Vă promiteam în articolul despre începutul aventurii mele la bursă că voi detalia cele 3 greșeli despre care pomenesc în articol.
Am fost puțin naiv și le-am comis în lanț, cu toate că, credeam eu, îmi luasem măsuri de precauție: informări despre nivelul taxelor, modalități de depunere, tratatul legat de dubla impunere dintre RO-US șamd.
Asta cred că a constituit oarecum și o parte din impulsul de a deschide acest blog: frustrarea că nu aveam surse de informare adaptate la realitatea din România (sau cel puțin eu nu le-am găsit, poate ele există, nu știu). Totodată, nu am găsit ceva concludent nici pe site-ul brokerului (cel puțin nu pentru ce voiam eu să fac - primirea dividendelor).
În ordinea numerelor de pe tricou, iată cele 3 greșeli pe care le-am comis atunci când am investit prin intermediul celor de la XTB:
1) Nu m-am informat suficient de mult despre taxele aplicate dividendelor. Deși am citit tot ce se putea pe site, efectiv nu am găsit ceva concludent despre asta. Am încercat și pe bloguri și forumuri, dar erau răspunsuri foarte puține și se băteau cap în cap, fiecare având o părere diferită.
Puteam să evit surpriza neplacută pe care am avut-o atunci când mi-au intrat primele dividende (la aproximativ 2 luni distanță după ce am cumpărat acțiunile), dacă aveam puțină răbdare, dar eram prea entuziasmat de ideea de a investi încât am depus toți banii în decurs de o lună. Îmi era totodată teamă că nu voi mai prinde acțiunile pe care le urmăream la un preț bun.
Am constatat apoi că XTB taxează cu 30% dividendele, nu cu 10% cum mă așteptam eu. Știu că am cerut explicații pe chat, dar eram prea furios ca să mi le mai pot aminti cu acuratețe. Nu mai rețin dacă erau la depozitarul polonez sau într-un cont comun la nivel european. În fine, prostia a fost în mare parte a mea: puteam să întreb brokerul pe chat sau pe mail, dar eram prea entuziasmat, cum am spus.
2) Am transferat fonduri în... RON. Inteligent, nu? Cumperi acțiuni din State, dar transferi RON. Am avut un moment când puteam să evit asta, dar nu am fost inspirat pe moment.
Atunci când am transferat primii bani aș fi putut vedea faptul că toate conturile XTB de alimentare erau deschise la ING. Eu alimentasem tot din ING așa că un transfer ING USD - XTB USD ar fi fost gratis și instant (inițial credeam că ING mă va taxa cu 50 RON, taxa lor standard pentru transferuri valutare).
Dacă aplicam cele de mai sus, tot aș fi pierdut puțin în momentul când schimbam RON în USD la ING, bancă ce are unul dintre cele mai proaste cursuri de schimb de pe piață (ING nu emite card în USD din ce știu, iar chiar dacă ar face-o, nu prea poți alimenta CASH, având doar pentru EUR opțiunea asta, deci erai constrâns să faci schimbul valutar direct din Homebank).
Dacă eram super inspirat, puteam să găsesc metode alternative de alimentare direct în USD (una din ele ar fi cu Revolut, spre exemplu).
Lucrurile nu sunt atât de tragice, XTB adăugând 0.5%-1% la cursul de schimb, dar problema mare este că atunci când primesc dividende, mi le convertește în RON, evident.
3) Comisioanele practicate. Ok, asta nu este chiar o greșeală în adevăratul sens al cuvântului, dar comisioanele practicate de XTB erau destul de măricele (0.12% / minim 4.99$ pe tranzacție). Erau cam cea mai bună variantă de broker existentă la noi, dar puteam să mai caut o perioadă un alt broker, poate chiar unul din afara României (IB avea un prag destul de mare de intrare - 10.000$ dacă nu mă înșel, iar ce găsisem la momentul acela nu prea permitea cetățenilor din UE să își deschidă conturi).
În mai 2019 nu erau chiar toate variantele de astăzi când în State există o adevărată frenezie în rândul brokerilor să reducă sau chiar să elimine complet comisioanele pe tranzacții.
Ca lucrurile să fie complete, XTB au anunțat de curând că măresc comisioanele la 10$ pe tranzacție. Nu înțeleg mișcarea în contextul actual, dar ei știu mai bine ce vor să facă.
Deși au în ofertă ETF-uri destul de variate, comisioanele sunt prea mari pentru a merita să investiți prin intermediul lor, după părerea mea.
Și cam astea au fost greșelile pe care eu le-am făcut atunci când am început. Am învățat din ele și merg mai departe. Sper să puteți profita de naivitatea mea și să nu le repetați și voi.