A sosit luna mea preferată din an și a adus cu ea destul de multă letargie pe burse.
Temerile legate de inflație sunt din ce în ce mai mari, dar nimeni nu știe ce se va întâmpla.
Iată ce acțiuni am cumpărat în luna iunie:
Puțin peste 1.500$ investiți în 16 companii.
Toate aceste achiziții au adus un plus de aproximativ 40$ la dividendele mele anuale, nete.
Avem câteva nume noi așa că haideți să intrăm în detalii:
1) Prima companie achiziționată este AbbVie Inc. (ABBV). Am mai tot povestit despre ea în trecut: o companie pe care regret că nu am mai prins-o undeva sub 100$, dar pe care o voi achiziționa cu siguranță pe viitor deoarece oferă un mix interesant de growth și dividend generos, ei având un randament de aproape 5%, iar dividendul fiind crescut cu o rată anualizată în ultimii 5 ani de 18.5%. Expiră patentul pentru Humira în 2023 și de aceea este privită cu reticență, dar ABBV a făcut pași importanți în direcția înlocuirii acelui medicament, așa că sunt extrem de optimist în legătură cu viitorul său, mai ales dacă mă uit pe vânzările noilor medicamente pe care le dezvoltă acum. A ajuns la aproximativ 4% din portofoliu și devine una din cele mai mari poziții.
2) Următoarea companie este Aflac Inc. (AFL). Și-au mărit dividendul în ultimii 38 de ani, iar anul trecut au surprins cu o mărire de dividend uriașă: 22.2%! O monitorizez și o voi mai achiziționa cu siguranță pe viitor dacă mai coboară puțin în preț.
3) Urmează o companie nouă în portofoliu: Atmos Energy Corp. (ATO), o companie din domeniul utilităților. Și-au crescut dividendul pentru 37 de ani consecutivi, rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este de peste 8% (destul de mult pentru o companie de genul acesta), iar nivelul datoriei este decent (un Debt/Capital de ~40%). Deși nu am luat-o la un preț mic, consider că este un preț relativ corect, mai ales dacă mă gândesc la faptul că aceste companii sunt relativ scumpe de câțiva ani încoace.
4) O altă companie nouă în portofoliu este și Booz Allen Hamilton Holding Corp. (BAH). O companie ce oferă servicii de consultanță corporațiilor, dar mai ales guvernelor (și în special celui al Statelor Unite). Ei se mândresc, printre altele, cu: servicii de consultanță oferite marinei americane în cel de-al doilea război mondial, crearea brandului de "Super Bowl" prin fuziunea NFL și AFL și crearea profesiei de "management consulting" în 1914. Vorbim de o companie cu peste 100 de ani de experiență și activitate ce și-a crescut dividendul pentru 10 ani consecutivi, iar rata de creștere a dividendului în ultimii 5 ani este amețitoare: 19%. Au un nivel al datoriei (Debt/Capital) de 71% și un Return on Equity de ~57%! Nu a fost o acțiune ieftină, dar consider că am plătit puțin mai mult pentru calitate.
5) Am luat și Bristol-Myers Squibb Company (BMY). Am tot povestit și despre ea, o companie pe care am tot luat-o în ultima perioadă. Am menționat lunile trecute că sunt ceva mai precaut, nu vreau să mă hazardez și să iau prea mult BMY deodată deoarece au datorii mai mari decât nivelul pe care îl consider acceptabil așa că aștept să văd cum evoluează lucrurile și construiesc poziția treptat.
6) Următoarea companie este Chicago Board Options Exchange Global Markets, Inc. (CBOE), o companie pe care am achiziționat-o și lunile trecute. Menționam faptul că mi se pare un moment propice pentru achiziționarea acestui gen de companie prin prisma faptului că din ce în ce mai mulți investitori intră pe bursă, tranzacționează și generează comisioane pentru aceste companii așa că m-am decis să profit de acest lucru. Și-au crescut dividendul pentru 11 ani consecutivi, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este de 14.5%. Totodată, în urma analizei mele, consider că este subevaluată și am o marjă de siguranță generoasă.
7) Am cumpărat și The Clorox Company (CLX). Au scăzut destul de mult de la ultima achiziție, așa că nu am putut să rezist. Și-au crescut dividendul pentru 43 de ani consecutivi, rata de creștere a acestuia din ultimii 3 ani este de aproape 10% și sunt ferm convins că aspiră la statutul de Dividend King, iar de produsele lor vom tot avea nevoie în anii ce urmează.
8) O altă companie nouă în portofoliu este Intercontinental Exchange Inc. (ICE). O companie similară cu CBOE ce operează mai multe burse din lume, cea mai celebră fiind probabil NYSE. Raționamentul este similar ca la CBOE: sunt mulți oameni care au intrat pe piețele de capital și generează comisioane și venituri extra pentru acest gen de companii, așa că doresc să profit de pe urma acestui lucru. Și-au mărit dividendul pentru 9 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani este de aproape 16%! Au un nivel decent al datoriei (Debt/Capital de ~46%), mai ales dacă ținem cont că a făcut numeroase achiziții în ultimele două decenii. Nu are un randament grozav, doar 1.2%, dar consider că este ușor subevaluată în această perioadă așa că am cumpărat o acțiune.
9) Am achiziționat și Kimberley-Clark Corporation (KMB), o companie ce a scăzut puțin în preț în ultima perioadă. Și-au crescut dividendul pentru 49 de ani consecutivi și vor vrea, mai mult ca sigur, să intre în lista de Dividend Kings. Deși rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii ani nu este extraordinară, situându-se undeva la 3-3.5%, ultima creștere de dividend a fost mai mare decât de obicei (6.5%), semn că managementul se așteaptă la un viitor bun.
10) Am luat și o acțiune Altria Group, Inc. (MO). Vă tot spun că Altria s-a aflat și încă se află într-o zonă de preț incredibilă pentru o companie de calibrul ei. S-au dus vremurile în care era la 40-42-45$, dar încă este la un preț bun, așa că voi mai lua probabil treptat.
11) Am cumpărat și 2 acțiuni Merck & Co., Inc. (MRK). MRK și-a crescut dividendul pentru 10 ani consecutivi, are o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de 6.3% și un randament de 3.3%. Nivelul datoriei este decent (Debt to Capital de 55%), iar ultima creștere de dividend a fost de 6.6%, demonstrând faptul că managementul are încredere în viitorul acestei companii. Consider că este ușor subevaluată și are un dividend foarte stabil și sigur.
12) Un alt nume nou în portofoliu este Insperity Inc. (NSP), o companie oarecum similară cu ADP ce oferă servicii de HR și business pentru companii mici și mijlocii. Ei și-au crescut dividendul pentru 11 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 3 ani este amețitoare: ~41% (cred că n-am mai văzut așa ceva de la AVGO). Au un nivel al datoriei destul de mare (Debt/Capital de ~91%), așa că aleg să fiu foarte prudent aici și o monitorizez atent înainte să construiesc o poziție mai mare.
13) Am cumpărat și o acțiune Realty Income Corp. (O). Cred că se împlinește aproape 1 an de când nu am mai luat O, dar mi s-a părut interesant ce vor să facă în următoarea perioadă după achiziția celor de la Vereit (și o presupusă creștere de 10% pentru AFFO). Nu am plătit neapărat un preț mic, dar consider că este un preț corect pentru o companie de genul celor de la Realty Income ce au un record de 28 de ani de creștere a dividendului.
14) Am cumpărat și o acțiune Reinsurance Group of America (RGA). Randamentul curent nu este spectaculos, puțin peste 2%, dar rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este foarte bună: 15%. Și-au crescut dividendul pentru ultimii 12 ani consecutivi și deși nu a fost ieftină, consider că se află la un preț relativ corect, ușor sub pragul meu superior de evaluare.
15) Am luat și o acțiune STORE Capital Corporation (STOR), un alt REIT pe care l-am cam ignorat în ultima perioadă. Cu un randament de peste 4%, 6 ani de creștere a dividendului și o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de aproape 10%, nu am putut să nu iau STOR, un REIT administrat impecabil de Chris Volk, un CEO pe care îl admir.
16) Ultima acțiune cumpărată este Unum Group (UNM). Activează în domeniul asigurărilor de viață și își cresc dividendul de 12 ani de zile și au un Payout Ratio mic (22%). Randamentul este generos, aproape 4% și rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii 5 ani este de 12%. Și-au crescut de curând dividendul cu 5.3% după ce nu făcuseră acest lucru în 2020.
Cam acestea au fost achizițiile din luna iunie, o lună ceva mai spectaculoasă decât precedenta prin prisma numelor noi din portofoliu.
Deși piața se află la un nivel record, asta nu înseamnă că nu găsim companii la prețuri bune/corecte.
Voi investi în continuare cu disciplină, răbdare și constanță pentru că ăsta este singurul mod dovedit de a avea succes pe bursă.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!