A sosit timpul pentru ultima rundă de achiziții din ianuarie, așa că haideți să intrăm direct în subiect.

 

Am cumpărat 3 companii și pentru această tranșă:

 

    1)  Prima companie achiziționată este Essex Property Trust, Inc. (ESS), un REIT ce și-a mărit dividendul pentru 28 de ani consecutivi, are un randament de 4.1%, iar rata de creștere a acestuia (DGR) din ultimii 3 ani este de 4%. Am vorbit despre ea și în articolul precedent legat de achiziții, așa că voi repeta/copia ce am menționat acolo.

Această companie se încadrează la definiția clasică la care se gândesc mai toți oamenii atunci când aud de REIT-uri, ei fiind implicați în cumpărarea, dezvoltarea, îmbunătățirea și managerierea apartamentelor de pe coasta de Vest a Statelor Unite (în principal în California: San Francisco/Los Angeles și Washington: Seattle). Ei dețin aproximativ 62.000 de imobile, în clipa de față.

Știu la ce vă gândiți: ratele de dobândă vor crește, împrumuturile vor deveni mai scumpe, chiriile vor crește și nu mulți își vor mai permite să închirieze sau să își cumpere o locuință. Și aveți dreptate, în mare măsură.

Dar ESS activează pe piețe unde salariul median este mult mai mare decât mediana SUA, iar oferta de imobile rezidențiale este relativ limitată, așa că prețurile sunt foarte mari, iar mulți oameni din acele zone preferă să închirieze decât să cumpere.

Haideți să vedem cum arată ultimele rezultate raportate:

Sursă

 

Îmi place atunci când o companie decide să pună cifrele relevante în primele rânduri.

Observăm că în Q3 2022 Net Income a scăzut cu ~21% YoY, dar FFO a crescut cu 3.3%, iar Core FFO a crescut cu 18.3%!

 

Sursă

 

Revenues și NOI au crescut cu 11.4% și 15.4% față de Q3 2021 și 1.9%, respectiv 0.6% față de Q2 2022.

Nu prea îmi plac acele buybacks efectuate la 261$, dar cifrele arată bine: Core FFO pentru întreg anul se preconizează că va fi cu aproape 16% mai mare față de anul trecut.

 

Dacă facem un pas în spate și ne uităm pe cifrele istorice, lucrurile arată în felul următor (indicatorii sunt calculați pentru cifrele anuale raportate în Feb 2022 pentru FY2021):

 

Nu uitați că la REIT-uri ne interesează AFFO/share, iar acesta poate susține foarte bine dividendul oferit și există mult spațiu de manevră pentru creșterea acestuia pe viitor. Puțin îngrijorătoare scăderile din 2020/2021, dar 2022 se conturează a fi puțin mai bun prin comparație.

 

Și iată cum arată DYC:

 

Atenție: simplul fapt că prețul trece de un anumit prag nu înseamnă că ar trebui să cumpărăm sau să vindem compania! Faceți-vă temele ca lumea și nu luați graficele astea drept recomandări de achiziție/vânzare.

 

Un alt concept de care vreau să țin cont ceva mai mult decât până acum este cam în câți ani îmi voi recupera investiția din dividende și creșterile acestora.

Pentru ESS, situația arată în felul următor din acest punct de vedere:

Mi-aș recupera banii în aproximativ 17 ani. Aș vrea să îi recuperez mai degrabă în 15 pentru acest gen de companie, așa că prețul plătit în momentul de față este unul relativ ok, dar aș vrea să văd ESS sub 200$ (și cred că sunt șanse destul de bune să se întâmple asta mai ales în prima parte a acestui an, așa că voi urmări atent acest REIT).

 

    2)  Următoarea companie achiziționată este L3Harris Technologies Inc (LHX), o companie din domeniul apărării ce și-a mărit dividendul timp de 21 de ani consecutivi, are un randament de 2.3% și un DGR3 de 21.4% (o rată foarte bună de creștere a dividendului).

Aceste companii au fost foarte scumpe în ultima perioadă (este și normal, ținând cont de ce se întâmplă în Ucraina), dar au mai scăzut puțin în ultima vreme, mai ales după ce "noul" președinte al Camerei Reprezentanților (15 runde de vot, situație fără precedent în ultima sută de ani) a anunțat că va tăia cheltuielile din sectorul de apărare cu aproximativ 75 de miliarde USD. Bine, anunțul ăsta trebuie luat cu multă sare, mai ales că vine din partea unuia care a avut nevoie de 15 runde de vot, să fim serioși, are 0 credibilitate și o majoritate extrem de fragilă.

LHX nu este neapărat o companie aflată în lumina reflectoarelor la fel de mult precum LMT, NOC, BA sau RTX. Ei sunt foarte aproape să cumpere Aerojet Rocketdyne (AJRD), o companie pe care LMT a fost împiedicată să o cumpere de către autoritățile de reglementare din US (dar sunt șanse destul de bune ca LHX să reușească). Dacă vor reuși, cei de la LHX își vor mări dintr-un foc backlog-ul cu 33%:

 

Sursă

 

Rezultatele pentru trimestrul 3 nu arată prea grozav:

Sursă

 

Avem venituri cu 3% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, dar un profit ajustat cu 5% mai mic. Un EPS ajustat cu 2% mai mare, dar FCF cu 19% mai mic.

Totodată, predicțiile pentru tot anul 2022 au fost reduse ușor.

 

Dacă ne uităm pe cifrele istorice, lucrurile arată în felul următor: