Astăzi vreau să vorbim despre câteva greșeli mari pe care le comitem atunci când investim în companii ce oferă dividende.
Deși urmez o strategie bazată pe dividend growth investing și sunt un mare fan al dividendelor, vreau să fiu cât mai rațional cu putință și să scot în evidență lucrurile mai puțin plăcute și greșelile mari pe care le putem face în necunoștință de cauză.
Așa cum afirmă Charlie Munger, e incredibil de important să fii capabil să îți privești strategiile/deciziile/credințele din toate unghiurile și să le critici sau să găsești argumente împotriva lor (crush your cherished beliefs).
Așadar haideți să le trecem în revistă:
1) Dividendele nu sunt garantate și nu reprezintă un venit gratuit (sau bani gratuiți)
Este extrem de important să înțelegem acest aspect și să fim conștienți că dividendele nu sunt garantate. Companiile nu au absolut nicio obligație să distribuie acționarilor o parte din profit sub formă de dividende și pot micșora sau chiar sista de tot plățile fără nici un fel de avertisment. Am văzut acest lucru în primăvara lui 2020 atunci când destul de multe companii și-au tăiat dividendul.
Companiile vor încerca să evite să taie dividendele dacă pot (pentru a nu transmite un semnal negativ piețelor), dar asta nu înseamnă că nu vor apela la această măsură dacă situația o cere.
Totodată, o confuzie pe care mulți o fac este aceea de a considera dividendele drept bani gratuiți, lucru complet fals.
Dividendele reprezintă partea din profit care este distribuită acționarilor, așa că avem nevoie, în general, de o companie profitabilă pentru a avea parte de dividende. Ele nu sunt create din nimic, iar odată ce dividendele au fost distribuite, prețul acțiunii se corectează cu valoarea dividendului pentru că niște bani tocmai au ieșit din companie și au fost distribuiți către acționari. Însă dividendele sunt un venit pasiv deoarece odată ce am cumpărat compania respectivă, nu mai trebuie să depunem vreun efort activ pentru a le primi spre deosebire, de exemplu, de cel care închiriază 3-4-5 garsoniere și care are mereu ceva de rezolvat și trebuie să depună un efort activ pentru managementul lor.
Tocmai de aceea, dacă mergem pe calea investirii în acțiuni individuale, trebuie să avem un management al riscului cât mai bun, astfel încât eventualele tăieri de dividend să nu ne afecteze prea tare. De exemplu, eu sunt convins că în următorii 20 de ani, probabil 40-50% din companiile pe care le dețin acum nu vor mai exista în forma actuală (fie vor fuziona, fie vor da faliment, fie vor fi cumpărate, fie se vor sparge în mai multe companii și tot așa). Asta nu înseamnă că nu mai investim deloc, ci că ne luăm măsuri și suntem conștienți de lucrurile care pot evolua nefavorabil.
2) În general, trebuie să evităm companiile ce oferă dividende cu un randament mare (peste 4-5%)
Asta este probabil cea mai mare greșeală pe care o fac cei ce investesc în companii ce oferă dividende: caută și cumpără companii ce oferă un dividend cu un randament mult prea mare, dar acestea se dovedesc, de cele mai multe ori, a fi niște veritabile bombe cu ceas.
Totodată, acesta este probabil cel mai mare motiv pentru care dividendele au o reputație atât de proastă, iar oamenii sunt reticenți când aud de dividende și consideră că entitățile care le oferă sunt companii mature, învechite, îmbătrânite, ce nu pot inova, pe moarte etc. și le evită cât mai tare. (ori aceasta este o stare spre care toate companiile tind sau ar trebui să tindă, acesta fiind apogeul: să ajungă suficient de mature/stabile/solide și să genereze atât de mulți bani încât pot distribui o parte înapoi către acționari)
Dar oamenii au părerile acestea și pentru că există aceste petarde care oferă un dividend nesustenabil, un dividend ce are un randament mult prea mare (privesc cu reticență, în general, orice companie ce are un dividend cu un randament mai mare de 4-5% și încerc să înțeleg de ce s-a ajuns în situația asta și ce perspective are compania respectivă pe viitor).
