A sosit timpul pentru runda de achiziții din martie.
Inflația persistă și tăierile de dobândă nu vor avea loc pentru cel puțin câteva luni.
Avem câteva achiziții destul de consistente în această lună, așa că haideți să vă povestesc în ce am investit:
1) În primul rând, am achiziționat 23 de unități de VWRA (versiunea VWCE în USD), parte a tranșei anuale pentru care urmează să primesc un match de la angajator (un sistem similar cu 401K din US). Acești bani nu îi pot investi în acțiuni individuale, așa că sunt nevoit să aleg ETF-uri.
Cum deja investesc în acțiuni individuale din US, am ales VWRA ca un mic hedge și pentru a avea o mică expunere și pe restul lumii.
Voi primi match-ul de la angajator luna viitoare și voi lua încă 23 de unități VWRA în aprilie, dar vom povesti despre asta luna viitoare.
2) Trecând la companii individuale, prima companie achiziționată este Agree Realty Corporation (ADC), un REIT similar cu O și NNN ce și-a mărit dividendul pentru 11 ani consecutivi, are un randament de 5.1% și un DGR3 de 6.7%, o rată de creștere foarte bună.
Fondată în 1971, ADC are, în momentul de față, aproximativ 2.000 de proprietăți și plătește un dividend lunar (au schimbat frecvența acum câțiva ani).
Graficul de preț nu arată extraordinar în ultimii 5 ani, prețul lor scăzând cu aproximativ 13%:
Totuși, portofoliul lor este extrem de solid, iar primul chiriaș, Walmart, are o pondere de doar 6.1% din totalul chiriilor:
O companie aproape fără datorii importante de rambursat până prin 2028:
Iată cum arată ultimele rezultate raportate:
AFFO/share a crescut cu 5.2% față de Q4 2022 și cu 3.1% față de întreg anul 2022:
Planurile pentru 2024 sună bine:
Cifrele istorice:
Observăm că dividendele urmează AFFO/share în oglindă, iar diferența dintre cele două se mărește în ultimii ani (nu uitați că la REIT-uri ne interesează AFFO și nu EPS).
Graficul DYC:
Observăm că ADC ajunge rar în zona verde și acum poate fi o bună ocazie de acumulat.
Iată în cât timp mi-aș recupera banii din dividende:
Undeva în anul 14. Consider că ADC se află la un preț bun, așa că am achiziționat încă 10 acțiuni.
3) Următoarea companie achiziționată este o poziție nouă: NextEra Energy, Inc. (NEE), o companie din domeniul utilităților ce și-a mărit dividendul pentru 30 de ani consecutivi, au un randament al dividendului de 3.6% și un DGR3 de 10% (o rată de creștere extrem de rar întâlnită la o companie din acest sector). Ei sunt implicați în câteva proiecte bazate pe generarea energiei electrice din resurse regenerabile, iar dacă ne uităm la capitalizare, vorbim de cea mai mare companie din acest domeniu din US.
Graficul de preț nu arată rău în ultimii 5 ani, aprecierea de preț fiind de aproximativ 20%:
Compania a fost fondată în 1925 și are în jur de 15.000 de angajați. Aproximativ 2/3 din venituri provin din Florida Power & Light (cea mai mare companie din domeniul utilităților din Florida cu peste 12 milioane de clienți), iar aproximativ 1/3 provin din NextEra Energy Resources, compania care produce cea mai multă energie regenerabilă din lume (eolian + solar) și care este implicată și în proiecte de stocare a energiei (mai ales în baterii).
Iată cum arată ultimele cifre raportate:
Ajusted EPS pentru Q4 a fost în ușoară creștere vs Q4 2022 (+2%), în timp ce ajusted EPS pentru 2023 a crescut cu 9.3% față de 2022.
Estimările arată foarte bine, iar promisiunea că își vor crește dividendul cu 10%, cel puțin, în 2025 și 2026 este pur și simplu incredibilă:
Cifrele istorice:
La companiile din sectorul utilităților, m-aș concentra mai degrabă pe EPS decât pe FCF deoarece au cheltuieli destul de mari cu operarea și mentenanța centralelor.
Graficul DYC:
Observăm că NEE a avut o perioadă bună în care a fost scumpă și nu mai ajunsese în zona verde de prin 2019.
Iată în cât timp mi-aș recupera banii din dividende:
Undeva în anii 15-16. Aș vrea mai repede (poate 10-12 ani) pentru genul acesta de companie, dar NEE este un business de calitate și nu știu dacă va (mai) ajunge vreodată sub 40-45-50$.
Consider că NEE este la un preț foarte atrăgător și am inițiat o mică poziție de 5 acțiuni în portofoliu.
4) Ultima companie pe care am cumpărat-o este VICI Properties Inc. (VICI). Ei au apărut în 2017 după ce cei de la Ceasars Entertainment și-au rupt câteva bucăți din business în cadrul procesului de reorganizare prin care au trecut (Chapter 11). Și-au mărit dividendul de atunci și au un record de 7 ani, un randament de 5.6% și un DGR3 de 8.7% (ultima creștere de dividend a fost de 6.4%).
Graficul de preț din ultimii 5 ani arată ok:
VICI este un REIT implicat în industria jocurilor de noroc/cazinourilor (în zona Las Vegas) și a ajuns unul dintre cele mai mari/importante REIT-uri din acest sector:
Nu îmi place neapărat faptul că 75% din chirii vin de la cei mai mari doi clienți, dar e oarecum normal deoarece vorbim de un REIT încă aflat la începuturi și acele procente vor scădea pe măsură ce VICI se extinde (ei tocmai au un nou chiriaș: Bowlero).
Totodată să notăm faptul că perioada medie de închiriere este de peste 41 de ani!
Altceva interesant de notat este faptul că VICI este singurul REIT ce a încasat 100% din chirii în timpul Covid-ului. Da, exact, perioada aia când nu puteai fizic să te duci în cazinouri și ei au încasat 100% din chirii. Mi se pare incredibil.
Dețin 54 de proprietăți de gambling/jocuri de noroc și 38 de la Bowlero orientate în jurul bowling-ului și s-au extins de curând și în Canada:
Au o prezență importantă în Las Vegas, o locație ce organizează din ce în ce mai multe evenimente de top la nivel mondial și unde din ce în ce mai mulți oameni vor să ajungă: