Iată că am trecut de jumătatea anului și a sosit timpul pentru runda de achiziții din iulie.

Tocmai ce am avut și CPI report și se pare că inflația își domolește creșterea. Rămâne de văzut dacă cei de la Federal Reserve vor continua creșterile ratelor de dobândă la ședința de la final de iulie (foarte probabil ca această creștere, dacă vor crește iar ratele de dobândă, să fie ultima).

 

Am achiziționat 3 companii în această rundă de achiziții:

 

    1)  Prima companie este Bristol-Myers Squibb Company (BMY), o companie din Health Care ce și-a mărit dividendul pentru 14 ani consecutivi, are un randament de 3.7% și un Dividend Growth Rate în ultimii 3 ani (DGR3) de 9.2%, o rată destul de bună, dar care nu mă aștept să fie menținută și în următorii ani, mai ales în lumina ultimelor achiziții și ale medicamentelor al căror patent de exclusivitate va expira.

Graficul de preț nu arată extraordinar în ultimii 5 ani, având o creștere de doar 10%:

Au scăzut destul de mult în preț în ultimele luni, iar printre posibilele motive ar putea fi mutarea capitalului din sectorul Health Care în Tech, plecarea fostului CEO în primăvară, după aproximativ 8 ani la cârma companiei, creșterea datoriilor sau expirarea patentului pentru Revlimid (sau apropierea datei de expirare a patentelor pentru altele precum Opdivo și Eliquis).

Cei de la BMY au un plan pe care încearcă să îl execute cât mai bine (câteva achiziții printre care și Celgene, dezvoltarea unor noi produse etc), dar rămâne de văzut în anii următori cât de bine o vor face.

 

Iată cum arată ultimele rezultate financiare raportate (Q1 2023):

Sursă

 

Avem vânzări cu 3% mai mici față de primul trimestru din 2023 (-1% la un curs de schimb constant) și un EPS cu 5% mai mare.

Îmbucurător de văzut că noile produse și-au dublat veniturile față de aceeași perioadă a anului anterior.

Estimările pentru 2023 sunt relativ anemice cu o creștere estimată a vânzărilor de doar 2% față de 2022.

 

Sursă

 

Cum vă spuneam, rămâne de văzut în ce măsură își vor îndeplini ce și-au propus pentru 2030 pentru că lucrurile nu arată bine pentru medicamentele ce și-au pierdut exclusivitatea (scădere de 34% YoY):

Sursă

 

Haideți să vedem și cifrele istorice: