Menționam în articolul anterior că plănuiesc două runde de achiziții pentru această lună și iată că a sosit timpul să vorbim despre cea de-a doua.

Avem multe lucruri de trecut în revistă în articolul de astăzi: vânzările de anul trecut, vânzările din acest an (da, am vândut și acum niște acțiuni, e timpul pentru curățenia de toamnă), dar și achizițiile pe care le-am făcut.

 

Vânzările din 2021

Vorbim, în primul rând, de acțiunile pe care le-am vândut în septembrie anul trecut (aveți aici articolul respectiv). Motivele le-am detaliat în acel articol, dar pe scurt: am vândut poziții care fie aveau o rată de creștere a dividendului nesatisfăcătoare (eu mă aștept, în medie, la o rată de creștere a dividendului de 5-7%/an pe întreg portofoliul), fie treceau prin schimbări majore, iar teza investițională inițială nu mai stătea în picioare.

Haideți să vedem cum au evoluat lucrurile pentru acțiunile vândute acum un an (pe 7 septembrie 2021) și cele pe care le-am ales în locul lor (prețurile actuale sunt de dinainte de deschiderea de vineri, 14.10.2022):

Ticker Nr. Acțiuni Preț Vânzare Preț Actual Dividende Rată creștere dividend Profit/Pierdere
ALB 1 239.90$ 256.00$ 1.965$ 1.28% -18.07$
CAH 1 53.60$ 68.87$ 2.464$ 1% -17.73$
DOV 1 173.07$ 121.68$ 2.005$ 1% 49.39$
EMR 1 104.46$ 80.79$ 2.06$ 1.98% 21.61$
PPL 3 90.24$ 74.01$ 4.44$ -45.78% 11.79$

 

ALB am vândut pentru că mi se părea extrem de supraevaluată, iar rata de creștere a dividendului era anemică: momentan, ALB este la un preț mai mare decât atunci (asta nu înseamnă, evident, că m-am înșelat, dar se pare că piața nu este, momentan, de acord cu faptul că ar fi supraevaluată), iar dividendul a fost crescut doar cu 1.3%, mult prea puțin pentru gusturile mele. Nu îmi pare deloc rău că am vândut-o atunci, sunt de aceeași părere: mult supraevaluată (lucru cu care nu aș avea neapărat o problemă, ținând cont faptul că o cumpărasem la ~60$), iar dividendul este crescut într-un mod anemic. Interesant de văzut ce se va întâmpla peste 5-10 ani cu ea.

 

CAH am vândut pentru rata anemică de creștere a dividendului: se pare că am avut dreptate, în această privință deoarece CAH continuă creșterile mici, cu valoare fixă (urăsc asta), iar eu nu sunt mulțumit cu așa ceva. Din punct de vedere al prețului, a evoluat bine, dar a avut și un context oarecum favorabil cu tot ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani legat de Covid, iar de curând au avut un fond de investiții (Elliott Management) ce a investit destul de mult în ei și au nominalizat 5 persoane în board. Fără această mișcare, CAH ar fi fost probabil undeva la ~50-55$, zona de preț unde s-a aflat pentru cam tot anul acesta.

 

DOV am vândut pentru rata anemică de creștere a dividendului: se pare că am fost insipirat și aici pentru că ei și-au crescut doar cu 1% dividendul și au și scăzut destul de mult în preț în ultima vreme.

 

EMR este în aceași situație ca DOV: și-au mărit dividendul doar cu 2% și au scăzut și în preț în ultima vreme.

 

PPL a fost compania pe care am vândut-o pentru că preconizam o tăiere de dividend în urma mutărilor făcute de aceștia: se pare că acest lucru s-a adeverit, iar ei și-au înjumătățit dividendul la acel moment. L-au crescut de curând, dar acesta tot se află la un nivel cu 46% mai scăzut decât anul trecut.

 

Per ansamblu, motivul principal pentru care am vândut aceste companii a fost rata anemică de creștere a dividendului (sau o foarte probabilă tăiere), iar în toate cazurile s-a dovedit că am luat decizia bună. Sigur, putem dezbate faptul că ALB și CAH mi-ar fi "produs" niște bani, ele crescând în preț, dar cum nu pe acest aspect mă concentrez atunci când achiziționez companii, ci pun dividendul și creșterea lui în prim plan, consider că am luat deciziile potrivite în toate cele 5 cazuri.