De foarte multe ori sunt surprins în mod neplăcut când văd portofolii pline de companii cu randamente de 7-8-10%+. E clar că acolo avem multe companii ce nu își pot susține acel dividend pe viitor și sunt foarte probabil pline de probleme.
Aveți mai jos un exemplu:
Zona în care îmi place să mă învârt atunci când vine vorba de randamentul dividendului este undeva între 2-4% și pentru mine, cel puțin, este foarte important ca acel dividend să fie crescut pe viitor.
Dacă vreți să investiți în companii ce oferă dividende, probabil cel mai important lucru este capacitatea cu care își pot crește dividendele pe viitor (sper că nu investiți în pocnitori ce azi oferă un dividend, la anul îl înjumătățesc, peste 2 ani îl dublează, iar peste 3 ani nu îl mai dau deloc... se aude orice companie de pe BVB, această mirobolantă piață cu "cele mai mari dividende din lume"?)
3) Cumpărăm doar companii pe care le-am analizat și o facem prin intermediul unor brokeri potriviți
Înainte să ne apucăm să investim, ar trebui să ne punem la punct un plan și să vedem care sunt brokerii cei mai potriviți pentru a ni-l pune în aplicare.
Dacă investim în companii ce oferă dividende (mai ales din SUA), ar trebui să alegem un broker ce implementează tratatul de evitare a dublei impuneri pentru a minimiza taxele (10% în loc de 30%+5%). Asta a fost una din greșelile mari pe care le-am făcut atunci când m-am apucat să investesc și nu m-am informat suficient de bine, ajungând astfel să plătesc 30% pe dividendele din SUA și apoi încă 5% la ANAF.
Totodată, ar trebui să ne facem temele cât mai bine și să nu cumpărăm, de exemplu, Master Limited Partnerships (MLP) deoarece ele au o formă diferită de organizare, banii pe care îi primim nu sunt, tehnic vorbind, dividende, iar suma primită este taxată cu 37%! poate fi taxată cu până la 37% pentru unele MLP-uri (erată: corecție ulterioară, vă cer scuze, unele MLP-uri nu sunt taxate în modul în care am scris inițial)
Mulți pică în această capcană și sunt atrași de randamentele mari, dar analizați foarte bine compania pe care urmează să o cumpărați și vedeți ce formă de organizare are.
4) E absolut irelevant dacă entitatea oferă dividende lunare, trimestriale, semianuale sau anuale (bonus)
Am și un bonus pentru final.
Mi s-a acrit de câte ori am citit pe forumuri sintagma: "vreau să îmi recomandați o companie ce oferă dividende lunare". În termeni de randamente/total return, e absolut irelevant dacă o companie oferă 12$ o dată pe an sau 3$ de 4 ori pe an sau 1$ de 12 ori pe an. Diferențele sunt minuscule spre inexistente (erată: atunci când comparăm dividendele lunare vs trimestriale. dacă luăm cazul extrem și comparăm dividende lunare vs anuale, pot apărea diferențe de 20-25%), așa că nu vă mai concentrați pe acest aspect.
E mult mai important ca acel dividend să poate fi susținut și crescut, de preferat, decât frecvența cu care el este distribuit.
Am postat acum câteva săptămâni un scurt exemplu despre cum putem să "ne facem" singuri un dividend lunar (dacă ăsta este fetișul nostru):
- cumpărăm o companie ce distribuie dividende în lunile 1,4,7 și 10
- cumpărăm o companie ce distribuie dividende în lunile 2,5,8 și 11
- cumpărăm o companie ce distribuie dividende în lunile 3,6,9 și 12
Cam atât cu privire la greșelile mari pe care le văd peste tot atunci când vine vorba de dividende.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!