Iată că a venit și timpul pentru ultima rundă de achiziții din 2020.
Sincer, nu știu când a trecut timpul atât de repede, parcă ieri era ianuarie și discutam despre Australia și incendiile de vegetație...
Se încheie, în curând, un an haotic, imprevizibil și care va rămâne în cărțile de istorie.
Decembrie a fost ultima lună când am contribuit și la reconstruirea fondului de urgență, acesta fiind complet acum, iar din ianuarie revin la tranșa obișnuită de ~1.000$ alocați bursei.
Am cumpărat următoarele acțiuni:
Aproape 600$ puși la treabă, aceștia aducând un plus de aproximativ 22$ la dividendele mele anuale, nete.
Hai să intrăm puțin în detalii:
1) Prima companie achiziționată este Amgen (AMGN). Deși am auzit de mult timp de ea, nu am monitorizat-o foarte atent, însă am decis de curând să o analizez mai serios și iată că am și achiziționat-o. Amgen este implicată în cercetarea, dezvoltarea, producția și livrarea produselor farmaceutice și a medicamentelor. Este cel mai mare jucător din acest sector și și-a crescut dividendul în ultimii 10 ani (făcând-o chiar agresiv de la 0.28$ în 2011 la 1.60$ în 2020). Vă povesteam într-un articol mai vechi că vreau să mă extind puțin în acest sector și să nu mă focusez doar pe BMY, de exemplu, iar AMGN este o companie care se potrivește perfect cu intenția mea. Veniturile AMGN sunt ceva mai bine diversificate decât ABBV, iar Payout Ratio este undeva la 45%, având loc destul să crească dividendul în viitor. Am prins-o la un randament de 2.8%, iar rata cu care și-au mărit dividendul în ultimii 5 ani a fost de 19% (deși nu mă aștept să continue cu aceste procente mari).
2) Următoarele două companii sunt Cisco (CSCO) și Intel (INTC). Am mai tot povestit despre ele, așa că nu mai intru în prea multe detalii. Vreau doar să menționez un singur lucru: este adevărat că în sectorul IT există o altă dinamică și trebuie să inovezi în permanență, dar să consideri că aceste două companii sunt moarte doar pentru că au perioade ceva mai proaste cu un management ceva mai slab, este cel puțin naiv. Au ambele un cashflow bun, Cisco este unul din cei mai importanți jucători din domeniul rețelisticii, în timp ce Intel este cel mai important jucător din domeniul procesoarelor, fiind în plin proces de extindere în alte domenii cu potențial mare în viitor.
Vor avea câțiva ani grei? Cu siguranță. Vor crește de 5-10 ori într-un an? Cu siguranță nu. Dar sunt șanse mari ca în viitor să fie niște pariuri câștigătoare și nu pot să scap de senzația că Intel e exact cum era Apple în 2016, adică "o companie expirată, care face niște telefoane și nu mai are unde să inoveze, adică bani pierduți". Cred că vedem cu toții unde este Apple acum.
Evident că pot să mă înșel și ele să fie niște dezamăgiri crunte, dar cât timp aștept, am un dividend zemos din partea fiecăruia. Degeaba susținem că urmărim companii subevaluate și vrem să facem Value Investing dacă atunci când avem 2 exemple perfecte de Value Investing, strâmbăm din nas și cumpărăm tot AMD/NVDA/TSLA.
3) Am mai cumpărat și o acțiune Altria (MO). Deși am, în momentul de față, peste 5% din portofoliu alocat Altriei, cred că voi mai cumpăra măcar 2 acțiuni în viitorul apropiat. O companie aflată în dizgrația multor persoane, Altria este o vacă bună de muls, ce are niște avantaje competitive incredibile și un cashflow fantastic. Repet ce am scris/zis în alte articole mai vechi: cred că peste ani mă voi uita în spate la aceste timpuri și mă voi întreba de ce nu am cumpărat mai multe acțiuni la una din cele mai bună companii din ultimii cel puțin 20 de ani (conform randamentelor anualizate)?
4) Următoarea companie achiziționată este Omnicom (OMC). O companie pe care o monitorizez de ceva vreme și pe care ar fi trebuit să o cumpăr mai repede deoarece a cam crescut în ultimele săptămâni. Unul din cei mai importanți jucători din domeniul marketingului/publicității, OMC și-a crescut dividendul în ultimii 10 ani. A fost foarte ieftină multe luni pentru că veniturile din publicitate au scăzut, dar este o companie solidă care va trece peste această perioadă cu brio. Momentan, am un randament de 3.7% pe ea și rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii 5 ani a fost de aproximativ 6.5%.
5) Am cumpărat și Philip Morris (PM), o companie desprinsă din Altria. Aceștia au drepturile pentru comercializarea Marlboro, IQOS, Parliament etc. în afara Statelor Unite așa că se completează perfect cu Altria în această privință. Totodată, un dolar mai slab în raport cu celelalte monede, favorizează companiile precum PM care au venituri o idee mai mari prin pricina schimbului valutar, în această perioadă. Totuși, nu de aceea am cumpărat-o, ci pentru faptul că aceste companii din domeniul tutunului sunt foarte hulite în acestă perioadă, dar ele au un cashflow bun, predictibil și deși numărul fumătorilor scade pe zi ce trece, pot să mențină profituri ridicate prin creșterea prețului, dar și prin alte produse complementare pe care le dezvoltă. Așadar, aceste companii nu vor muri prea curând, iar produsele lor vor avea căutare, mai ales că sunt încă multe zone din lume ce încă nu fumează așa mult și unde există piețe de desfacere bune.
6) Am mai luat și un Store Capital (STOR). Am tot vorbit și despre această companie în ultima perioadă, așa că nu mai intru în detalii prea mult. Au colectat peste 90% din chirii în ultima lună și deși au și chiriași cu probleme precum teatre, săli de fitness etc., sunt suficient de bine diversificați astfel încât să treacă cu bine peste niște eventuale falimente ale chiriașilor cei mai expuși. Am mare încredere în această companie și în CEO-ul ei.
7) Ultima companie achiziționată este Walgreens Boots Alliance (WBA). O altă companie despre care am mai tot discutat, o companie ce se află sub presiunea celor de la Amazon, care au anunțat că vor livra și ei medicamente, și care încearcă să se reinventeze în ultima perioadă: au accelerat dezvoltarea în online, au încheiat parteneriate cu niște clinici pentru a avea și servicii medicale în unele locații WBA (astfel că poți să te duci și la doctor și la farmacie în același loc) șamd.
Cert este că această perioadă este una bună pentru a cumpăra WBA pentru că atunci când AMZN anunță că intră într-un sector, multe companii din acel sector scad, de parcă vine apocalipsa (să ne amintim ce s-a întâmplat cu WMT/TGT/COST când AMZN au cumpărat Whole Foods și unde sunt aceste companii azi - bine mersi, la un nivel de preț crescut).
Sunt de acord că Amazon va lua ceva din profitul WBA, dar nu cred că aceștia doar vor asista pasivi și nu vor face nimic în această privință. Vorbim totuși de o companie care oferă și își crește dividendele de mai bine de 40 ani, au trecut ei prin multe, se vor adapta cumva.
Cam acestea au fost companiile pentru această ultima rundă din 2020.
Vaccinurile sunt pe piață, UK a început deja să își vaccineze populația.
Nu am idee cum arată viitorul pe termen scurt, dar știu sigur că pe termen lung, peste 20 de ani, vom fi într-o poziție mult mai bună ca acum.
Astfel, mă pregătesc din timp: investesc constant, disciplinat și cu răbdare, fără a da atenție știrilor alarmiste și prostiilor din presă sau ale analiștilor lui pește prăjit.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!