Decembrie debutează cu o nouă variantă de Covid (Omicron), iar piețele au reacționat în consecință și am avut ceva scăderi în debutul acestei luni.

Rusia își încordează și ea mușchii la granița cu Ucraina, iar perspectivele nu sunt neapărat roz.

Rămâne de văzut, evident, ce se va întâmpla.

 

Lasând toate astea la o parte, haideți să vedem ce am achiziționat în decembrie, luna în care am decis să îmi întorc privirea către companiile din UK:

 

    1)  Prima companie achiziționată este British American Tobacco (BATS:UK, BTI:US), o companie din domeniul tutunului ce produce printre altele Dunhill, Pall Mall, Lucky Strike, Camel, Kent dar și produsele glo sau Vuse. Compania este încorporată în UK, dar am cumpărat ADR-ul său BTI (mai multe detalii despre ce este un ADR).

Partea frumoasă la aceste companii din UK este că ele nu sunt obligate să rețină vreo taxă pe dividende ("There is no requirement to deduct WHT from dividends. Therefore, dividends may always be paid gross, regardless of the terms of the applicable DTT" - sursă). Partea mai puțin frumoasă este că va trebui să plătesc eu 5% la ANAF și se complică puțin calculele la final de an, dar nu este sfârșitul lumii. Per ansamblu, ies puțin mai bine față de cei 10% opriți de obicei de companiile din US.

 

BTI nu raportează rezultatele trimestrial așa că o să combin rezultatele de la jumătatea anului cu comentariile privind primele 9 luni:

 

Sursă

 

Se merge mult pe ideea de a trece de la țigările tradiționale la produse ceva mai sănătoase (cam toți jucătorii importanți din domeniu merg pe raționamentul acesta).

 

Sursă

 

Venituri ce cresc precum Făt-Frumos la categoriile de tutun încălzit și un număr de consumatori în creștere.

 

Rezultate bune în prima jumătate a anului:

Sursă

 

Rezultatele la 9 luni nu arată nici ele rău:

Sursă

 

Dacă facem un pas în spate și ne uităm cum arată veniturile în ultimii 11 ani (cifrele sunt în GBP), lucrurile stau în felul următor (cu mențiunea că în 2017 au cumpărat restul de 58% din Reynolds American):

 

Vedem cum după achiziția din 2017, diferența dintre Free Cash Flow și dividendul oferit a crescut, iar acum au ceva mai mult spațiu de manevră.

 

Randamentul dividendului a ajuns la un nivel incredibil în momentul de față, de peste 8%. Debt/Capital este la un nivel destul de scăzut pentru o companie din acest domeniu: doar aproximativ 41%.

Cei de la SimplySafeDividends acordă un scor de 45 pentru siguranța dividendului:

Sursă

 

Datele lor sunt evident greșite deoarece ei transformă dividendele din GBP în USD, iar în funcție de fluctuațiile cursului de schimb, poate părea că dividendul a fost scăzut, ceea ce nu este cazul, BTI mărindu-și dividendele pentru 22 de ani consecutivi.

 

Habar nu am cum va arăta viitorul, văd că Noua Zeelandă va interzice fumatul (mereu iese bine când se interzice un viciu de genul acesta - vezi perioada prohibiției în SUA wink), tot ce știu este că aceste companii sunt adevărate mașinării de făcut bani, iar oamenii vor fuma și în viitor, indiferent că folosesc țigările tradiționale/electronice sau țigări care se teleportează.

Astfel, având o marjă de siguranță uriașă la acest preț, am decis să cumpăr 12 acțiuni BTI și să mă bucur de acest dividend zemos de 8% care e crescut cam cu rata inflației pe termen lung (2-3%), așa că puterea de cumpărarea a banilor mei va fi intactă.

 

    2)  Cea de-a doua companie achiziționată este Unilever PLC (ULVR:UK, UL:US), o companie achiziționată tot sub formă de ADR și care nu mai are nevoie de nicio prezentare (nu, serios, uită-te puțin prin casă ce produse ai, sunt șanse mari să ai măcar 2-3 de la Unilever: Rexona, Dove, Hellmann's, Knorr, Omo, Dero, Magnum, Ben&Jerry, Wall's, Domestos, Cif, Persil vândut în parteneriat cu Henkel etc.)

Până anul trecut, cei de la Unilever erau "sparți" în două: Unilever PLC și Unilever N.V., dar s-au unit într-o singură companie și a rămas Unilever PLC (atenție când vă uitați și la istoricul dividendelor, contează dividendele în EUR, nu cele în GBP pentru că UL raportează cifrele în EUR, iar recordul lor este de 22 de ani de creștere a dividendului în momentul de față)

 

Iată cum arată rezultatele pe trimestrul trei:

Sursă

Creșterile nu sunt spectaculoase, dar interesant de văzut că inflația este transmisă mai departe consumatorilor, adică exact ce vrei să vezi ca investitor.

 

Creștem frumos și în piețele în dezvoltare (USG = underlying sales growth):