În total, am "ieșit" mai bine cu ~47$ în urma acelor vânzări.

 

Haideți să vedem ce s-a întâmplat și cu acțiunile pe care le-am achiziționat pentru a înlocui cele 5 companii de mai sus (prețurile actuale sunt de dinainte de deschiderea de vineri, 14.10.2022):

Ticker Nr. Acțiuni Preț Achiziție Preț Actual Dividende Rată creștere dividend Profit/Pierdere
LMT 1 351.97$ 405.96$ 11.20$ 7.14% 65.19$
MRK 2 151.06$ 184.98$ 6.82$ 6.15% 40.74$
PNW 2 153.38$ 124.12$ 6.80$ 2.40% -22.46$

 

La LMT am considerat că am de-a face cu o companie aflată într-o zonă bună de preț la acel moment. Aceștia au crescut destul de mult apoi, mai ales ca urmare a războiului din Ucraina, iar apoi au început să revină la un preț mai normal. Totuși, sunt ceva mai sus față de acum un an, iar dividendul tocmai a fost crescut cu 7%, fix ce vreau să văd.

 

La MRK am avut aceeași situație ca mai sus: o companie aflată într-o zonă atractivă de preț la acel moment. Au crescut destul de mult și ei în preț, dar mai important este faptul că dividendul a fost crescut cu 6%.

 

La PNW am considerat că prețul este într-o zonă fair, nu neapărat subevaluat, dar într-o zonă care merită atenția mea. Lucrurile nu au evoluat favorabil, iar creșterile de dobândă din US afectează destul de mult acest sector momentan (evident, acesta nu este singurul factor ce a dus la scăderea în preț a celor de la PNW). Totuși, ei aveau un randament de aproximativ 4.3% la momentul achiziției și și-au crescut dividendul cu 2.4%. Mă așteptam la o creștere mică în lumina celor întâmplate (au niște divergențe cu autoritățile legate de cât de mult pot să crească prețul pentru serviciile oferite) și probabil vom mai avea creșteri așa mici pentru următorii 2-4 ani. Probabil ar fi fost mai bine să folosesc o marjă de siguranță mai mare la această achiziție.

 

Per total, "am ieșit" mai bine cu ~83.5$ în urma acestor achiziții și ce este cel mai important: dividendele sunt crescute cu o rată mai mare, apropiată de ce îmi doresc de la portofoliu, per ansamblu.

Acum, un interval de timp de doar un an este incredibil de scurt pentru a putea evalua vânzări/achiziții și avem nevoie de minim 7-10 ani pentru a cunoaște exact cum ar fi evoluat lucrurile pentru că pe termen așa scurt avem multe evoluții de multe ori întâmplătoare și care nu se bazează pe fundamentele/situația financiară a companiilor. Așadar, n-o să mă felicit pentru niște zeci de dolari în plus sau în minus (observați că nu am luat comisioanele în calcul, taxele plătite la ANAF și așa mai departe, nu mă interesează să calculez la virgulă ce și cum)

Totuși, pentru un lucru vreau să mă felicit: faptul că am pus "interesul" strategiei pe primul loc și anume dividendele și creșterea lor și am acționat în direcția asta. Cu toate acestea, voi vinde în continuare extrem de rar ceva și voi fi în continuare adeptul strategiei Buy & Hold/Monitor.

 

 

Vânzările din 2022

Ok, haideți să vedem ce companii am vândut în acest an (dar nu vă așteptați neapărat să fac asta în fiecare an, vând extrem de rar ceva, așa cum am menționat mai sus).

Înainte de a intra în detalii, vreau să vă ofer puțin context: STOR tocmai a fost achiziționată și va fi delistată, așa că m-am hotărât să vând astăzi, 14.10.2022, toată poziția. Privind în urmă, ar fi fost mai bine să vând imediat cum s-a anunțat achiziția, dar n-o să îmi fac acum procese de conștiință pentru 30-40$ "pierduți".

Am considerat că trebuie să profit de ocazie și să vând și alte poziții, dacă tot fac lucrul acesta cu STOR și să reinvestesc banii în alte companii.

