Sunt foarte entuziasmat pentru runda de cumpărături pe care v-o detaliez mai jos.

Am avut un februarie puțin atipic în care îmi făcusem niște planuri legate de bonusul anual pe care urma să îl primesc de la locul de muncă, doar că acest bonus a fost plătit abia în martie, iar depunerile mele s-au dat puțin peste cap.

Totuși, mă revanșez acum și vă prezint achizițiile mele din februarie și martie în valoare de peste 4.500$!

 

Avem multe de povestit, așa că haideți să intrăm în pâine.

Iată ce am cumpărat în luna februarie:

 

Și iată ce am cumpărat în luna martie:

 

Aștept să îmi intre un depozit de 50$ și la DriveWealth că s-au strâns niște dividende și acolo și vreau să iau o acțiune SJM.

Dacă iau în calcul și depozitul de la DriveWealth și achiziția pe care o voi face în curând, avem peste 4.500$ investiți în 28 de companii.

Toate aceste achiziții au adus un plus de aproximativ 127$ la dividendele mele anuale, nete.

 

Să intrăm puțin în detalii:

 

    1)  Începem cu Kimberley-Clark Corporation (KMB), o companie pe care am achiziționat-o la început de februarie, dar și la început de martie. Și-au crescut dividendul pentru 49 de ani consecutivi și vor vrea, mai mult ca sigur, să intre în lista de Dividend Kings. Deși rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii ani nu este extraordinară, situându-se undeva la 3-3.5%, randamentul de aproape 3.5%, faptul că ultima creștere de dividend a fost mai mare decât de obicei (6.5%) și prețul bun la care se află acum, m-au făcut să cumpăr 2 acțiuni KMB.

 

    2)  O altă acțiune pe care am luat-o atât în februarie, cât și în martie este Lockheed Martin Corporation (LMT). Și-au crescut dividendul pentru 18 ani consecutivi și se află la un preț bun în ultima vreme, având un randament de peste 3%. Rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii 5 ani se apropie de 10% și au o grămadă de spațiu de manevră, având un Earnings Payout Ratio de ~40% și un Free Cash Flow Payout Ratio de ~43%, adică fix ce vreau să văd. Câștigă contracte pe bandă rulantă în ultima vreme, iar temerile că noul regim de la Casa Albă va tăia cheltuielile/bugetul destinat apărării au făcut ca o grămadă de companii din acest sector să se afle la reducere și am profitat de ocazie.

 

    3)  Ultima companie achiziționată în februarie a fost STORE Capital Corporation (STOR). Un REIT administrat impecabil, condus de un CEO pe care îl admir foarte tare, STOR a crescut ceva în preț față de achizițiile precedente, dar tot se află la o valoare decentă. Cu un randament de ~4.5%, 6 ani de creștere a dividendului și o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de aproape 10%, nu am putut să nu iau STOR. Vreau să îmi construiesc treptat o poziție mai mare în acest REIT cu un model de business interesant și solid.

 

    4)  Următoarea companie achiziționată este AbbVie Inc. (ABBV). O companie pe care regret că nu am mai prins-o undeva sub 100$, dar pe care o voi achiziționa cu siguranță pe viitor deoarece oferă un mix interesant de growth și dividend generos, ei având un randament de aproape 5%, iar dividendul fiind crescut cu o rată anualizată în ultimii 5 ani de 18.5%. Expiră patentul pentru Humira în 2023 și de aceea este privită cu reticență, dar ABBV a făcut pași importanți în direcția înlocuirii acelui medicament, așa că sunt extrem de optimist în legătură cu viitorul său, mai ales dacă mă uit pe vânzările noilor medicamente pe care le dezvoltă acum.

 

    5)  Rămânem tot în zona de Healthcare cu Amgen Inc. (AMGN). Și-au crescut dividendul de 10 ani, iar rata anualizată de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este de 15.2%. Nu pot să rezist când văd creșteri de genul acesta, sincer. Au un nivel al datoriei destul de ridicat, așa că aleg să fiu prudent și cumpăr treptat Amgen.

