Vreau să demarez o nouă serie de articole (veți vedea în curând despre ce este vorba) și pentru că nu vreau să lungesc acele articole cu aceleași explicații de fiecare dată și pentru a preîntâmpina cât mai multe întrebări, m-am decis să îl scriu pe acesta pentru a putea să îl menționez atunci când mi se vor cere explicații adiționale.
O să vă vorbesc puțin despre baza mea de date, ce companii conține și criteriile de care am ținut cont atunci când am ales acele companii.
Totodată, o să povestesc puțin despre noua serie de articole pe care vreau să o încep.
Nu vorbesc eu foarte des despre baza mea de date, dar am decis acum aproximativ doi ani să îmi construiesc una (bază de date la care puteți avea acces dacă vă abonați prin Stripe).
De ce am decis acest lucru?
Motivele sunt simple.
Deși sunt conștient că există multe site-uri care extrag informații din rapoartele anuale ale companiilor (roic.ai, stockanalysis.com, gurufocus.com, stockrow.com etc.), nu am fost niciodată mulțumit pe deplin de calitatea lor.
A nu se înțelege că sunt eu cel mai bun analist din lume, că sunt departe de așa ceva, dar aceste site-uri preiau informațiile în mod automat și uneori apar erori, erori pe care vreau să le minimizez, pe cât posibil, chiar să le elimin.
Spre exemplu: dacă ne uităm pe roic.ai la ticker-ul WTRG, veți observa că la Cost of Goods Sold nu are date, deși compania raportează costuri în rapoarte:
Da, situațiile de acest gen nu sunt foarte dese, dar ele apar din când în când, așa că, în momentul de față, nu am încredere în niciun serviciu gratuit de acest gen (ca să nu mai vorbesc de faptul că dacă intrăm pe 4-5 asemenea surse și căutăm aceeași companie, pot apărea diferențe majore la unii indicatori, în funcție de logica din spatele colectării acelor cifre). Iar de plătit, nu vreau să plătesc sute sau mii de dolari pe lună pentru site-urile cu abonamente, mai ales că nu investesc milioane de dolari.
Totodată, mi se pare mult mai util procesul de colectare manuală a acestor date (deși consumă timp mai mult), deoarece îmi permite să mă familiarizez și să înțeleg puțin mai bine compania, înainte de a o investiga în detaliu.
Ce companii se regăsesc în baza de date?
Punctul de plecare, așa cum am menționat și în acest articol, este lista cu companii din US ce și-au mărit dividendele pentru ultimii cel puțin 5 ani consecutivi (CCC list - Challengers, Contenders, Champions).
La momentul scrierii acestui articol, baza de date conține 206 companii: toate companiile ce și-au mărit dividendele pentru cel puțin 25 și 50 de ani și o parte din companiile ce și l-au mărit pentru 10 ani consecutivi, respectiv 5 ani consecutivi.
Cumva, din acea listă ce conține peste 700 de companii, am încercat să le selectez pe cele care fie au un istoric solid în ceea ce privește dividendele, fie pe cele care mi s-au părut cele mai promițătoare (creștere mare de dividend în ultimii ani, spre exemplu). Obiectivul pentru această bază de date este să ajung la aproximativ 250 de companii analizate în acest an și eventual să depășesc 300 anul viitor.
Dintre companiile ce nu au încă un record de creștere de 25 de ani a dividendului, am încercat să le evit pe cele ce fie au un randament foarte mic (sub 1%) sau pe cele ce au o rată anemică de creștere a dividendului în ultimii 5-10 ani (sub 3-4%). Totodată, cam evit băncile mici/regionale, mortgage REITs, BDC-urile (Business Development Companies) și MLP-urile (Master Limited Partnerships).
Acum sper că aveți o imagine mai clară asupra universului la care mă voi raporta în seria mea de articole și sper că vă răspunde la întrebarea "de ce ai selectat compania X și nu ai luat în calcul și compania Y?"
Cum arată efectiv baza de date?
Aveți aici un clip filmat acum mai bine de un an.
Și o poză cu câteva companii:
Iar acum să trecem la seria de articole pe care vreau să o demarez.
Plecând de la companiile din baza mea de date, m-am gândit să vă fac o serie de articole/clipuri cu diferite topuri de companii, în funcție de anumite criterii:
- cele mai mari randamente ale dividendului
- cele mai mari rate de creștere a dividendului
- companii dintr-un anumit sector
- companii sub un anumit preț
Și așa mai departe.
De ce vreau să fac această serie?
Pentru că vreau să vă aduc în atenție anumite companii de care poate nu ați auzit niciodată sau de care ați uitat și poate găsiți o idee bună pe care să o investigați mai în detaliu apoi.
Iată cum ar arăta un exemplu:
În cadranul albastru avem 4 indicatori: Price/Earnings, Price/Earnings before Interest & Taxes, Price/Operating Cash Flow, Price/Free Cash Flow. Coloana din dreapta ne arată media din ultimii 10 ani, iar coloana din stânga nivelul la momentul ultimului raport anual. În cazul exemplului de mai sus, Mastercard pare supraevaluată la toți cei 4 indicatori.
În cadranul verde avem informații legate de dividende: o medie a randamentului dividendului în ultimii 10 ani și randamentul curent al dividendului. Mai jos avem Rata de creștere a dividendului (DGR) în ultimii 10, 5, respectiv 3 ani.
În cadranul roz avem informații legate de Payout Ratio (atât pentru EPS, cât mai ales pentru FCF), de nivelul Debt/Capital, de numărul acțiunilor (dacă este în scădere sau creștere) și Credit Rating.
Despre ce nu va fi această serie?
Dacă mă urmăriți de mai mult timp, știți că evit, pe cât posibil, să fac recomandări de achiziție, așa că vă sugerez să nu cumpărați ceva, doar pentru că apare în vreun top.
Aceste companii nu reprezintă o recomandare de achiziție și vă recomand cu tărie să folosiți aceaste topuri strict drept un punct de plecare și să va faceți apoi propriile analize și să vedeți dacă are sens sau nu să cumpărați ceva.
O analiză ca la carte conține o parte cantitativă (urmărirea și compararea unor indicatori) și o parte calitativă (evaluarea managementului, a competiției, a condițiilor macroeconomice etc.), așa că nu vă bazați doar pe câțiva indicatori pentru că nu vă spun povestea completă.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!