 

Așadar, iată ce companii am vândut și de ce:

    1)  Prima companie vândută este Community Trust Bancorp, Inc. (CTBI). Ea s-a nimerit să fie prima, dar ce voi scrie în continuare se aplică tuturor băncilor/instituțiilor financiare care urmează. La momentul când am făcut aceste achiziții (acum 2-3 ani), munca de cercetare și research-ul pe care l-am făcut satisfăcea cerințele/cunoștințele mele de la acel moment. Însă în clipa de față, 2-3 ani mai târziu, am acumulat și învățat mult mai multe lucruri, iar modul cum mi-am făcut temele în cazul tuturor acestor companii nu se mai ridică la nivelul pe care mi-l doresc.

Astfel, dacă este să fiu onest cu mine, realizez că mai am enorm de multe lucruri de învățat despre bănci și modul cum funcționează, iar în momentul de față nu înțeleg lucrurile la nivelul pe care mi-l doresc și pe cale de consecință nici nu sunt confortabil cu modul cum le evaluez (lucru pe care l-am mai afirmat și în trecut). Pe scurt, băncile sunt complet în afara "cercului meu de competență" și până nu mă pun la punct cum îmi doresc (dacă o voi face, nu pot promite nimic), am luat decizia să vând absolut toate băncile, în afară de JPM, companie unde mi-am făcut temele mult, mult mai bine în comparație cu acestea pe care le vând.

Atenție, asta nu înseamnă că aceste companii nu vor evolua bine sau că nu sunt investiții bune, ci doar recunosc și îmi recunosc mie care sunt limitările mele în acest moment.

 

    2)  Următoarele companii vândute sunt Bank OZK (OZK) și UMB Financial Corp (UMBF), strict din aceleași considerente ca mai sus, așa că nu mai repet explicațiile. Ambele și-au mărit dividendele în ultimii ani, chiar cu procente de 2 cifre, dar nu mai vreau să le dețin până nu le înțeleg mai bine (dacă va veni vreodată acel moment).

 

    3)  Am vândut și M&T Bank Corporation (MTB) și Morgan Stanley (MS). Explicația este simplă aici: ambele sunt poziții pe care nu le-am inițiat eu, ci care au apărut în portofoliul meu pentru că au achiziționat alte companii pe care le dețineam: PBCT și EV, așadar munca mea de cercetare a fost aproape 0 (chiar am făcut mișto de situația din jurul MS la momentul respectiv). MS chiar își dublase dividendul anul trecut, așa că îmi vine și mai greu să o vând, dar decizia este luată.

 

    4)  Am vândut și South Jersey Industries (SJI). Motivul este simplu și aici: ei vor fi achiziționați și delistați, anunțul a fost făcut cu multă vreme în urmă, dar cum dețineam doar o singură acțiune și vorbim de o sumă infimă, nu prea mi-a păsat de ea. Acum că vând STOR, vând și SJI și nu mai aștept delistarea.

 

    5)  Am vândut și International Business Machines Corp. (IBM). O companie pe care am achiziționat-o la finalul lui ianuarie 2020 și care pare că nu are o direcție prea clară în momentul de față. Au avut un spin-off (Kyndryl) pe care l-am vândut aproape imediat, au o rată de creștere anemică a dividendului în ultimii ani (DGR3 doar 1.8%) și pare că sunt o corabie în derivă, nefăcând nimic notabil de la achiziția Red Hat. Habar nu am cum vor evolua lucrurile pe viitor, dar IBM mi se pare, momentan, o companie ale cărui vremuri bune au cam apus (posibil, evident, să mă înșel teribil și lucrurile să evolueze bine, nu mă oprește nimic să reinvestesc pe viitor în ei) și o companie ce nu își îndeplinește obiectivul principal pentru portofoliul și strategia mea: creșterea dividendelor într-un ritm mai susținut, mai ales pentru o companie din zona tech.

 

    6)  Ultima vânzare și probabil cea care va stârni cele mai multe comentarii este legată de 3M Company (MMM). N-am de ce să nu fiu transparent cu voi: MMM a fost printre primele companii în care am investit vreodată și folosesc o grămadă de produse de-ale lor. Astfel, îmi este cu atât mai greu să o vând, dar trebuie să nu ne atașăm de investițiile/pozițiile noastre.

La MMM am o sumedenie de argumente în favoarea acestei vânzări:

    -  în primul rând, avem procesele care se tot adună în ultima perioadă. Vreau să fie clar: nicio companie de succes de pe pământul ăsta nu o să scape fără vreun litigiu sau proces, toate au "probleme" de acest gen (vezi JNJ, vezi MO etc.). Totuși, la MMM lucrurile nu îmi plac deloc în această privință. Avem procesele legate de acele earplugs și procesele legate de utilizarea unor substanțe interzise/deversări ilegale în Europa (și se pare că în curând și în SUA). Acum, eu sunt de părere că aceste procese nu vor falimenta 3M, vor exista recursuri, tergiversări, avocați bine plătiți ce vor obține termeni favorabili și așa mai departe. Dar sunt șanse mari să vorbim de niște zeci de miliarde (cele mai multe estimări sunt undeva între 3 și 30-40 mld USD) în posibile daune, zeci de miliarde care vor fi plătite pe termen lung și foarte lung (probabil 20-30 de ani, vezi procesul din cazul producătorilor de tutun, de ex) și care vor influența, oarecum, evoluția companiei.

Mai mult, ei nu au putut să facă "un JNJ" (cel puțin până în clipa de față) și un judecător le-a respins cererea de a băga în Chapter 11 compania responsabilă de acele earplugs (cum a făcut JNJ, de ex) pentru a limita daunele. Asta mă îngrijorează destul de tare.

    -  în al doilea rând, avem de-a face cu o companie ce pare și ea că nu are nicio direcție clară în acest moment. Au/vor avea 2 spin-off-uri în perioada asta și își vor rupe divizia de healthcare, divizie ce era responsabilă de aproximativ 20-25% din veniturile lor și divizie ce performa destul de bine, dacă este să ne uităm pe cifre. De ce fac asta? Habar nu am ce au în cap. Odată cu aceste spin-off-uri, sunt șanse mari ca dividendul să fie tăiat (pentru ca recordul să se păstreze în continuare, ar trebui ca cele două companii să ofere un dividend măcar la fel de mare ca cel oferit acum de MMM - posibil să se întâmple asta, posibil să nu, vom vedea)

    -  în cel de-al treilea rând și cel mai important: MMM își crește anemic dividendul în ultimii ani. Dețin compania asta din mai 2019, iar în ultimii 3 ani ei și-au crescut dividendul de la 1.44$ la 1.47$, apoi de la 1.47$ la 1.48$ și acum de la 1.48$ la 1.49$, semne clare că vremurile sunt grele. Nu am pretenția ca entitățile pe care le dețin să crească mereu dividendele cu procente absurd de mari, am răbdare ani de zile și înțeleg foarte bine faptul că vor exista vremuri bune și vremuri grele, nu va fi mereu totul roz. Cu toate acestea, MMM pare o companie fără direcție și cu probleme din ce în ce mai mari.

Sumarizând toate cele de mai sus, am decis să îmi vând cele 3 acțiuni MMM și să monitorizez cumva de la distanță compania în următorii ani. Repet ce am zis și la IBM: posibil să mă înșel teribil, posibil ca lucrurile să evolueze bine și cei de la 3M să redreseze corabia. Doar timpul ne va spune ce și cum și voi reiniția cu bucurie o poziție în 3M, dacă va fi cazul pe viitor.

 

Aveți mai jos vânzările:

 

Totodată, pierd aproximativ 148$ dividende din aceste vânzări.

 

Achiziții

Acum că am terminat cu vânzările, haideți să vedem și ce companii am achiziționat.

Cum deja m-am lungit destul de mult cu acest articol, voi merge pe același raționament ca la runda anterioară de achiziții: vorbim puțin despre fiecare companie achiziționată și ne uităm doar pe cifrele istorice.

 

    1)  Prima companie achiziționată este A. O. Smith Corporation (AOS), o companie extrem de banală, la prima vedere, ei ocupându-se, în principal, cu comercializarea boilerelor și a produselor de tratare a apei. Și-au mărit dividendul în ultimii 29 de ani, iar rata de creștere a acestuia din ultimii 3 ani este de 11.7% (tocmai și-au mărit dividendul pentru acest an cu 7.7%). Randamentul curent nu este fantastic, doar 2.5%, dar este aproape dublu față de media ultimilor 10 ani (1.4%).

Iată cifrele istorice:

Observăm cu nivelul FCF/share a crescut destul de mult din 2010 și până în prezent, existând suficient spațiu de manevră pentru creșterea dividendului pe viitor.

 

    2)  Cea de-a doua companie achiziționată este Broadcom Inc. (AVGO), o companie pe care am achiziționat-o și acum mai bine de o săptămână. Nu s-au schimbat prea multe lucruri de atunci, cu excepția faptului că am reușit să o iau cu câțiva dolari mai puțin de această dată.