 

    6)  Următoarea companie este A. O. Smith Corp. (AOS). O companie extrem de banală al cărei obiectiv principal de activitate este reprezentat de comercializarea banalelor boilere. Dar este o companie pe placul meu, adică plictisitoare ca naiba și care satisface o nevoie de bază pentru mare parte din populație. Nu am mai cumpărat de ceva timp AOS, iar prețul de acum este undeva la limita superioară, dar vorbim de o companie ce și-a mărit dividendul pentru 27 de ani consecutivi, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani a fost de 21%... absolut delicios. Aproape că nu au datorii și vor trece cu bine peste această perioadă.

 

    7)  Ne întoarcem la Healthcare și următoarea companie achiziționată este Bristol-Myers Squibb Company (BMY). Am mai tot povestit despre ea în toamnă, a cam rămas în aceași zonă de preț ca atunci. Mă aștept la lucruri mari de la ei, mai ales că au cam terminat de încorporat Celgene și rezultatele încep să se vadă. O consider subevaluată la 60$ și estimez un preț corect undeva la 80$, dar sunt precaut pentru că au multe datorii odată cu achiziția Celgene și cumpăr cu răbdare.

 

    8)  Am cumpărat și Comcast Corp. (CMCSA), o companie care a tot crescut în preț în ultimele luni. Fiind mare fan Premier League, nu am cum să nu cumpăr CMCSA, compania ce deține Sky, cea care este responsabilă de drepturile TV pentru fotbalul din insulă. Și-au crescut dividendul pentru 13 ani consecutivi, rata din ultimii 5 ani a fost de 13%, iar nivelul datoriei este unul decent, având un Debt/Capital de ~54%.

 

    9)  Revenim în zona companiilor din domeniul apărării, iar următoarea achiziție este General Dynamics Corp. (GD). Deși nu se află chiar la reducere precum LMT, GD este la un preț corect în ultima perioadă. Și-au crescut dividendul pentru 29 de ani, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost de 10%. Au un nivel al datoriei bun (Debt/Capital de doar ~45%), iar Payout Ratio pentru Earnings și Free Cash Flow este în preajma procentului de 40%, deci au suficient spațiu de manevră și de creștere a dividendului pentru viitor.

 

    10)  Următoarea companie este Huntington Ingalls Industries, Inc. (HII). Chinezii și-au mărit considerabil flota și au detronat SUA în ultima vreme. Nu mă aștept ca Statele Unite să stea cu mâinile în sân, ci mă aștept să își dorească să recâștige supremația navală și ce companie va fi în mijlocul acestei extinderi? Fix Huntington Ingalls, desigur. Și-au mărit dividendul pentru 9 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani este de 20%! Au un nivel al datoriei bun (Debt/Capital de doar 47%) și mă aștept să fie în centrul extinderii capacităților navale ale SUA în următorii ani, așa că o voi urmări atent și voi mai achiziționa cu siguranță HII pe viitor.

 

    11)  Am cumpărat și Aflac Inc. (AFL)! Cred că încerc de aproape 2 luni să iau Aflac și am avut numai sincronizări proaste :) Și-au mărit dividendul în ultimii 38 de ani consecutivi, iar anul trecut au surprins cu o mărire de dividend uriașă: 22.2%! La un randament de peste 3%, nu aveam cum să ratez ocazia și să nu iau un Aflac. O monitorizez și o voi mai achiziționa cu siguranță pe viitor.

 

    12) Am luat și 2 acțiuni Hormel Foods Corp. (HRL). O companie incredibilă din domeniul alimentar (știți, produsele alea de care avem nevoie cu toții) ce și-a crescut dividendul pentru 54 de ani consecutivi. Rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani a fost de 13%, enorm pentru o companie cu un așa record. O chestie interesantă la HRL este că are un beta de -0.05, ceea că înseamnă că este extraordinar de stabilă, indiferent de ce se întâmplă în lume și în economie. Evident, ăsta poate fi și un dezavantaj pentru cei care au nevoie de apreciere de capital, dar pe mine mă interesează mai puțin aspectul ăsta.

