Am avut parte de ceva agitație pe bursă în ultimele zile.
Au scăzut destul de multe acțiuni "la modă" despre care toată lumea vorbește și destul de multe acțiuni din zona tech și nu numai.
A scăzut și BTC la anunțul lui Musk că Tesla nu va mai accepta plăți în această cryptomonedă (de parcă zici că eram toți aliniați la poarta fabricii să ne luăm Tesle cu bitcoini), iar asta a antrenat un lanț de scăderi.
Totuși, ignor cu succes toată agitația asta pe care nu aș putea da doi bani și îmi urmez planul în continuare.
Iată ce am cumpărat în această lună:
Puțin peste 1.500$ investiți în 14 companii.
Toate aceste achiziții au adus un plus de aproximativ 38$ la dividendele mele anuale, nete.
În ordinea numerelor de pe tricou, haideți să intrăm în detalii:
1) Prima companie achiziționată este AbbVie Inc. (ABBV). Am mai tot povestit despre ea în trecut: o companie pe care regret că nu am mai prins-o undeva sub 100$, dar pe care o voi achiziționa cu siguranță pe viitor deoarece oferă un mix interesant de growth și dividend generos, ei având un randament de aproape 5%, iar dividendul fiind crescut cu o rată anualizată în ultimii 5 ani de 18.5%. Expiră patentul pentru Humira în 2023 și de aceea este privită cu reticență, dar ABBV a făcut pași importanți în direcția înlocuirii acelui medicament, așa că sunt extrem de optimist în legătură cu viitorul său, mai ales dacă mă uit pe vânzările noilor medicamente pe care le dezvoltă acum. A ajuns la aproximativ 4% din portofoliu și devine una din cele mai mari poziții.
2) Următoarea companie este Aflac Inc. (AFL). Și-au mărit dividendul în ultimii 38 de ani, iar anul trecut au surprins cu o mărire de dividend uriașă: 22.2%! La un randament de peste 3%, nu aveam cum să ratez ocazia și să nu iau un Aflac. O monitorizez și o voi mai achiziționa cu siguranță pe viitor deși s-a apreciat destul de mult în preț în ultima perioadă.
3) Am luat și Bristol-Myers Squibb Company (BMY). Am tot povestit și despre ea, o companie pe care am tot luat-o în ultima perioadă. Am menționat luna trecută că sunt ceva mai precaut, nu vreau să mă hazardez și să iau prea mult BMY deodată deoarece au datorii mai mari decât nivelul pe care îl consider acceptabil așa că aștept să văd cum evoluează lucrurile și construiesc poziția treptat.
4) Următoarea companie este Chicago Board Options Exchange Global Markets, Inc. (CBOE), o companie pe care am achiziționat-o și luna trecută. Spuneam eu în articolul trecut că mi se pare un moment propice pentru achiziționarea acestui gen de companie prin prisma faptului că din ce în ce mai mulți investitori intră pe bursă, tranzacționează și generează comisioane pentru aceste companii așa că m-am decis să profit de acest lucru. Și-au crescut dividendul pentru 11 ani consecutivi, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este de 14.5%, prea zemoasă să nu profit. Totodată, în urma analizei mele, consider că este subevaluată și am o marjă de siguranță generoasă.
5) Am cumpărat și Huntington Ingalls Industries, Inc. (HII). Și-au mărit dividendul pentru 9 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani este de 20%! Au un nivel al datoriei bun (Debt/Capital de doar 47%) și mă aștept să fie în centrul extinderii capacităților navale ale SUA în următorii ani, așa că o voi urmări atent și voi mai achiziționa cu siguranță HII cândva în viitor.
6) Am luat și Hormel Foods Corp. (HRL). O companie incredibilă din domeniul alimentar ce și-a crescut dividendul pentru 54 de ani consecutivi. Rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani a fost de 13%, enorm pentru o companie cu un așa record. Am mai tot povestit despre ea în ultima perioadă.
