Multe miliarde s-au pierdut și apoi recuperat și apoi pierdut din nou în aceste ultime zile.

Volatilitatea pieței a fost la cote înalte, iar faptul că oricine poate investi în zilele noastre, datorită tehnologiei, a contribuit din plin la acest lucru.

Lumea se sperie foarte ușor în fața stirilor alarmiste, știri care de cele mai multe ori se dovedesc a fi fie false, fie exagerate intenționat pentru a produce cât mai multă emoție.

Nu degeaba spunea Ben Graham: "Pe termen scurt, bursa se comportă precum o mașina de vot - oricine poate "vota" (investi) dacă are bani. Pe termen lung, bursa se comportă precum un cântar."

 

Ce voia să spună autorul? laughing

Păi cred că vedem zilele acestea - oamenii se panichează și vând la cel mai mic semnal de pericol.

Pe termen lung, bursa își va reveni, iar companiile cu un business solid vor fi evaluate precis, exact precum un cântar care ne spune până la ultimul gram ce masă are obiectul cântărit.

 

În altă ordine de idei, cred că reacțiile investitorilor sunt exagerate, ca de obicei.

 

Aceasta este prima scădere mai consistentă de când am început să investesc, dar nu trebuie să uităm că am avut o scădere similară în iarna lui 2018 când S&P a scăzut cu aproape 20%. Aceste corecții sunt normale, iar acestă probabilă recesiune pică într-un moment în care aproape toată lumea era de acord că totul este supraevaluat.

Vom vedea o criză? Greu de prezis, dar probabil că nu.

Și chiar dacă va apărea o criză, trebuie să reținem faptul că o recesiune/criză (bear market) durează, în medie, cam 12-18 luni, în timp ce o perioadă de creștere (bull market) durează, în medie, cam 7-8 ani, deci mult mai mult.

 

De aceea îmi place atât de mult strategia aceasta a dividendelor ce sunt crescute de la an la an.

S-a schimbat ceva fundamental cu business-urile pe care le dețin? Și-au suspendat dividendele? Evident că nu.

Sigur, va exista o scădere a veniturilor și a profiturilor, dar să nu uităm că aceste companii au trecut prin lucruri similare sau mai rele și au continuat să se descurce și să crească dividendele.

 

Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne facem temele.

Dacă ceva fundamental s-a schimbat într-o companie pe care o deținem, atunci trebuie să reevaluăm situația.

Dar ceea ce se întâmplă zilele astea nu prea are legătură cu lucrul acesta.

 

Priviți tabelul de mai jos și care a fost evoluția dividendelor și a S&P 500 în timpul recesiunilor/crizelor din ultimul timp:

 

Recesiune/Bear Market Scădere maximă S&P 500 Evoluție S&P 500 Dividende
1946 - 1949 -30% 46.3%
1956 - 1957 -22% -0.1%
1961 - 1962 -28% 4.1%
1966 - 1967 -22% -1.2%
1968 - 1970 -36% -8.8%
1973 - 1975 -48% -9.4%
1980 - 1982 -27% -1.2%
1987 -34% 1.9%
1990 - 1991 -20% -2.0%
2000 - 2002 -49% -0.5%
2008 - 2009 -57% -23.1%
Medie -34% 0.5%

Sursă: www.multpl.com

 

Așadar, eu privesc toate aceste evoluții drept o reducere, un fel de Black Friday.

E ca și cum ar fi o reducere la mâncare - sunt recunoscător că există, dar nu voi depune eforturi prea mari să investesc sume suplimentare. Poate un maxim 10-15%.

Pe termen lung, peste 15-20 de ani, nu va conta atât de mult suma suplimentară pe care aș putea eu să o mobilizez în momentele astea.

 

Tot ce contează, așa cum zic de fiecare dată, este să investim constant - și când lucrurile merg bine, dar și când merg prost.

Astfel, nu ne batem capul cu corecții, recesiuni sau crize și nu ne interesează momentele de minim ca să intram în piață.

Peter Lynch spunea că mai mulți bani s-au pierdut în așteptarea/anticiparea unor crize decât în crizele propriu-zise.

 

Nu uitați că deținem o companie, o afacere, un business, nu niște simple litere pe un ecran de telefon.

 

Totodată nu uitați să vă pregătiți cât mai bine pentru o eventuală recesiune/criză:

    1)  Dezvoltați-vă competențele profesionale și faceți tot ce puteți astfel încât în cazul în care vă pierdeți jobul să vă găsiți cât mai repede altceva (și este de preferat să vă dezvoltați astfel încât să nici nu ajungeți într-o situație de genul).

    2)  Construiți-vă un fond de urgență de minim 3-6 luni (poate chiar 9-12 dacă considerați necesar) astfel încât să nu fiți nevoiți să vă vindeți din portofoliu pentru a face rost de bani.

    3)  Diversificați-vă investițiile.

 

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!