Iată că am ajuns aproape la jumătatea lunii martie și a venit timpul să discutăm despre prima rundă de achiziții din această lună.

 

Așa cum menționam acum câteva luni, odată cu plata bonusurilor anuale, voi avea o fereastră de timp de aproximativ o lună în care va trebui să investesc o sumă de bani în ETF-uri pentru a primi un bonus similar din partea angajatorului (ceva similar cu 401(k)-ul din US).

Astfel, în această lună am achiziționat 21 de unități de VWRA (echivalentul VWCE, dar denominat în USD), ETF-ul pe care îl dețineam deja în portofoliu, urmând ca în aprilie să fac o achiziție similară cu tranșa bonus de la angajator.

 

Totodată, am achiziționat și 2 acțiuni la American Tower Corporation (AMT), un REIT specializat în furnizarea soluțiilor wireless și a infrastructurii (în principal turnuri) de comunicații. Ei și-au mărit dividendul în ultimii 12 ani, iar în momentul de față, au un randament de aproximativ 3.2% și un Dividend Growth Rate (DGR) în ultimii 3 ani de 15.8%, un DGR absolut fabulos.

 

Iată cum arată ultimele rezultate financiare raportate (Q4 2022):

Sursă

 

Veniturile au crescut cu 10.6% în comparație cu Q4 2022 și cu 14.5% în comparație cu întreg anul precedent.

Avem și o pierdere netă de aproximativ 1.8 mld USD, în principal din cauza unor probleme în India:

Totuși AFFO a crescut cu 14.1% în comparație cu Q4 2022 și cu 5.6% în comparație cu întreg anul 2022 (nu uitați că EPS nu contează la un REIT, ci AFFO/Share: Adjusted Funds from Operations).

 

Sursă

 

În momentul de față, AMT plătește un dividend anual de 6.24$ în comparație cu 9.76$ AFFO/share generat în 2022.

 

Dacă facem un pas în spate și ne uităm pe cifrele istorice, iată cum arată lucrurile:

 

 

Observăm că dividendele cresc aproape în oglindă cu AFFO/share și există foarte mult spațiu de manevră pentru creșterea acestora pe viitor. Din păcate, ultimul dividend trimestrial anunțat nu a fost mărit (avem 2 trimestre consecutive cu 1.56$/share), așa cum ne-a obișnuit AMT pentru mai bine de un deceniu, ceea ce semnalizează, din punctul meu de vedere, faptul că se prefigurează un an mai greu la orizont.

 

Graficul DYC:

Strict conform acestui grafic, AMT pare subevaluată.

Iată și în cât timp mi-aș recupera banii din dividende:

Mi-aș recupera banii undeva prin anul 17. Nu este rău deloc, dar parcă aș vrea mai aproape de anul 15, însă nu văd ca AMT să scadă sub 160-170$ prea curând, dar posibil să mă înșel.

 

Iată și confirmarea tranzacțiilor:

Am investit puțin peste 2.500$ și mi-am crescut dividendele anuale, nete cu aproximativ 11$.

 

 

Închei, ca de obicei, prin a vă spune că voi investi ca și până acum: disciplinat, constant și cu răbdare, indiferent dacă vine sfârșitul lumii sau nu.

Pentru că asta este singura șansă a investitorului obișnuit de a-și crește bunăstarea: folosind timpul în avantajul său.

 

 

Mă găsiți pe YOUTUBE și pe Discord

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!