A sosit timpul pentru o mică curățenie de primăvară în portofoliu.

Vă voi povesti în cele ce urmează ce am vândut, motivele din spatele acestor mișcări, dar și unde am realocat acei bani.

 

Avem o tranșă foarte generoasă pentru luna aprilie, așa că haideți să începem mai întâi cu ce anume am vândut și de ce:

 

    1)  Prima companie pe care am vândut-o este Cisco Systems, Inc. (CSCO), o companie din domeniul IT ce și-a mărit dividendul pentru 14 ani consecutivi, are un randament de 3.2% și un DGR3 de 2.7%. Ce nu (mai) îmi place la CSCO? Rata de creștere a dividendului este anemică: au crescut dividendul cu 4.4% în 2020, 2.8% în 2021, 2.7% în 2022, 2.7% în 2023 și 2.6% în 2024 (la un randament de ~3% mă aștept la creșteri de cel puțin 5-6% de dividend pentru a fi mulțumit).

În urma achiziției celor de la Splunk în schimbul a aprox 28 mld USD, mă aștept ca dividendele să fie în continuare crescute anemic, cel puțin în viitorul apropiat (în ciuda faptului că FCF Payout Ratio este de doar 33% și și-ar permite măriri ceva mai consistente). Datoriile lor nu arată deloc rău, Debt/Capital scade de vreo 4 ani, dar achiziția celor de la Splunk mie mi se pare mai degrabă o mișcare disperată decât una inspirată. Competiția este acerbă în acest sector, iar CSCO pare un dinozaur (poate chiar mai rău decât IBM acum câțiva ani) ce nu își găsește orizontul. Să nu mai vorbesc de faptul că în urma achiziției, ei nu pot concedia oameni de la Splunk, așa că dau afară câteva mii de oameni de la ei... o mișcare rară și de prost gust, în opinia mea.

 

 

    2)  A doua companie pe care am vândut-o este Hormel Foods Corp. (HRL), un dividend king ce își mărește dividendul de 58 de ani, are un randament de 3.2% și un DGR3 de 5.8%. HRL pare și ea o companie ce nu își găsește drumul în ultimii ani, iar achizițiile făcute în ultimul timp nu mă conving deloc. Au intrat de prin 2019 într-o zonă periculoasă în ceea ce privește FCF Payout Ratio care trece constant de 65-66%, dovadă că ultima creștere de dividend a fost anemică: doar 2.7%.

Debt/Capital a crescut foarte mult de prin 2020 încoace (de la sub 10% la peste 30% în momentul de față) și deși nu este la un nivel ridicat, nu îmi place ce trend văd acolo.

Moat-ul/avantajul competitiv mie mi se pare minim spre inexistent, iar produsele lor nu pot fi considerate variante sănătoase, așa că nu văd o abilitate extraordinară de creștere a prețurilor.

Mă aștept ca creșterile de dividend de 5-7% să ia sfârșit pentru ani buni și cred că sunt șanse mari ca HRL să își crească dividendul mai degrabă cu 2-4%, ori eu consider inacceptabil acest procent la un randament de ~3%.

 

 

    3)  Următoarea companie vândută este Kimberly-Clark Corp. (KMB), un alt dividend king ce își mărește dividendul de 52 de ani, are un randament de 3.8% și un DGR3 de 3.3%. KMB este o altă companie ce pare că își caută direcția, o companie ce are, din punctul meu de vedere, un moat minim spre inexistent. Vânzările cresc incredibil de încet, iar dividendele sunt crescute incredibil de lent pe cale de consecință: DGR5 de 3.4% - complet inacceptabil la un randament de 3.8%.

Debt/Capital e la un nivel foarte mare de câțiva ani buni încoace (peste 90%), iar FCF Payout Ratio fluctuează cam mult pentru gustul meu și fluctuează în partea greșită: avem un FCF Payout Ratio în ultimii 5 ani de 80%, 57%, 87%, 84%, respectiv 53%, așa că dividendele nu pot fi nici ele crescute prea mult.

Cât timp redresează corabia în următorii ani, dacă o vor redresa vreodată, KMB își va crește, foarte probabil, anemic dividendul și nu mă aștept la creșteri mai mari de 3-4%.

