Octombrie începe destul de trist, avem sute de morți de Covid pe zi, o criză politică și o iarnă care bate la ușă cu prețuri mai mari și probleme energetice/pene de curent (vezi crizele din Liban, China, India etc)
Septembrie a consemnat o scădere de aproape 5% pentru S&P500, rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în această lună.
Haideți să vedem ce companii am cumpărat în octombrie:
1) Prima companie achiziționată este Amgen Inc. (AMGN). Fondată în 1980, AMGN dezvoltă, cercetează, produce și distribuie medicamente/produse farmaceutice pentru afecțiuni și boli pentru care există, de obicei, un număr limitat de opțiuni terapeutice. Ei se concentrează pe 6 arii terapeutice: boli cardiovasculare, oncologie, sănătatea oaselor, neuroștiință, nefrologie și inflamație (sursă)
Iată cum arată rezultatele pentru trimestrul doi:
Veniturile au crescut cu 5% în comparație cu același trimestru de anul trecut, dar cheltuielile au crescut într-un ritm mai accelerat:
Dacă facem un pas în spate și ne uităm la Earnings per Share și FCF/Share în ultimii 11 ani, lucrurile arată în felul următor:
AMGN a început să plătească dividende din 2011, iar după cum se poate observa din graficul de mai sus, acesta este foarte bine susținut și există un spațiu de manevră foarte mare pentru creșterea sa pe viitor.
Cea mai mare "problemă" a celor de la AMGN, după părerea mea, o reprezintă nivelul crescut al datoriei, Debt/Capital crescând de la 36% în 2010 la 77% în 2020:
Totuși, consider că au ajuns într-o zonă foarte bună de preț. Au un Dividend Safety Score de 74, un Dividend Growth Rate de aproape 12% în ultimii 3 ani și 10 ani consecutivi de creștere a dividendului, așa că am cumpărat 2 acțiuni AMGN.
2) Rămânem tot în domeniul farmaceutic cu cea de-a doua achiziție: Bristol-Myers Squibb Company (BMY). BMY dezvoltă, cercetează, produce și distribuie medicamente/produse farmaceutice. Domeniul farma este unul relativ sensibil deoarece companiile se află într-o cursă permanentă pentru a descoperi noi produse și există mereu amenințări legate de momentul când patentele pentru anumite medicamente expiră.
De aceea, BMY încearcă să își ia măsuri de siguranță și a făcut câteva achiziții interesante în ultimii ani: Celgene în 2019 și MyoKardia în 2020. Am mai vorbit despre ei acum 2 luni, iar cum nu au raportat încă rezultatele pentru trimestrul trei, ne uităm la cele din trimestrul doi:
Intrăm puțin în detalii și vedem cum arată veniturile pentru principalele produse:
Creșteri pe linie pentru aproape toate, un trimestru foarte bun din acest punct de vedere.
Viitorul arată bine, dar rămâne de văzut dacă își vor atinge obiectivele setate pentru finalul deceniului (BMY a generat 42 mld $ în 2020):