Cifrele istorice pentru AVGO:

Nu mai intru în detalii că am vorbit despre ei în articolul/clipul anterior.

 

    3)  Cea de-a treia companie pe care am cumpărat-o este Crown Castle Inc. (CCI), un REIT asemănător cu AMT, un REIT ce se ocupă cu închirierea turnurilor de comunicații, în principal. Ei și-au mărit dividendul în ultimii 8 ani consecutivi, iar rata de creștere a acestuia din ultimii 3 ani este de 8.5%. În momentul de față, randamentul dividendului este de 4.6%, mult peste media din ultimii 8 ani de 2.8%.

Iată cifrele istorice:

Nu uitați că la REIT-uri ne interesează AFFO/share, iar CCI oferă un dividend în oglindă cu creșterea AFFO. Mă aștept la creșteri asemănătoare de dividend și pe viitor, mai ales că vom consuma din ce în ce mai multe date.

 

    4)  Am cumpărat și Cisco Systems, Inc. (CSCO). Ei și-au mărit dividendul în ultimii 12 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 3 ani este de 3.3%. Randamentul este de 3.8% în prezent, peste media din ultimii 10 ani de 3.1% și consider că este o zonă de preț atrăgătoare pentru a-mi mări puțin poziția în această companie.

Cifrele istorice arată în felul următor:

2022 nu a fost un an prea grozav (anul fiscal se încheie în iulie, așadar vorbim de august 2021 - iulie 2022), însă există suficient spațiu de manevră pentru creșterea dividendului pe viitor, chiar dacă nu cred că vom mai vedea prea curând creșteri de 2 cifre.

 

    5)  Am cumpărat și niște acțiuni la Altria Group Inc. (MO). Din păcate, am ratat un preț mai bun la începutul lunii, dar nu e sfârșitul lumii, tot se află într-o zonă de preț foarte bună, după părerea mea. Ei și-au mărit dividendul în ultimii 53 de ani, iar în clipa de față au un randament incredibil: 8.3%. Rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani nu este rea deloc la un asemenea randament: 5.5%.

Iată cifrele istorice:

Este adevărat că au un Payout Ratio foarte mare când vine vorba de FCF/share, însă să nu uităm că obiectivul lor este să returneze mare parte din Free Cash Flow înapoi acționarilor sub formă de dividende și/sau share buybacks pentru că business-ul nu necesită investiții foarte mari. Au făcut câteva achiziții de-a dreptul idioate (precum Juul), dar în ultimul timp deciziile managementului par ceva mai inspirate. Dacă vor crește dividendul cu minim 2-3% pe viitor (și există toate șansele să continue să facă asta), în pas cu inflația istorică la USD, voi fi mai mult decât mulțumit cu acest randament de peste 8% al dividendului.

 

    6)  Următoarea companie achiziționată este National Retail Properties (NNN), un REIT asemănător cu Realty Income, un REIT unde nu mai cumpărasem acțiuni de foarte multă vreme, fiind cumva nesatisfăcut cu creșterile anemice de dividend. În clipa de față însă, au ajuns la un randament de 5.7%, iar ultima creștere de dividend de 3.8% îmi arată că au intrat într-o perioadă unde (sper) vor crește dividendul cu o rată mai mare, pentru că cea din ultimii 3 ani este de doar 2.5%.

Cifrele istorice:

Iarăși, vorbim de un REIT, deci AFFO/share contează cel mai mult și observăm cum diferența între AFFO/share și Dividend/share tot crește în ultimul timp (cu excepția lui 2020, bineînțeles, când am avut pandemia de Covid)

 

    7)  Și dacă tot am pomenit de Realty Income (O), am mai luat câteva acțiuni și la ei. Am vorbit despre ei și acum câteva zile, așa că nu mai reiau ce am zis. Vreau doar să menționez că la acest preț, voi crește cu siguranță poziția aceasta.

Iată cifrele istorice:

 

 

    8)  Am achiziționat și Stanley Black & Decker, Inc. (SWK), o companie ce trece printr-o perioadă destul de grea, însă managementul a luat niște decizii în direcția corectă, din punctul meu de vedere. Ei și-au mărit dividendul în ultimii 55 de ani, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este de 4.9%. Randamentul dividendului este de 4.2%, dublu față de media ultimilor 10 ani (2%).

Cifrele istorice: