Iată că am trecut de jumătatea anului și a sosit timpul pentru runda de achiziții din iulie.

Tocmai ce am avut și CPI report și se pare că inflația își domolește creșterea. Rămâne de văzut dacă cei de la Federal Reserve vor continua creșterile ratelor de dobândă la ședința de la final de iulie (foarte probabil ca această creștere, dacă vor crește iar ratele de dobândă, să fie ultima).

 

Am achiziționat 3 companii în această rundă de achiziții:

 

    1)  Prima companie este Bristol-Myers Squibb Company (BMY), o companie din Health Care ce și-a mărit dividendul pentru 14 ani consecutivi, are un randament de 3.7% și un Dividend Growth Rate în ultimii 3 ani (DGR3) de 9.2%, o rată destul de bună, dar care nu mă aștept să fie menținută și în următorii ani, mai ales în lumina ultimelor achiziții și ale medicamentelor al căror patent de exclusivitate va expira.

Graficul de preț nu arată extraordinar în ultimii 5 ani, având o creștere de doar 10%:

Au scăzut destul de mult în preț în ultimele luni, iar printre posibilele motive ar putea fi mutarea capitalului din sectorul Health Care în Tech, plecarea fostului CEO în primăvară, după aproximativ 8 ani la cârma companiei, creșterea datoriilor sau expirarea patentului pentru Revlimid (sau apropierea datei de expirare a patentelor pentru altele precum Opdivo și Eliquis).

Cei de la BMY au un plan pe care încearcă să îl execute cât mai bine (câteva achiziții printre care și Celgene, dezvoltarea unor noi produse etc), dar rămâne de văzut în anii următori cât de bine o vor face.

 

Iată cum arată ultimele rezultate financiare raportate (Q1 2023):

Sursă

 

Avem vânzări cu 3% mai mici față de primul trimestru din 2023 (-1% la un curs de schimb constant) și un EPS cu 5% mai mare.

Îmbucurător de văzut că noile produse și-au dublat veniturile față de aceeași perioadă a anului anterior.

Estimările pentru 2023 sunt relativ anemice cu o creștere estimată a vânzărilor de doar 2% față de 2022.

 

Sursă

 

Cum vă spuneam, rămâne de văzut în ce măsură își vor îndeplini ce și-au propus pentru 2030 pentru că lucrurile nu arată bine pentru medicamentele ce și-au pierdut exclusivitatea (scădere de 34% YoY):

Sursă

 

Haideți să vedem și cifrele istorice:

Avem un EPS destul de haotic cu toate achizițiile făcute în ultimul deceniu. FCF/share a scăzut pentru câțiva ani, dar apoi și-a revenit din 2016 încolo, iar dividendul este foarte bine susținut și există spațiu de manevră pentru creșterea lui pe viitor, dar cred că vom avea mai degrabă creșteri mai mici (undeva la 3-5%/an)

 

Graficul DYC:

 

Iată în cât timp mi-aș recupera banii strict din dividende:

La o rată de creștere a dividendului de 5% (posibil conservatoare, dar prefer așa), mi-aș recupera banii strict din dividende undeva în anii 17-18. Aș prefera undeva în 15 ani sau mai puțin, dar nu știu dacă vom vedea BMY sub 50$.

În clipa de față, consider că BMY este la un preț corect, oarecum subevaluat, dar nu mult ținând cont de riscurile aferente, așa că am achiziționat 5 acțiuni.

 

 

    2)  Cea de-a doua companie achiziționată este UGI Corporation (UGI), o companie din domeniul utilităților ce și-a mărit dividendul pentru 36 de ani consecutivi, are un randament de 5.7% și un DGR3 de 7.2% (o rată bună, dar care cred că are șanse mici să fie susținută în următorii ani, mai ales că tocmai ce și-au mărit dividendul cu "doar" 4.2%).

UGI a fost fondată în 1882, iar primul dividend plătit a fost în 1885, dividend ce continuă să fie plătit și astăzi (un record de 139 de ani!).

Prețul lor a scăzut destul de mult în ultimele luni, iar după un 2021-2022 incredibil pentru companiile din acest sector, în 2023 prețul gazelor naturale a scăzut (datorită temperaturilor ceva mai ridicate și a stocurilor crescute de gaz în US și Europa), iar UGI are aproximativ 60-65% din veniturile sale din această zonă:

Totuși, ei vor să investească aproximativ 1 mld. USD în energie regenerabilă, așa că viitorul (pare să) sună(e) bine.

 

Iată cum arată ultimele rezultate raportate (Q2 2023):

Sursă

 

Un Adjusted EPS YTD aproape la fel ca anul trecut și un Adjusted EPS cu ~12% mai mic față de Q2 2022.

 

Iată cum arată cifrele istorice:

La companiile din acest sector ne uităm mai degrabă la EPS decât la FCF deoarece ele au cheltuieli mari și foarte mari.

Observăm că EPS a scăzut dramatic în 2019 și 2022, dar susține destul de bine dividendul și există spațiu de manevră pentru mărirea lui pe viitor (mărire care s-a întâmplat de curând, de altfel)

 

Graficul DYC:

 

Iată și în cât timp mi-aș recupera banii strict din dividende:

 

Undeva în anul 13 mi-aș recupera banii investiți strict din dividendele oferite. Nu e rău deloc, dar aș vrea o idee mai repede, poate anii 10-11.

În clipa de față, consider că riscurile sunt destul de mari în ceea ce îi privește pe cei de la UGI și planurile lor de viitor, dar prețul mi se pare că a scăzut prea mult în ultima perioadă și deși este destul de riscant ce fac, am cumpărat 16 acțiuni UGI (dar nu cred că îmi voi mai mări poziția prea mult în viitorul apropiat)

 

 

    3)  Ultima companie achiziționată este o poziție nouă în portofoliu: VICI Properties Incorporated (VICI). Am auzit de acest REIT acum mai bine de un an și jumătate de la Joseph Carlson și am cam ezitat să îl cumpăr deoarece este o companie cu un istoric relativ scurt, ei apărând în 2017 după ce cei de la Ceasars Entertainment și-au rupt câteva bucăți din business în cadrul procesului de reorganizare prin care au trecut (Chapter 11). Totuși, și-au mărit dividendul de atunci și au un record de 6 ani, un randament de 5% și un DGR3 de 8.6%.

Am tot urmărit REIT-ul ăsta de mai bine de 18 luni și am fost reticent multă vreme cu privire la achiziția lor, dar mișcările/planurile managementului și evoluția companiei în ultima perioadă m-au convins până la urmă să inițiez o poziție.

VICI este un REIT implicat în industria jocurilor de noroc/cazinourilor (în zona Las Vegas) și a ajuns unul dintre cele mai mari/importante REIT-uri din acest sector, având o evoluție a prețului foarte bună în ultima perioadă:

Știu că viciul acesta al păcănelelor și jocurilor de noroc nu va dispărea vreodată (din păcate) și nu e neapărat "etic" sau "moral" să profiți de viciile oamenilor, iar unii aleg să nu investească în acest gen de companii, dar dacă stăm strâmb și judecăm drept, nu există companie pe această lume fără scheleți în dulap și fără să facă rău, într-un fel sau altul, cuiva. Fiecare investește, până la urmă, în ce-l taie capul și cu ce este confortabil și nu e absolut nimic în neregulă cu asta.

 

Iată cum arată ultimele rezultate raportate:

 

Sursă

 

Primul lucru care îmi sare în ochi este rata aceea de ocupare incredibilă: 100%!

AFFO/share a crescut și el cu 18% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Ei tocmai ce au făcut și primele achiziții în Canada, pentru prima oară în afara Statelor Unite și au planuri mari de extindere. Totuși, sper să nu se întindă prea mult și prea repede și managementul să fie ponderat/înțelept în deciziile luate.

 

Estimările pentru 2023 arată în felul următor:

Sursă

 

Dacă se țin de treabă, la un dividend anualizat de 1.56$, vor avea un AFFO Payout Ratio de aproximativ 74%.

Urmează o mărire de dividend în curând, iar dacă duc AFFO Payout Ratio în 80%, vom avea, probabil, o mărire de 6-7% a dividendului. Vedem ce se va întâmpla pe partea asta.

 

Iată cum arată cifrele istorice:

 

Nu uitați că la REIT-uri ne interesează AFFO/share (linia albastră). Dividendul a evoluat în oglindă și există suficient spațiu de manevră pentru mărirea lui pe viitor.

 

Nu am un grafic DYC datorită istoricului scurt, din păcate, dar iată în cât timp mi-aș recupera banii investiți, strict din dividende:

 

La o rată de creștere de 5% a dividendului, mi-aș recupera banii undeva în anul 14-15. Aș vrea mai degrabă în anul 12, dar nu știu când/dacă VICI mai ajunge sub 25$.

Consider că VICI este la un preț corect în clipa de față (nu neapărat ieftin), așa că am inițiat o mică poziție de 5 acțiuni și îi voi monitoriza cu atenție pe viitor și îmi voi mai mări, cel mai probabil, poziția, mai ales dacă randamentul lor este de peste 5% și planurile lor se concretizează așa cum și-au propus.

 

 

Iată și confirmarea tranzacțiilor:

Am investit aproape 900$ și mi-am crescut dividendele anuale, nete cu aproximativ 39$.

 

 

Închei, ca de obicei, prin a vă spune că voi investi ca și până acum: disciplinat, constant și cu răbdare, indiferent dacă vine sfârșitul lumii sau nu.

Pentru că asta este singura șansă a investitorului obișnuit de a-și crește bunăstarea: folosind timpul în avantajul său.

 

 

Mă găsiți pe YOUTUBE și pe Discord

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!