 

    13)  Am luat și o acțiune The Coca Cola Company (KO). O companie ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, KO și-a crescut dividendul pentru 59 de ani consecutivi, dar rata de creștere din ultimul timp este mică, 3-4%. Totuși, cu un randament de 3.2% și produse care sunt recunoscute oriunde în lume, am nevoie și de astfel de companii predictibile în portofoliu.

 

    14)  Revenim în domeniul apărării, iar următoarea companie este L3Harris Technologies (LHX). O companie ce și-a mărit dividendul pentru 20 de ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani este de 12%. În ianuarie, LHX a anunțat o creștere de dividend de 20%, arătând faptul că viitorul sună bine pentru această companie, iar managerii au încredere în ce urmează.

 

    15)  Am luat și 2 acțiuni Altria Group, Inc. (MO). Nu aveam cum să ratez una din companiile mele preferate, iar Altria se află în continuare la un preț care mi se pare incredibil, doar 45$. Și-au mărit dividendul pentru 51 de ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost de aproape 10%. O vacă incredibilă de muls și o companie pe care o monitorizez constant și pe care o voi mai cumpăra cu siguranță pe viitor.

 

    16)  Am luat și Northrop Grumman Corp. (NOC), o altă companie din domeniul apărării. Și-au mărit dividendul pentru ultimii 17 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost de aproape 13%. Au un nivel decent al datoriei (Debt/Capital de ~59%), iar Earnings și Free Cash Flow Payout Ratio se situează în jur de 30%, așadar un spațiu imens de manevră pentru viitoare creșteri zemoase de dividend. Abia aștept!

 

    17)  Am luat și PepsiCo, Inc. (PEP) deoarece a tot scăzut în ultima vreme și nu am cum să ratez ocazia asta. 49 de ani de creștere a dividendului, rata de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de 8%, un nivel al datoriei bun pentru o companie de genul acesta (Debt/Capital de ~77%) și o gamă variată de produse. Caracteristicile care îmi plac la această companie, o companie care se completează perfect cu KO.

 

    18)  Și dacă tot vorbim de companii care se completează una pe cealaltă, am luat și o acțiune Philip Morris International Inc. (PM), sora Altriei. 13 ani de creștere a dividendului și un randament de peste 5.5% m-au convins să o cumpăr. Deși rata de creștere a dividendului din ultima vreme nu este foarte impresionantă (3-4%), are venituri în toată lumea și îmi place foarte tare această diversificare geografică.

 

    19)  Revenim în domeniul asigurărilor unde am achiziționat o acțiune Prudential Financial, Inc. (PRU). Și-au mărit dividendul pentru 13 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost de 12.5%. O companie ce a crescut foarte mult în preț fața de achiziția precedentă, dar care se află la un preț relativ bun și oferă un randament de peste 5%.

 

    20)  Compania cu nr. 20 este Snap-on Inc. (SNA), o companie pe care mulți probabil o confundă cu SNAP, rețeaua de socializare. Snap-On se ocupă cu dezvoltarea și producția a tot felul de unelte și echipamente industriale pentru reparații și diagnosticare a problemelor (șurubelnițe, chei,clești, dar și alte unelte mai complicate folosite în aviație, construcții etc.) O companie plictisitoare, fără îndoială, dar atât de necesară pentru sute de milioane de oameni. Și-au mărit dividendul în ultimii 11 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost de 15%. Au datorii foarte puține (Debt/Capital de ~27%) și un Free Cash Flow Payout Ratio de doar 26%. Abia aștept următoarea creștere de dividend!

 

    21)  Am cumpărat și T Rowe Price Group, Inc. (TROW). O companie din domeniul financiar, mai precis zona de Asset Management, TROW și-a crescut dividendul pentru 35 de ani consecutivi, iar ultimele două creșteri au fost de 18%, respectiv 20%, absolut incredibil. O monitorizez atent și sper să o mai pot achiziționa în viitorul apropiat înainte să treacă de 200$.

 

    22)  Am luat și o acțiune UGI Corporation (UGI), o companie din domeniul utilităților ce și-a crescut dividendul pentru ultimii 33 de ani consecutivi. Rata de creștere din ultimii 5 ani este absolut impresionantă pentru o companie de genul acesta: 8%. De obicei, creșterile sunt anemice, dar UGI este o comapnie atipică. A devenit de curând cel mai mare vânzător de gaz de propan din State după achiziția celor de la AmeriGas, dar încearcă să se dezvolte și pe zona de energie regenerabilă. Nu mai este atât de ieftină ca la prima tranșă achiziționată, dar este la un preț relativ bun și acum.

 

    23)  Revenim în zona telecomunicațiilor unde am achiziționat și o acțiune Verizon Communications Inc. (VZ). Și-a crescut dividendul în ultimii 16 ani consecutivi, dar rata de creștere este anemică (2-3% maxim). Totuși, portofoliul meu are nevoie și de companii de genul acesta, companii stabile și cât mai predictibile, iar VZ este genul acesta de companie. Au achiziționat licențele pentru 5G, plătind cei mai mulți bani și fiind urmați de cei de la AT&T. Sunt foarte entuziasmat să văd cum vor evolua odată cu adoptarea la scară largă a 5G-ului.

 

    24)  Urmează o companie nouă în portofoliu, o companie din domeniul asigurărilor: Reinsurance Group of America, Inc. (RGA). Randamentul curent nu este spectaculos, puțin peste 2%, dar rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este foarte bună: 15%. Și-au crescut dividendul pentru ultimii 12 ani consecutivi și nu a fost neapărat la reducere, dar o monitorizez de mai mult timp și am decis să o adaug în portofoliu.

 

    25)  O altă companie nouă în portofoliu este și Anthem, Inc. (ANTM), o companie din Healthcare. O companie care cocheta cu prețul de 300$ la finalul săptămânii trecute, dar care a crescut foarte mult în ultimele zile și nu am luat-o chiar la prețul la care îmi doream, dar este în regulă pentru că este o companie ce și-a crescut dividendul pentru ultimii 11 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii ani este de ~9%. Cu 41 de milioane de clienți în Statele Unite, ANTM face parte din asociația Blue Cross Blue Shield, o asociație de 36 de companii ce oferă asigurări medicale pentru 106 milioane de clienți, ANTM fiind cea mai mare.

 

    26)  Nu am putut să ignor corecțiile din domeniul tech din ultima perioadă și am profitat de ocazie să iau o acțiune Broadcom Inc. (AVGO). Găsiți o analiză în detaliu AICI. Cu un randament de 3.4% și o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de 52%, nu aveam cum să ratez oportunitatea asta (se apropia de 500$ și nu credeam că voi mai cumpăra prea curând AVGO).

 

    27)  Ultima companie achiziționată este Johnson & Johnson (JNJ), una din doar două companii cu un credit rating maxim, alături de MSFT. Și-a crescut dividendul în ultimii 58 de ani consecutivi și este precum o stâncă. Nu ar trebui să lipsească din portofoliul niciunui investitor serios.

 

O rundă extrem de generoasă de achiziții, o rundă în care accentul a fost pe companii solide ce și-au crescut dividendul cu o rată foarte mare în ultimii 5 ani.

Am adăugat și câteva companii cu o rată mai mică pe ici, colo (KO, VZ, PM), dar m-am concentrat mai mult pe companiile care fac cinste acestei strategii de Dividend Growth Investing.

 

Indiferent de condițiile economice, oportunități de investiție vor fi mereu.

Unii așteaptă nu știu ce corecții, alții visează cai verzi pe pereți și îmbogățire peste noapte, iar alții se sperie la prima adiere mai serioasă de pe piețe.

Eu, unul, simplific procesul la maxim: primesc salariul -> transfer în secunda doi banii la broker -> cumpăr acțiuni.

Nu aștept, nu fac market timing, nu visez îmbogățire rapidă, nu mă sperii de inflație/pandemii/crize pentru că știu 100% că peste 20 de ani vom fi într-o poziție mult mai bună decât astăzi.

Până atunci, investesc ca de obicei: disciplinat, constant și cu răbdare.

Folosesc timpul, singurul și cel mai mare avantaj al investitorului obișnuit, ca să îmi multiplic averea.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!