Începutul lunii octombrie mi-a adus o veste foarte bună: XTB a decis să renunțe la comisionul absolut nesimțit pe care îl practica pentru tranzacțiile externe (10 USD/EUR).
M-am bucurat foarte tare și am făcut singurul lucru logic, ținând cont de strategia mea: am lichidat absolut toate pozițiile și am retras fondurile.
XTB taxa dividendele cu 30% deoarece ținea toate acțiunile la grămadă și nu se putea afla țara deținătorului. Nu-i nicio problemă, am retras absolut tot.
Această "greșeală" de a alege XTB acum mai bine de un an și jumătate mi-a provocat, în final, pierderi de aproximativ 200 RON.
Am depus 6000 RON și am retras vreo 5640 RON (plus dividendele încasate între timp - aproximativ 150 RON).
Asta este, prostia se plătește.
Sunt fericit că am scăpat doar cu atât. Mi-am învățat însă lecția și asta contează.
Având aceste fonduri în cont, puteam să investesc peste 2000$ în această rundă de achiziții.
Însă fondul meu de urgență era 0 așa că m-am decis că trebuie să corectez de "urgență" acest lucru și să îl reconstruiesc.
Primul obiectiv va fi să atingă pragul de 3 luni de cheltuieli, iar apoi să îl cresc la 6 luni de cheltuieli.
Astfel, am pus la treabă "doar" 1462$, iar companiile pe care le-am cumpărat sunt următoarele:
O parte din acești bani sunt transferați de pe XTB așa că nu vreau să mă complic prea tare în calcule: aveam aproape 409$ dividende anuale nete înainte să vând tot de pe XTB, iar acum am ajuns la aproape 429$.
Un plus de 20$ din diferența de impozitare, niște bani extra etc.
Haideți să intrăm puțin în detalii:
1) Prima companie este Bristol-Myers Squibb (BMY). Am tot cumpărat-o în ultima vreme, dar cred că mă voi orienta și spre alte companii. "Problema" cu companiile din domeniul sănătății/farmaceutic este că sunt într-o cursă acerbă pentru un vaccin și tare mi-e teamă că vom avea mult mai mulți învinși decât învingători, așa că poate e înțelept să mă îndrept și spre alte companii pentru moment. Totuși, BMY este o companie grozavă și voi mai adăuga cu siguranță pe viitor acestei poziții.
2) A doua companie este General Dynamics Corporation (GD), una din companiile mele preferate. Zona asta de preț, în jurul a 140$, îmi place la nebunie pentru această companie incredibilă. Își crește dividendul de 29 de ani, iar rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii 10 ani este una foarte bună: 10%. Randamentul este bun (3%), iar Payout Ratio este mic (40%). O companie solidă, iar acum este momentul perfect să cumpărăm acest tip de companii din domeniul apărării prin prisma incertitudinii provocate de alegerile din State.
3) Huntington Ingalls Industries (HII) este o companie nouă în portofoliul meu. O companie tot din domeniul apărării ce activează mai mult în sectorul naval, ocupându-se cu construcția/întreținerea submarinelor și a tot felul de nave, portavioane șamd. Ce m-a atras foarte tare la această companie este faptul că are o poziție dominantă în acest sector, iar SUA vor fi forțate/nevoite să își mărească/modernizeze flota dacă vor să facă față Chinei, care a investit masiv și ea în acest sector. Și-au crescut dividendul pentru doar 8 ani, dar rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii 5 ani este una incredibilă: 29%. Au un randament de 2.8% și un Payout Ratio mic, de doar 29%.
4) Următoarea companie este Intel Corporation (INTC). V-am mai povestit despre ea, nu mai intru așa mult în detalii. Mi se pare că se învârte într-o zonă de preț incredibilă și nu pot să rezist să nu iau Intel, una din companiile cu un potențial incredibil în următorii 5-10 ani.
5) Kroger (KR) este următoarea companie achiziționată. A trecut ceva vreme de când nu am mai luat-o și probabil nu o luam nici acum, dar am zis să îmi răscumpăr pozițiile de la XTB. Este o companie bună, dar prețul nu este neapărat pe placul meu și aș fi vrut-o mai aproape de 30$. Totuși, și-au crescut dividendul în ultimii 15 ani, iar rata de creștere este foarte bună: 12.5%. O urmăresc, dar nu mai cumpăr deocamdată la prețul ăsta de ~35$.
6) O altă companie pe care am cumpărat-o pentru că o dețineam și la XTB este Leggett & Platt Incorporated (LEG). O companie din domeniul decorațiunilor/amenajărilor interioare care și-a crescut dividendul pentru 48 de ani, un record incredibil. Au un randament bun (3.6%) și rata de creștere a dividendului în ultimii 10 ani este acceptabilă: 4.5%. Payout Ratio, în acest moment, este destul de mare (>80%), dar este o companie matură care a trecut prin multe crize așa că nu îmi fac griji în privința dividendului.
7) O altă companie nouă în portofoliu este Lincoln National Corporation (LNC). Activează în domeniul asigurărilor, unul din domeniile mele preferate în ultima perioadă și și-au crescut dividendul în ultimii 10 ani. Rata de creștere în acești 10 ani este excelentă: 20%, iar randamentul este bun (4.7%). Cu un Payout Ratio mic (21%), această companie mi s-a părut o oportunitate foarte bună. Probabil voi mai cumpăra pe viitor, dar o voi face treptat, ca de obicei.
8) Următoarea companie transferată de la XTB este 3M (MMM). Chiar dacă nu o "transferam", tot mă bătea gândul să mai cumpăr 1-2 acțiuni pentru că este o companie solidă. Își cresc dividendul de 62 ani, iar rata din ultimii 10 ani este de 10%. Cuvintele sunt de prisos, o companie incredibilă și vreau neapărat să mai cumpăr 1-2 acțiuni ici, colo pentru că deocamdată am luat doar 1 din cele 2 acțiuni pe care le aveam la XTB.
9) Altria (MO) este o altă companie preferată, deși activează într-un domeniu controversat, cel al tutunului. Deținătorii drepturilor asupra Marlboro în SUA, Altria este o companie solidă aflată la un preț foarte bun. Au 51 de ani de creștere a dividendului și vreau să o cumpăr în fiecare lună în viitorul apropiat, așa cum v-am mai povestit.
10) Intrăm într-o zonă interesantă, iar o altă companie nouă pe care am luat-o în această lună este Northrop Grumman Corporation (NOC). O urmăresc de multă vreme și a scăzut, în sfârșit, sub 320$ și nu am ezitat. Un alt gigant din domeniul apărării, NOC este similară cu LMT și se completează perfect. Și-au crescut dividendul în ultimii 17 ani, iar rata de creștere în ultimii 10 ani este de 13%. Randamentul nu este grozav, puțin sub 2%, dar Payout Ratio este mic (26%). Contractele cu statul îi oferă o siguranță sporită și nu îmi fac nici cea mai mică grijă cu privire la dividendul ei.
11) PepsiCo (PEP) este altă companie nouă din portofoliu. Am cumpărat și Pepsi, în sfârșit. O urmăresc de foarte mult timp, iar prețul pe care l-am plătit nu îmi convine 100%, dar această companie nu prea scade, așa că am cumpărat-o pentru că e mai bine să iei o companie grozavă la un preț bun, decât una bună la un preț grozav, cum zicea Buffett. Iar Pepsi este o companie absolut grozavă, o idee mai bună și mai diversificată decât KO. Și-au crescut dividendul în ultimii 48 de ani, iar rata de creștere în ultimii 10 ani este de 8%. Sunt foarte fericit că dețin Pepsi, în sfârșit.
12) Rămânem la companii noi în portofoliu, iar următoarea pe listă este Prudential Financial (PRU). Probabil v-ați dat seama din nume că activează în domeniul asigurărilor . Și-au crescut dividendul în ultimii 12 ani, iar rata de creștere a fost de 19% (deși s-a mai micșorat între timp). Au un randament foarte bun (6.6%) și un Payout Ratio bun (47%) așa că au loc destul să crească dividendul în continuare.
13) Store Capital (STOR) nu este o companie nouă, dar este o companie al cărei CEO m-a impresionat prin discurs și mod de gândire și această companie are niște zile foarte bune în față cu acest om la cârma ei. O companie listată doar de câțiva ani, STOR și-a crescut dividendul în ultimii 6 ani (practic fix de la listare). Gradul de ocupare este unul incredibil, 99.5%, iar Payout Ratio este relativ ok spre mic pentru un REIT: doar 80% (acest tip de companie este obligat să distribuie mare parte din profit înapoi acționarilor). Randamentul este de 5.2% și am mare încredere în CEO și în această companie (și Warren Buffett, de altfel a investit în ea).
14) Penultima companie achiziționată este Verizon (VZ). O altă companie pe care am luat-o pentru că o dețineam la XTB. Am mai discutat despre ea, nu era neapărat o achiziție pe care ardeam de nerăbdare să o fac, dar prețul a fost ok. 16 ani de creștere a dividendului, randament de 4.2%, Payout Ratio decent (53%)... singurul lucru de care mă pot plânge este rata mică de creștere a dividendului: doar 2.5% în ultimii 10 ani. Dar am nevoie și de astfel de companii în portofoliu, companii solide și previzibile.
15) Ultima companie este Walgreens Boots Alliance (WBA), companie pe care o dețineam și la XTB. Am mai discutat și despre WBA, nu sunt prea multe de spus. Nu traversează o perioadă grozavă, dar am încredere în ea.
Cam asta a fost această rundă de achiziții, sunt extrem de fericit că am putut să scot banii de la XTB și să îi reinvestesc la Interactive Brokers.
Nu am cumpărat toate companiile pe care le dețineam acolo, mai am de luat un MMM, un GPC, un HUBB și un UPS.
UPS este pe val și este foarte scumpă, așa că nu mă pot atinge de ea până nu coboară în jurul valorii de 110-120$.
MMM este și ea mai scumpă puțin, o prefer în jurul valorii de 160$ mai mult, dar nu mă pot plânge și o voi mai lua probabil și la 170$ pentru că este o companie incredibilă.
GPC nu mai este 70-80$ așa cum mi-aș dori și nu cred că o să o mai prind ca acum câteva luni la acest preț, dar aștept să văd dacă coboară sub 85$ pentru că mi se pare și ea cam supraevaluată acum.
HUBB aș vrea să mai scadă, dar probabil o voi cumpăra și la prețul de acum de ~145$.
Trebuie să reconstruiesc și fondul de urgență, am multe lucruri pe listă și aștept cu nerăbdare luna și tranșa viitoare de bani.
Până atunci, aveți grijă de voi că România o ia la vale rău de tot zilele astea și am trecut de 3-4000 de cazuri pe zi.
Urmează o iarnă crâncenă, după părerea mea, din toate punctele de vedere.
Eu voi investi, ca și până acum: disciplinat, constant și cu răbdare, chiar dacă vine sfârșitul lumii.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!