dar dacă așa stau lucrurile, pot oricând să o cumpăr iarăși (evident, la un preț cât mai corect).

 

2)  Cardinal Health Inc (CAH) - o companie care și-a crescut în ultimii 3 ani dividendul cu o sumă fixă (urăsc cazurile astea), sumă fixă ce reprezintă un procent anemic de doar ~1%. Habar nu am cum va arăta viitorul celor de la CAH, habar nu am dacă vor reveni la creșteri mai însemnate, dar pentru moment, această companie nu își îndeplinește rolul în portofoliu și nu pot păstra ceva ce crește dividendul cu doar 1%/an (poate aș mai fi închis ochii dacă avea un randament al dividendului de 6-7%).

 

3)  Dover Corporation (DOV) - o companie pe care am achiziționat-o tot în căderea din primăvara lui 2020, dar care și ea și-a crescut anemic dividendul în ultimii ani: 1% în 2021 și 1% în 2020. A contat și faptul că am doar o singură acțiune, iar prețul actual este supraevaluat și acest lucru mi-a făcut decizia mai ușoară.

 

4)  Emerson Electric Co. (EMR) - aici recunosc că m-a luat valul și am făcut o greșeală în sensul în care am cumpărat-o la un preț pe care eu l-am considerat irezistibil în primăvara lui 2020 deși știam clar că și-a crescut foarte puțin dividendul în ultimii ani (DGR în ultimii 5 ani de doar 1.25%/an). De foarte mult timp vreau să acționez în legătură cu această poziție, iar azi îmi corectez greșeala. Faptul că s-a dublat în preț îmi face decizia mai ușoară, dar aș fi vândut-o indiferent de preț. Posibil ca vânzarea să fie de fapt greșeala, dar timpul ne va oferi răspunsul.

 

5)  PPL Corporation (PPL) - ultima companie vândută este PPL. Aici aveam o situație interesantă: ei și-au vândut operațiunile din UK către National Grid (NGG) și au preluat operațiunile din US ale acesteia. Operațiunile din UK erau responsabile de peste 50% din veniturile celor de la PPL, iar teza investițională este modificată substanțial în acest moment. Totodată, 2 analize de pe SeekingAlpha (de obicei nu dau 2 bani pe ele, mulți anunță tăieri de dividend la multe companii complet aiurea, dar acestea erau bine argumentate/scrise) au ridicat o problemă interesantă: dividendul actual nu va putea fi susținut în condiții normale și are șanse mari să fie tăiat cu aproximativ 20-40%. M-am uitat pe cifre și am încercat să pun lucrurile cap la cap cât de bine am putut, iar oamenii aceia par să aibă dreptate și există o șansă mare ca PPL să taie dividendul. E posibil și ca acesta să nu fie tăiat dacă fac anumite giumbușlucuri fiscale sau se împrumută/emit acțiuni, dar nu îmi plac incertitudinile astea și deși nu îmi este deloc caracteristic acest lucru (să vând înainte ca o tăiere să fie anunțată), am decis să vând preventiv PPL. Poate mă înșel, poate greșesc, știu că voi fi un investitor mai bun indiferent ce se întâmplă și voi învăța din aceste evenimente.

 

Haideți să trecem și la achiziții:

 

1)  Intel Corporation (INTC) deschide lista achizițiilor. Am analizat Intel în acest articol și vă invit să îl parcurgeți dacă sunteți interesați de această companie.

Iată ce rezultate au raportat în trimestrul al doilea:

Sursă

 

Lucrurile nu arată deloc rău, dar rezultatele de mai jos au făcut ca prețul să sufere o corecție:

Sursă

 

Evident că au apărut imediat cei ce cântă prohodul celor de la Intel și au început să prezică apocalipsa. Da, Intel va pierde teren în fața celor de la AMD, toată lumea știe asta.

Va arăta Intel precum IBM? Posibil, dar mai degrabă cred că Intel va evolua precum Microsoft. MSFT sub Steve Ballmer a fost o companie în derivă, însă sosirea lui Satya Nadella a revigorat lucrurile.

 

Cum vor arăta lucrurile pentru 2021?

Nici prea, prea, dar nici foarte, foarte:

Sursă

 

Haideți să facem și un pas în spate și să privim imaginea de ansamblu:

Intel aproape și-a dublat veniturile în ultimii 11 ani, având un CAGR de 5.6%:

Da, nu este wow, dar nici nu cred că îi putem caracteriza drept o companie pe moarte.

 

Totodată, generează un Free Cash Flow incredibil, ce susține foarte bine dividendul și lasă o grămadă de spațiu pentru creșteri viitoare. Posibil ca acest Free Cash Flow să scadă pe măsură ce INTC va începe investițiile promise ($20 mld în dezvoltarea capacităților de producție în US și ~$95 mld. în Europa).

Va fi Intel o companie care își va dubla prețul o dată pe an? Puțin probabil.

Va fi Intel un bastion al cercetării și dezvoltării în următoarea perioadă? Puțin probabil, au fost mult prea idioți, le-au plecat mulți oameni.

Va fi Intel capabilă să se redreseze? Posibil.

Va genera Intel o tonă de cash și va putea susține și crește dividendul pentru zeci de ani de acum încolo? Foarte probabil.

Cu un Debt/Capital de doar 31%, un dividend în creștere de 7 ani și un Dividend Safety Score de 96, consider că Intel se află într-o zonă bună de preț, așa că am luat 9 acțiuni:

Sursă

 

2)  Următoarea companie achiziționată este Lockheed Martin Corporation (LMT). Am scris și despre ea mai în detaliu în acest articol.

Iată ce au raportat în trimestrul al doilea:

Sursă

 

Creștere de 5% a veniturilor și un profit operațional similar cu trimestrul doi din 2020.

 

Sursă

O creștere de 12.6% pentru Earnings per Share.

 

Dacă facem un pas în spate și ne uităm la imaginea de ansamblu, vedem ce frumos au evoluat lucrurile în ultimii 11 ani:

Dividendul este foarte bine susținut și există o grămadă de spațiu de manevră pentru creșterea acestuia pe viitor.

 

LMT și-a crescut dividendul în ultimii 18 ani, are un Debt/Capital de 67%, un Dividend Growth Rate în ultimii 3 ani de 9.5%/an, un Dividend Safety Score de 84 și se află într-o zonă de preț foarte bună, așa că am cumpărat 2 acțiuni, iar în momentul de față, LMT este cea mai mare poziție din portofoliul meu.

Sursă

 

3)  Altria Group Inc (MO) este următoarea companie achiziționată. O companie pe care aproape toată lumea o urăște și mai toți se feresc de ea.

Altria a anunțat recent o creștere de 4.7% a dividendului, având astfel 52 de ani de creștere. Haideți să vedem ce au raportat în trimestrul doi:

Sursă