 

 

    4)  Faptul că vând și Leggett & Platt, Inc. (LEG) nu cred că surprinde pe nimeni. Își măresc dividendul de 52 de ani, au un randament de 9.6% și un DGR3 de 4.4%. Managementul lor are o misiune ingrată și aproape imposibilă în următoarea perioadă, iar redresarea corabiei va dura ceva ani, după părerea mea. În contextul încetinirii vânzărilor de locuințe, LEG se află într-o perioadă în care vânzările lor s-au prăbușit. Trec prin niște restructurări, dar deja cam încep să se împrumute pentru a susține dividendul, un lucru care nu e niciodată bun.

Voi fi șocat, efectiv, dacă nu își taie dividendul în perioada imediat următoare, așa că am decis să acționez și să redirecționez acei bani în altceva.

LEG a fost, din păcate, una dintre cele mai neinspirate achiziții din portofoliul meu și voi pierde aproximativ jumătate din banii investiți în ei, dar acest lucru este complet irelevant.

O greșeală incredibil de mare pe care o fac mulți este că decid să aștepte să își revină compania ca să vândă cât mai pe "0", dar ignoră complet costul de oportunitate (ca să nu mai vorbim de faptul că se poate ca a noastră companie sa nu își mai revină niciodată la prețul de achiziție). Eu aleg să nu fac asta, vând indiferent de pierdere, nu dau doi bani pe asta și redirecționez banii în alte companii mai promițătoare.

 

 

    5)  Am vândut și J.M. Smucker Co. (SJM), o companie ce și-a crescut dividendul în ultimii 26 de ani, are un randament de 3.4% și un DGR3 de 5%. Nu am extraordinar de multe de reproșat celor de la SJM, dar este o companie ce crește cam prea lent pentru gustul meu, iar avantajul competitiv mi se pare și aici minim spre inexistent.

Ultimele 5 creșteri de dividend au fost aproape dezastruoase: 3.5% în 2019, 2.3% în 2020, 10% în 2021 (singura creștere care îi mai salvează puțin), 3% în 2022 și 4% în 2023. Creșteri mult prea mici pentru gustul meu la un randament de 3.4%. Dacă nu era acea creștere din 2021, aș fi vândut SJM mai devreme, probabil, dar am mai prelungit agonia.

Privind în urmă, probabil am greșit și trebuia să vând anul trecut sau poate chiar mai repede.

 

 

    6)  Următoarea companie vândută este Sysco Corp. (SYY), un alt dividend king ce își crește dividendele de 54 de ani, are un randament de 2.5% și un DGR3 de 4.2%. Vorbim de o altă companie ce intră într-un con de umbră de câțiva ani și de o poziție foarte mică în portofoliul meu. Am cumpărat SYY pentru ultima oară în Mai 2020 și am cam ignorat-o de atunci pentru că mi s-a părut cam scumpă, așa cum se poate vedea și mai jos:

A exista un scurt moment când au intrat în zona verde, dar am decis să zic pas și am investit în alte companii ce mie mi se păreau mai promițătoare. Astfel, am reflectat asupra acestui fapt și m-am gândit că dacă nu am profitat în perioada aceea, nu este o companie suficient de atrăgătoare pentru mine.

Își măresc dividendele anemic de 4 ani: 4.6% în 2020, 4.4% în 2021, 3.7% în 2022 și 2% în 2023 - complet inacceptabil la un randament de 2.5%.

 

    7)  Penultima companie vândută este Stanley Black & Decker (SWK), o companie ce și-a crescut dividendul pentru 56 de ani, are un randament de 3.3% și un DGR3 de 5%.

Au avut probleme mari cu inventarul în ultimii ani și încearcă să redreseze corabia. Au șanse bune să le și iasă într-o oarecare măsură, dar eu consider că și-au pierdut din strălucirea de odinioară. Lumea parcă nu mai pune preț la fel de mult pe brand-ul lor, iar uneltele lor nu au avantajul competitiv pe care eu credeam să îl aibă, ci e ceva mai mic.

Am fost conștient că urmează o perioadă mai grea acum câțiva ani, dar consider că în ciuda redresării business-ului, tot este o companie în care nu mai doresc să investesc pentru moment.

Ultimele creșteri de dividend au fost un motiv în plus să vând: 1.3% în 2023 și 2024.

 

 

    8)  Ultima companie vândută este Unilever PLC (UL), probabil compania pentru care îmi pare cel mai rău că sunt nevoit să o vând. Ea ocupă un loc special în sufletul meu, lucrând indirect pentru ei acum câțiva ani la fostul loc de muncă și fiind un consumator loial al produselor lor.

Totuși, par fără direcție, iar managementul a fost de slabă calitate până acum. Încearcă și ei să redreseze corabia și au anunțat de curând că își vând divizia de înghețată (Ben & Jerry / Magnum). Probabil o mișcare mai degrabă bună, dar răbdarea mea are o limită, iar cei de la UL au întrecut-o.

Avantajul competitiv există, dar este mic, din punctul meu de vedere. Dividendul este înghețat de aproape 4 ani și nu sunt semne că îl vor mări în viitorul apropiat, iar pentru mine acest lucru nu mai poate fi trecut cu vederea.

Mă despart de ei probabil mult mai târziu decât ar fi trebuit, dar aleg în ceasul al 12-lea să o fac și să ies complet din această poziție.

 

Așadar, cam acestea sunt vânzările din această primăvară.

Temele recurente sunt creșterile mici/anemice de dividend și avantajele competitive minime spre inexistente, din punctul meu de vedere.

 

În urma tuturor acestor vânzări, am făcut rost de aproximativ 7.000$ și am pierdut 296.83$ dividende anuale.

 

 

Haideți să vă povestesc în ce am realocat acești bani:

 

    1)  Prima companie achiziționată este Agree Realty Corporation (ADC), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 11 ani consecutivi, are un randament de 5.2% și un DGR3 de 6.7%.

Cifrele istorice arată în felul următor:

 


 

AFFO/share evoluează frumos din 2012/2013 încoace, iar dividendele urmează în oglindă linia albastră (nu uitați că la REIT-uri nu ne interesează EPS, ci FFO sau AFFO)

 

Dividend Yield Channels arată în felul următor:

ADC a fost foarte scumpă până pe la începutul lui 2023, iar de atunci tot scade în contextul creșterii accelerate a ratelor de dobândă. Mă aștept să își revină odată ce acestea vor fi tăiate puțin.

Iată și în cât timp mi-aș recupera banii din dividende:

Undeva între anii 13-14 la o rată de creștere de 5% a dividendului.

 

Consider că fereastra în care mai putem profita de aceste prețuri la REIT-uri se închide destul de repede, așa că iau măsuri puțin mai agresive la această realocare de bani și redirecționez o bună parte din ei înspre REIT-uri.

 

 

    2)  A doua companie achiziționată este Archer-Daniels-Midland Company (ADM), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 50 de ani consecutivi, are un randament de 3.2% și un DGR3 de 7.7%.

Au fost în mijlocul unui scandal în ultima lună, dar dracul nu pare așa de negru, cel puțin momentan, iar piața a reacționat exagerat, ca de obicei și a pedepsit mult prea drastic această companie. Am profitat puțin acum câteva săptămâni și am decis să mai achiziționez acum niște acțiuni ADM.

Cifrele istorice arată în felul următor:

 


 

FCF/share este ciclic/haotic, dar există spațiu pentru mărirea dividendului în continuare.

 

Dividend Yield Channels arată în felul următor:

ADM a fost foarte scumpă prin 2022, dar a început să scadă de prin 2023, iar acum este într-un moment rar în zona verde de subevaluare, așa că aleg să mai profit un pic de aceste prețuri scăzute.

Iată și în cât timp mi-aș recupera banii din dividende:

Undeva în anii 19-20, dar cred că sunt prea conservator cu rata de creștere a dividendului de doar 5%.

 

Consider că reacția pieței a fost complet exagerată, iar ADM are șanse bune să își revină la 65-70$+, așa că am decis să mai iau 10 acțiuni.

 

    3)  Următoarea companie achiziționată este British American Tobacco p.l.c. (BTI), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 25 de ani consecutivi, are un randament de 9.9% și un DGR3 de 3.1%.

Cifrele istorice arată în felul următor: