A sosit timpul și pentru tranșa din aprilie.
De acum încolo, voi mări tranșa lunară la cel puțin 1.500$, ajutat de o mărire salarială primită recent la locul de muncă.
Păstrez doar un mic procent din acea mărire salarială pentru mine, restul este redirecționat spre investiții.
Acestea fiind zise, iată ce acțiuni am cumpărat în aprilie:
Peste 2.500$ investiți în 16 companii și o voi cumpăra și pe a 17-a (Verizon) undeva spre jumătatea lunii deoarece mai am vreo 40$ în contul brokerului.
Toate aceste achiziții au adus un plus de aproximativ 58$ la dividendele mele anuale, nete.
Să intrăm în detalii:
1) Prima companie achiziționată este AbbVie Inc. (ABBV). Am mai povestit despre ea în articolul trecut: o companie pe care regret că nu am mai prins-o undeva sub 100$, dar pe care o voi achiziționa cu siguranță pe viitor deoarece oferă un mix interesant de growth și dividend generos, ei având un randament de aproape 5%, iar dividendul fiind crescut cu o rată anualizată în ultimii 5 ani de 18.5%. Expiră patentul pentru Humira în 2023 și de aceea este privită cu reticență, dar ABBV a făcut pași importanți în direcția înlocuirii acelui medicament, așa că sunt extrem de optimist în legătură cu viitorul său, mai ales dacă mă uit pe vânzările noilor medicamente pe care le dezvoltă acum.
2) A doua companie este Amgen Inc. (AMGN), o companie pe care am achiziționat-o și luna trecută. Și-au crescut dividendul de 10 ani, iar rata anualizată de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este de 15.2%. Nu pot să rezist când văd creșteri de genul acesta, sincer. Au un nivel al datoriei destul de ridicat, așa că aleg să fiu prudent și nu voi cumpăra AMGN pe viitor în mod excesiv.
3) Rămânem tot în zona de Healthcare cu Anthem, Inc. (ANTM), o altă companie cumpărată și luna trecută. Și-a crescut dividendul pentru ultimii 11 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii ani este de ~9%. Cu 41 de milioane de clienți în Statele Unite, ANTM face parte din asociația Blue Cross Blue Shield, o asociație de 36 de companii ce oferă asigurări medicale pentru 106 milioane de clienți, ANTM fiind cea mai mare. Tendințele demografice favorizează companiile de genul acesta.
4) Careul de companii din Healthcare este completat de Bristol-Myers Squibb Company (BMY). Am tot povestit despre ea, am tot luat-o în ultima perioadă, văd că o cumpără și Buffett, probabil îmi citește blogul. Sunt ceva mai precaut, nu vreau să mă hazardez și să iau prea mult BMY deodată deoarece au datorii mai mari decât nivelul pe care îl consider acceptabil așa că aștept să văd cum evoluează lucrurile și construiesc poziția treptat.
5) Următoarea companie este Chicago Board Options Exchange Global Markets, Inc. (CBOE), o companie nouă în portofoliu. Prima bursă din SUA care a introdus tranzacționarea cu options în 1973, ea este responsabilă și pentru indicele VIX (acel indice al optimismului/pesimismului investitorilor). Mi se pare un moment propice pentru achiziționarea acestui gen de companie prin prisma faptului că din ce în ce mai mulți investitori intră pe bursă, tranzacționează și generează comisioane pentru aceste companii așa că m-am decis să profit de acest lucru. Și-au crescut dividendul pentru 11 ani consecutivi, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este de 14.5%, prea zemoasă să nu profit. Totodată, în urma analizei mele, consider că este subevaluată și am o marjă de siguranță generoasă.
6) Am reușit să iau și The Clorox Company (CLX). O monitorizez de mai bine de un an de zile și abia de 4-5 săptămâni a revenit într-o zonă de preț acceptabilă. Nu a fost un preț grozav, dar consider că am plătit un preț corect pentru un business minunat, cum ar spune Buffett. Și-au crescut dividendul pentru 43 de ani consecutivi, rata de creștere a acestuia din ultimii 3 ani este de aproape 10% și sunt ferm convins că aspiră la statutul de Dividend King, iar de produsele lor vom tot avea nevoie în anii ce urmează.
7) Următoarea companie este Cisco Systems, Inc. (CSCO). A urcat recent în preț, dar perioada următoare ar trebui să o favorizeze atunci când lumea va începe treptat să revină la munca de la birou. Și-au crescut dividendul pentru 11 ani, rata de creștere a acestuia din ultimii 3 ani este de 8.2%, iar nivelul datoriei este unul mic (Debt/Capital de doar 28%).
8) Am mai luat și Huntington Ingalls Industries, Inc. (HII). Și-au mărit dividendul pentru 9 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani este de 20%! Au un nivel al datoriei bun (Debt/Capital de doar 47%) și mă aștept să fie în centrul extinderii capacităților navale ale SUA în următorii ani, așa că o voi urmări atent și voi mai achiziționa cu siguranță HII pe viitor.
9) Am luat și Hormel Foods Corp. (HRL). Am tot povestit despre ea în ultima vreme, o companie incredibilă.
10) Am cumpărat și Johnson & Johnson (JNJ), o altă companie pe care o tot cumpăr în ultima perioadă. Vaccinul lor a fost de curând autorizat și urmează să fie folosit la scară largă. Evident, nu de asta i-am luat, ci pentru că sunt o stâncă, o companie pe care nu ai voie să nu o ai în portofoliu. Urmează să anunțe creșterea de dividend.
11) Am achiziționat și Kimberley-Clark Corporation (KMB). Și-au crescut dividendul pentru 49 de ani consecutivi și vor vrea, mai mult ca sigur, să intre în lista de Dividend Kings. Deși rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii ani nu este extraordinară, situându-se undeva la 3-3.5%, randamentul de aproape 3.5%, faptul că ultima creștere de dividend a fost mai mare decât de obicei (6.5%) și faptul că încă se află într-o zonă de preț bună, m-au făcut să iau și luna aceasta o acțiune KMB.
12) O acțiune subevaluată pe care o tot iau în ultima vreme este Lockheed Martin Corporation (LMT). A devenit cea mai mare poziție din portofoliul meu și nu o voi mai lua în lunile următoare. Și-au crescut dividendul pentru 18 ani consecutivi și se află la un preț bun în ultima vreme, având un randament de peste 3%. Rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii 5 ani se apropie de 10% și au o grămadă de spațiu de manevră, având un Earnings Payout Ratio de ~40% și un Free Cash Flow Payout Ratio de ~43%, adică fix ce vreau să văd.
13) Am luat și o acțiune Altria Group, Inc. (MO). Vă tot spun că Altria s-a aflat și încă se află într-o zonă de preț incredibilă pentru o companie de calibrul ei. S-au dus vremurile în care era la 40-42-45$, dar încă este la un preț bun, așa că voi mai lua probabil treptat.
14) Următoarea companie este Snap-on Inc. (SNA), o companie despre care am povestit și în articolul trecut. O companie plictisitoare, fără îndoială, dar atât de necesară pentru sute de milioane de oameni. Și-au mărit dividendul în ultimii 11 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost de 15%. Au datorii foarte puține (Debt/Capital de ~27%) și un Free Cash Flow Payout Ratio de doar 26%.
15) Am cumpărat și T Rowe Price Group, Inc. (TROW). O companie din domeniul financiar, mai precis zona de Asset Management, TROW și-a crescut dividendul pentru 35 de ani consecutivi, iar ultimele două creșteri au fost de 18%, respectiv 20%, absolut incredibil. Am cumpărat-o și luna trecută și probabil o voi cumpăra și luna viitoare dacă rămâne sub 200$.
16) Despre ultima companie nu am ce să povestesc. Nu știu mai nimic despre ea, mi-a fost băgată pe gât odată cu achiziția celor de la Eaton Vance (EV), iar acum am luat 0.41 acțiuni doar pentru că nu suport pozițiile fracționare în portofoliu, așa că Morgan Stanley (MS) este ultima din această listă. Serios, nu știu mai nimic despre ea, dar o voi păstra atâta timp cât nu își taie dividendul. Nu îmi place absolut deloc situația, dar asta este (nu vreau să mă gândesc prin ce trec cei care investesc mereu după ureche...).
Cam acestea au fost achizițiile din luna aprilie.
Deși piața se află la un nivel record, asta nu înseamnă că nu găsim companii la prețuri bune/corecte.
Sunt mai puține opțiuni, este adevărat, dar ele există.
Eu voi continua ca și până acum: investesc constant, disciplinat și cu răbdare.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!