7) Revenim în domeniul apărării, iar următoarea companie este L3Harris Technologies (LHX). O companie ce și-a mărit dividendul pentru 20 de ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani este de 12%. În ianuarie, LHX a anunțat o creștere de dividend de 20%, arătând faptul că viitorul sună bine pentru această companie, iar managerii au încredere în ce urmează.
8) O companie nouă în portofoliu este Merck & Co., Inc. (MRK). O companie din domeniul healthcare, am vrut să inițiez o poziție într-o companie ce și-a crescut dividendul pentru 10 ani consecutivi, are o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de 6.3% și un randament de 3.3%. Nivelul datoriei este decent (Debt to Capital de 55%), iar ultima creștere de dividend a fost de 6.6%, demonstrând faptul că managementul are încredere în viitorul acestei companii.
9) Am luat și o acțiune Philip Morris International Inc. (PM), sora Altriei. 13 ani de creștere a dividendului și un randament de peste 5.5% m-au convins să o cumpăr. Deși rata de creștere a dividendului din ultima vreme nu este foarte impresionantă (3-4%), are venituri în toată lumea și îmi place foarte tare această diversificare geografică. Totodată, ei au anunțat că se așteaptă ca în aproximativ 10 ani să nu mai comercializeze țigările clasice pe piața din Japonia și merg tare pe IQOS.
10) Revenim în domeniul asigurărilor unde am achiziționat o acțiune Prudential Financial, Inc. (PRU). Și-au mărit dividendul pentru 13 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost de 12.5%. O companie ce a crescut în preț fața de achiziția precedentă, dar care se află la un preț relativ bun și oferă un randament de peste 4%, semn că piața nu o iubește prea tare... pierderea lor, mai multe prețuri bune pentru mine
11) Am cumpărat și o acțiune Reinsurance Group of America (RGA). Randamentul curent nu este spectaculos, puțin peste 2%, dar rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este foarte bună: 15%. Și-au crescut dividendul pentru ultimii 12 ani consecutivi și deși nu a fost ieftină, consider că se află la un preț relativ corect, ușor sub pragul meu superior de evaluare.
12) Am luat și o acțiune T Rowe Price Group, Inc. (TROW). O companie din domeniul financiar, mai precis zona de Asset Management, TROW și-a crescut dividendul pentru 35 de ani consecutivi, iar ultimele două creșteri au fost de 18%, respectiv 20%, absolut incredibil. Spuneam luna trecută când am achiziționat-o că o voi lua și în această lună și m-am ținut de cuvânt.
13) Am cumpărat și o acțiune Unum Group (UNM). Activează în domeniul asigurărilor de viață și își cresc dividendul de 11 ani de zile și au un Payout Ratio mic (22%). Randamentul este generos, aproape 4% și rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii 5 ani este de 12%. N-am mai prins-o la 16$ ca acum aproape un an, dar am considerat că este la un preț corect zilele acestea.
14) Am achiziționat și o acțiune Verizon Communications Inc. (VZ). Și-a crescut dividendul în ultimii 16 ani, dar rata de creștere este anemică (2-3% maxim). Totuși, portofoliul meu are nevoie și de companii de genul acesta, companii stabile și cât mai predictibile, iar VZ este genul acesta de companie. Sunt foarte entuziasmat să văd cum vor evolua odată cu adoptarea la scară largă a 5G-ului.
Cam acestea au fost achizițiile din luna mai.
Nimic spectaculos aș zice, doar niște companii al naibii de plictisitoare, adică exact genul care îmi place atât de tare.
Deși piața se află la un nivel record, asta nu înseamnă că nu găsim companii la prețuri bune/corecte.
Observ că sunt deja foarte mulți oameni care "și-au pierdut răbdarea" și sunt "numai pe roșu" cu portofoliul, ei investind de 4-6 luni, după ureche și fără nicio strategie... din păcate, vor fi victime sigure atunci când prețurile companiilor vor reveni mai aproape de realitate... iar asta se va întâmpla (mai devreme sau mai târziu).
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!